Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putos, gelis, želė, kremas – kas slepiasi po šiais prausimosi priemonių pavadinimais?

Nuo kūno priežiūros priemonių pasiūlos parduotuvių lentynose ne vienam apsisuka galva. Štai kasdieniam prausimuisi galima rinktis iš dušo želės, dušo gelio ar putų ir net dušo kremo – ar skirtingi priemonių pavadinimai nėra pigus rinkodaros triukas? Kosmetologė išaiškino, kuo skiriasi šios priemonės ir kuo geriau nesiprausti.
Mergina vonioje
Mergina vonioje / „Corine de Farme“ nuotr.

Pasak kosmetologės Viltės Petkevičiūtės, prausimosi priemonės skiriasi ne tik savo konsistencija, bet ir paskirtimi.

„Turbūt dažniausiai parduotuvių lentynose ir vartotojų vonios kambariuose rastume dušo želę ir dušo gelį. Jų konsistencija yra panaši, abu stipriai putoja, todėl nemažai vartotojų yra linkę juos rinktis kasdieniam prausimuisi. Vis dėlto rekomenduoju pernelyg nesižavėti dušo žele ir geliu, nes dažnas jų naudojimas ilgainiui gali suerzinti odą dėl sudėtyje esančių odą sausinančių elementų, tokių kaip SLS (Sodium Lauryl Sulfate), SLES (Sodium Laureth Sulfate), ALS (Ammonium Lauryl Sulphate)“, – pasakoja V.Petkevičiūtė.

Panašiai veikia ir dušo putos, kurios itin tinkamos riebiai, į bėrimus linkusiai kūno odai. Tačiau ir jomis rekomenduojama nepiktnaudžiauti – susitvarkius odos būklei, patariama dušo putas keisti labiau odą maitinančiu dušo kremu.

„Dušo kremas įprastai būna klampesnis, jis mažiau putoja, jo sudėtyje – daugiau aliejų ir maitinančių komponentų. Tokio tipo prausiklis itin tinka sausą odą turintiems, taip pat visiems, kurių oda linkusi sausėti šaltuoju metų laiku, ypač prasidėjus šildymo sezonui“, – pataria V.Petkevičiūtė.

Rinkitės kūno priežiūros priemones pagal sudėtį

Kosmetologė perspėja atsargiau vertinti užrašus ant kūno priežiūros priemonių – odą drėkinti ir maitinti žadantys produktai nebūtinai padės pasiekti norimą rezultatą. Vienintelė išeitis – skaityti produktų etiketes.

„Jei renkamės aliejinės konsistencijos kūno priežiūros priemonę su tikslu maitinti odą, jos ingredientų sąraše iškart po vandens turėtų būti simondsijų, alyvuogių, migdolų aliejus, sviestmedžių arba kakavos sviestas. Jei produkto sudėtyje pačioje ingredientų sąrašo pradžioje išvardinti įvairūs pridėtiniai kvapikliai, SLS, alkoholis ir kiti, tokia priemonė labiau sausins, nei maitins odą“, – atkreipia dėmesį V.Petkevičiūtė.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje kuriama ekologiška kosmetika „Corine de Farme“ yra praturtinta 95 proc. natūraliomis ir ekologiškomis medžiagomis bei sertifikuotais 100 proc. natūraliais ekstraktais. Šio prekės ženklo dušo kremai yra praturtinti taukmedžių sviestu, saldžiųjų migdolų aliejumi, kokosų ekstraktu ir kitais natūraliais, odą maitinančiais ingredientais.

Odą sausinti gali ir karštas dušas, ypač šaltuoju metų laiku, todėl kosmetologė pataria nesimėgauti ilgomis maudynėmis duše ar vonioje, norint ilgiau pasipliuškenti būtinai rinktis geros sudėties prausiklius, o po vandens procedūrų – palepinti odą drėkinamosiomis priemonėmis.

„Sušalus lauke taip pat nereikėtų skubėti į karštą dušą ar vonią, nes galima odą ir nudeginti – leiskite jai apsiprasti prie temperatūrų skirtumo“, – pataria kosmetologė.

Renkantis kūno priežiūros priemones patariama atsižvelgti ir į metų laiką – tai, kas tinka odai vasarą, nebūtinai padės ją puoselėti ir žiemą.

„Žiemą siūlyčiau nepamiršti antioksidantų, ypač vitamino C, resveratrolio, kojinės rūgšties. Šie komponentai ypač tinkami po saulėto vasaros sezono. Taip pat esant bėrimams nugaros, kojų srityse galima naudoti prausiklį su rūgštimis, pvz., salicilo, tai padės kovoti su aknės bakterijomis, neleis poroms greitai užsikimšti. Didesnės koncentracijos, mažesnio pH rūgštis rekomenduočiau rinktis rudens-žiemos sezonu, o vasarą, kuomet saulė aktyvi, rinktis lengvas rūgštis arba visai jų vengti“, – vardija V.Petkevičiūtė.

Jautriai odai skirta kosmetika tinka visiems

Jei odą puoselėjanti prausimosi priemonė puikiai tinka kūnui, gal ja galima trinkti ir plaukus? Kosmetologė pataria nemaišyti skirtingų kūno priežiūros priemonių, nes jų paskirtis taip pat skiriasi. Tiesa, plaukams skirtu šampūnu nuprausus kūną vieną ar kelis kartus kelionės metu, nieko blogo neatsitiks, tačiau kasdienei priežiūrai verčiau rinktis atskiras priemones tiek kūnui, tiek galvai.

„Paprastai šampūnas skirtas sulėtinti plaukų riebalavimąsi, o kūno prausiklis – drėkinti odą, tad kosmetikos priemonės naudojimas ne pagal paskirtį gali pažeisti mūsų odą. Išimtis taikoma tik „du viename“ priemonėms, dažniausiai skirtoms vyrams, nes jų iš prigimties storesnė ir riebesnė oda yra mažiau pažeidžiama“, – pastebi pašnekovė.

Nemažai nuogąstaujama ir dėl jautriai odai skirtų priemonių, neva jų geriau nevartoti, jei oda nėra jautri.

„Jautriai odai skirtos kosmetikos priemonės yra universaliausios ir tinka visiems odos tipams, nes jos turi švelniausią sudėtį, dažniausiai yra bekvapės ir be dirgiklių. Tas pats galioja ir kokybiškoms, gerą sudėtį turinčioms kūdikiams skirtoms priemonėms, kurios tinkamos ir itin jautrios odos savininkams“, – sako V.Petkevičiūtė.

„Corine de Farme“ kosmetika yra būtent tokia – sukurta jautriai odai, hipoalerginė ir tinkanti visai šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius