Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Plastikos chirurgas R.Vaičiūnas: yra raukšlių, prieš kurias bejėgis net botoksas

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas, kalbėdamas apie veiksmingas priemones nuo raukšlių, sakė: specialūs kremai gali padėti, tačiau tik smulkioms raukšlėms, o štai kai kurių mūsų veidą „papuošiančių“ vingių neįveiks net botulino toksino injekcijos.
Moteriai aliekama grožio procedūra
Moteriai aliekama grožio procedūra / Vida Press nuotr.

Portalas 15min pradeda trumpų tiesioginių transliacijų ciklą, per kurias su platikos chirurgu R.Vaičiūnu aptarsime daugybę temų: nuo įprastos, bet būtinos kasdienės odos priežiūros, priemonių, kurias reikėtų naudoti, iki procedūrų ir mitų, kuriais apipinta plastinė ir rekonstrukcinė chirurgija. Taip pat kartą per mėnesį tiesioginę transliaciją skirsime būtent vyrų grožio temoms.

Tiesiogines transliacijas kviečiame žiūrėti kiekvieną ketvirtadienį 9.30 val. ir joms vykstant užduoti jums aktualius klausimus. Į juos būtinai atsakysime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renaldas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renaldas Vaičiūnas

Pirmoji mūsų tema buvo „Raukšlės ir veiksmingos priemonės nuo jų“.

– Kas yra raukšlės ir kokie veiksniai lemia jų atsiradimą?

– Žmonės dažnai mano, kad raukšlės yra visos vienodos. Ne. Jos yra keleto rūšių, priklausomai nuo to, kas jas sukelia. Yra gravitacinės raukšlės, kai dėl audinių svorio, amžiaus viskas truputį „važiuoja“ žemyn ir kai kurios vietos veide pagilėja. Yra mimikos raukšlės, kurias lemia mimikos raumenų veikla. Jei ji padidinta, atsiranda horizontalios kaktos, vadinamosios pykčio raukšlės raukšlės ir „žąsų“ kojelės akių kraštuose.

Vienos populiariausių yra smulkios raukšlės, kurių atsiradimas susijęs su odos elastingumu, drėgme. Sunkiausiai panaikinamos yra miego raukšlės. Jos susiformuoja netipinėse vietose dėl to, kad žmogus įpratęs miegoti vienoje pozoje.

VIDEO: Plastikos chirurgas pataria: viskas, ką turite žinoti apie veido raukšles

– Kada dera pradėti rūpintis savo veido oda ir kokios turėtų būti tos pirminės priemonės?

– Jaunesniame amžiuje, kol oda dar elastinga, jai užtenka drėgmės, dar nepasireiškusi gravitacija ir galbūt dar nėra mimikos raukšlių, užtenka paprastos kosmetikos, kuri pamaitina odą, profilaktiškai neleidžia jai senti. Vėlesniame amžiuje, kai ima keistis gramofoninis fonas, jau reikia aktyvesnės kosmetikos. Geriausia būtų kreiptis į kosmetologą ar dermatologą, jis ištirtų odos tipą ir galėtų parinkti tinkamą aktyvesnę kosmetiką.

Laiko, nuo kada tai daryti, kaip ir nėra – vienam problemų atsiranda anksčiau, kitam – vėliau.

– Ar veiksmingi kremai nuo raukšlių?

– Dažniausiai tokie kremai naudojami, kai džiūsta oda, atsiranda odos dehidratacija, yra susidariusios smulkios raukšlės. Tokiais atvejais šie kremai yra veiksmingi, tik, aišku, nereikia manyti, kad jie jus išgelbės nuo raukšlių, jog jų išvis nebūtų. Ir norėdami žinoti, kokį kremą naudoti, turite nusistatyti savo odos tipą.

– Dabar labai populiarios veido mankštos, kurios, sakoma, yra puiki alternatyva grožio procedūroms ir injekcijoms. Ką jūs apie tai manote – ar nuolatinės veido mankštos pajėgios išlyginti ar bent jau gerokai „palyginti“ mūsų veidą?

– Nenoriu būti kategoriškas, tik noriu pasakyti, kad alternatyvos nėra niekur: nei kremas yra alternatyva botulino toksinui, nei šis – hialuronui, nei visi jie yra alternatyva veido mankštai. Kiekviena šių procedūrų atlieka savo dalį.

Veido mankšta yra nukreipta į veido raumenų veiklą. Raukšlėms, kurios atsiranda dėl gravitacijos, susilpnėjusių raumenų, ši mankšta bus efektyvi, nes padeda palaikyti raumenų tonusą. Tačiau aš netikiu, kad veido mankšta pakeistų pačios odos struktūrą.

– Kas yra botulino toksino ir hialurono rūgšties injekcijos? Kuo jos skiriasi?

– Tai du visiškai skirtingi dalykai. Botulino toksino injekcijos yra leidžiamos į raumenį tam, kad atpalaiduotų raumens tonusą. O hialurono rūgštis yra užpildas – ją suleidus užpildomas tūris. Be to, ji dar pasižymi ir kitomis savybėmis: skatina baltymo elastino gamybą, storina ir stangrina pačią odą. Kartu naudojant botulino toksiną ir hialurono rūgštį pasiekiamas labai geras rezultatas, tik reikia žinoti, kokiu atveju kurį naudoti.

Botulino toksinas dažniausiai naudojamas kaktos, pykčio ir aplink akis esančioms raukšlėms panaikinti. Tačiau, jei suleisite botulino toksino į raukšlę, kuri eina nuo nosies iki lūpų kampučio, rezultatas bus toks: raukšlę veikiausiai panaikinsite, bet paralyžiuosite pusę veido.

– Ar botulino injekcijos gali panaikinti miego raukšles?

– Negali. Miego raukšles galite panaikinti tik pakeisdami savo miegojimo įpročius, o tai sunkiai įmanoma, o, tai, kas susigulėję, ištaisytumėte pasitelkdami hialurono rūgšties užpildus.

– Ką būtina žinoti prieš atliekant šias mūsų aptariamas procedūras?

– Pirmiausia reikia susirasti specialistą, tada jam išsakyti viską, ko norite, o jis jau nuspręs, ko būtent jums reikia. Tarkime, botulino toksiną galima leisti beveik visada, išskyrus keletą atvejų: nėštumą, kūdikio žindymą ir sisteminę ligą.

Hialurono rūgštis leidžiama į pačią odą, todėl esant bet kokiam pūlingam odos susirgimui, spuogeliams ar sisteminei odos ligai jos leisti negalima. Yra žmonių, kurie jautrūs kai kuriems komponentams – tai jau sunkiau nustatyti, bet tokiais atvejais irgi būtų negalima. Šie preparatai saugūs naudoti, jei žinai, kur ir kada juos reikia leisti.

– Ar šios medžiagos organizme yra išskaidomos, išsivaikšto ir jų nelieka, ar vis dėlto jos kur nors nusėda? Jei taip, klausimas – kokie galimi padariniai ateityje?

– Abi šios medžiagos yra suskaidomos. Botulino toksinas suskaidomas per vidutiniškai 4–6 mėnesius, o hialurono rūgšties preparatai, priklausomai nuo jų koncentracijos, – nuo 8 iki 18 mėnesių. Botulino toksinas suskaidomas iki cheminio preparato, kuris paskui išsiskiria su prakaitu ir šlapimu, hialurono rūgštis yra normali organizme, ji taip pat susiskaido iki preparato, kuris išsiskiria su prakaitu. Taigi šios medžiagos niekur, pavyzdžiui, kepenyse, nenusėda.

– Jei injekcijos nebeatliekamos, kas nutinka su raukšlėmis – ar jos grįžta į pirminę padėtį?

– Taip, raukšlė grįžta į tą padėtį, kurioje buvo.

Skaitytojų klausimai ir atsakymai į juos:

– Kaip kovoti su kaktos raukšlėmis, esant sausai veido odai?

– Jei kalbame apie horizontalias kaktos raukšles – tam skirtos botulino toksino injekcijos. Jei kalbame apie smulkias raukšles, atsiradusias dėl odos sausumo, būtina parinkti tinkamas kosmetikos priemones.

– Ar veiksminga procedūra „fiber blast“?

– Į tokį klausimą galima atsakyti tik turint daugiau informacijos apie žmogų. Geras dalykas, naudojamas netinkamoje vietoje, save diskredituoja. Tad, jei ši procedūra reikalinga ir tinkama, ji bus veiksminga.

– Kokį kremą naudoti, jei veido oda riebi?

– Atsakymas būtų labai elementarus: jei jūsų veido oda riebi, reikia naudoti kosmetiką, skirtą riebiai odai. Nepamirškite toniko. Ypač gerai augalinės kilmės. Dauguma gamintojų ant savo produktų nurodo, kokiai odai skirtas produktas. Tai jums padės tinkamai pasirinkti. Jei nesate tikra dėl odos tipo, reikėtų kreiptis į kvalifikuotą dermatologą ar kosmetologą, kuris tiksliai nustatys ir patars, ką naudoti.

– Ar įmanoma pamažinti raukšlių po 65 metų amžiaus (moterims)?

– Amžius tikrai nėra riba, kai negalima koreguoti raukšlių. Kitas klausimas, kokiomis priemonėmis ir kuris specialistas gali geriausiai padėti? Gal jums reikalingas kosmetologas, gal dermatologas, o gal jau tai tik chirurgo kompetencija? Bet kuriuo atveju vertėtų kreiptis į specialistą.

– Ką manote apie kremų ir veido mankštų sistemą?

– Manau, kad derinant kosmetiką su veido mankštomis galima pasiekti puikių rezultatų. Ir svarbu, kad skirdama laiko sau mėgautumėtės tuo, ką darote!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius