Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šalutinis rudens poveikis – sausa ir pleiskanojanti oda: kokia ideali priežiūra oram atšalus?

Žvarbūs, pastaraisiais metais itin permainingi šaltojo sezono orai – iššūkis visam žmogaus organizmui. Nuo tokių išdaigų kenčia ir oda: lauke ją veikia šaltis, vėjas, įeinant į patalpas – temperatūrų svyravimai, o viduje džiovina sausas oras. Ypač jautriai į šaltojo sezono pokyčius reaguoja sausos odos savininkai.
Odos sausumas
Odos sausumas / 123RF.com nuotr.

„Sausas šaltas oras aktyviai atima iš odos drėgmę, ją dehidratuoja. Esant žemoms temperatūroms sulėtėja epidermio ląstelių atsinaujinimo greitis, tad oda atrodo sausa ir šiurkšti. Kaskart šiuo metų laiku padaugėja tuo besiskundžiančių žmonių“, – teigė „Eurovaistinės“ vaistininkė Evelina Sauškinaitė.

Sausa veido oda – anaiptol ne nuosprendis

123RF.com nuotr./Šaltuoju metų laiku veido odos būklė gali stipriai pablogėti
123RF.com nuotr./Šaltuoju metų laiku veido odos būklė gali stipriai pablogėti

Sausos veido odos E.Sauškinaitė nelaiko nuosprendžiu. Iš gražios ir sveikos ji jautria, šerpetojančia, pleiskanojančia tampa keičiantis aplinkos veiksniams, tinkamai neprižiūrima tokiam tipui pritaikytais priežiūros ritualais ir priemonėmis.

Iš gražios ir sveikos ji jautria, šerpetojančia, pleiskanojančia tampa keičiantis aplinkos veiksniams, tinkamai neprižiūrima.

Daugiau nei pusę veido išsausėjimo problemų sukelia būtent netinkama veido odos priežiūra.

„Prastėjančią būklę pirmiausia apibūdina pojūčiai: oda tampa sausa, nemaloni, šiurkšti, tempiasi. Šiuos simptomus kartais gali lydėti niežėjimas ir deginimo pojūčiai. Oda tampa mažiau jautri lytėjimui, padidėja saulės sukeliamos žalos ir ankstyvo senėjimo pavojus, sumažėja atsparumas infekcijoms“, – pasakojo E.Sauškinaitė.

Pagalba išorei prasideda organizmo viduje

123RF.com nuotr./Vitaminai
123RF.com nuotr./Vitaminai

Odos sausumui, be genetikos ir aplinkos veiksnių, anot specialistės, įtakos turėti gali medžiagų apykaita, lėtinės odos ir endokrininės ligos, endokrininės ligos bei vitaminų trūkumas.

„Spręsti odos problemas padės ir subalansuoti vitaminai. Vitaminas E – odos drėgmei palaikyti, D – uždegimams malšinti, C – odos apsaugai, B3 – skaistumui ir pigmentinėms dėmėms mažinti, B2 – gerai odos būklei palaikyti, A grupė – odos regeneracijai, folio rūgštis – odos lygumui“, – dėstė E.Sauškinaitė.

Taukmedžio sviestas, glicerinas ir jo didenybė hialuronas

123RF.com nuotr./Taukmedžio sviestas
123RF.com nuotr./Taukmedžio sviestas

Mainantis sezonams, drastiškai keičiantis orams, būtent sausos veido odos savininkai turėtų peržvelgti priežiūros rutinos įpročius ir savo naudojamą produkciją.

„Pastebėjau, kad žmonės dažnai tiesiog pamiršta drėkinti odą, piktnaudžiauja eksfoliatais, renkasi netinkamas priemones, kuriose gausu alkoholio, prausdamiesi naudoja šarminius muilus“, – kalbėjo „Eurovaistinės“ vaistininkė.

E.Sauškinaitė ragino vengti labiausiai pavojingų – iritacijas, sudirginimus, alergiją, dermatitą, egzemas ir kitus odos pažeidimus galinčių sukelti medžiagų, konservantų, konservavimo sistemų bei kvapiklių ir dažiklių, dėl kurių geriausia pasikonsultuoti su specialistu.

O kaip gi nepasiklysti, kai lentynose siūloma tokia gausybė veido priežiūros priemonių? Pasak E.Sauškinaitės, sausos veido odos savininkai turėtų dairytis pirmiausia veido kremų su taukmedžio sviestu, alyvuogių ar simondsijų aliejumi.

Odos drėgmę palaikyti padeda ir glicerinas, lanolinas, petrolatumas, keramidai, dimetikonas ir hialurono rūgštis.

Odos drėgmę palaikyti padeda ir glicerinas, lanolinas, petrolatumas, keramidai, dimetikonas ir hialurono rūgštis.

„Glicerinas – viena saugiausių ir naudingiausių sudėtinių dalių kosmetikos gamyboje. Jis ne tik užtikrina odos drėkinimą, bet ir skatina ląstelių atsinaujinimą, sudaro apsauginį sluoksnį ant odos.

Kartais galima išgirsti, kad glicerinas kaip tik sausina odą. Tačiau tai nepagrįstas mitas. Taip būtų tuo atveju, jeigu ant veido teptumėte gryną gliceriną. Naudojamas kremuose su kitais ingredientais jis atlieka labai svarbią funkciją“, – pabrėžė specialistė.

123RF.com nuotr./Muilai glicerino pagrindu
123RF.com nuotr./Muilai glicerino pagrindu

Be glicerino, svarbi ir hialurono rūgštis – žmogaus odoje natūraliai randamas polisacharidas, kosmetikoje vadinamas identišku odai ingredientu. Tokie ingredientai, vaistininkės teigimu, laikomi pačiais veiksmingiausiais, kadangi nesiskiria nuo odoje natūraliai gaminamų medžiagų, mat oda savaime pasisavina hialurono tiek, kiek drėgmės jai trūksta.

Karštu dušu ir aptemptais drabužiais geriau nepiktnaudžiauti

Sausos veido odos savininkams svarbu rinktis švelnias prausimosi ir odos priežiūros priemones – įvairiomis naudingomis medžiagomis papildytus, bemuilius, drėkinančius prausiklius.

„Pienelių, kremų, balzamų, aliejų pavidalu, priklausomai nuo sausos odos ploto ir sausumo laipsnio. Svarbu sumažinti vandens netekimą, palaikyti pakankamą vandens kiekį epidermyje ir atkurti pažeistą odos barjerą. Sausą odą rekomenduojame šveisti bent dukart per savaitę, jeigu įmanoma, tris.

Svarbu sumažinti vandens netekimą, palaikyti pakankamą vandens kiekį epidermyje ir atkurti pažeistą odos barjerą.

Kuomet pašalinamas negyvos odos sluoksnis, oda pati pakankamai greitai atsinaujina. Jei tik yra galimybė, būtinai sistemingai apsilankykite pas kosmetologą profesionaliam veido valymui“, – priminė „Eurovaistinės“ atstovė.

Vida Press nuotr./Sausos odos turėtojams nereikėtų piktnaudžiauti karštu dušu per dažnai ir ilgai
Vida Press nuotr./Sausos odos turėtojams nereikėtų piktnaudžiauti karštu dušu per dažnai ir ilgai

Kaip bebūtų keista, į sausumą linkusiai veido odai dideli šilto vandens kiekiai veikia ne drėkinamai, o sausinančiai. Dėl šios priežasties nereikėtų ilgai turkštis karštame duše – neigiamas poveikis gali pasijusti netgi ir tokiu atveju, jeigu naudojate tinkamas veido odos priežiūros priemones.

Tiesa, pasak vaistininkės, maudynių vengimas taip pat nėra išeitis:

„Odą reikėtų prižiūrėti nuosekliai, todėl prausimasis ir jos rutina turėtų vykti kasdien. Jeigu neiname į dušą, paliekame puikią terpę mikroorganizmams daugintis, užkemšame poras, galime sukelti uždegiminius procesus.“

Pasak vaistininkės, turint labai sausą kūno odą, nerekomenduojama nešioti ir itin aptemptų rūbų, kurie neleistų jai kvėpuoti, ir primena, kad odos drėkinimas yra taisyklė numeris vienas.

„Drėkinimas yra pati svarbiausia priemonė norintiems turėti gražią odą. Galite rinktis kūno kremą, losjoną, kūno sviestą ar aliejų. Rinkitės pagal jums priimtiniausią konsistenciją. Jeigu oda ypač sausa, rinkitės intensyviai veikiančius kremus, pavyzdžiui, emolientą, kuris skirtas sausai ir atopiškai odai. Jis atkurs apsauginį barjerą. Taip pat reikėtų nepamiršti gerti daug vandens.

Drėkinimas leidžia išoriniam odos audiniui epidermiui gerai funkcionuoti ir palaikyti odos struktūrą“, – priminė E.Sauškinaitė ir pridūrė, kad priežiūros priemonių pasirinkimas priklauso ne tik nuo veido odos tipo, bet ir nuo jas naudojančiojo amžiaus.

Tarp diskomforto ir rimtesnių problemų

Pasitaiko, kad rudens ir žiemos sandūroje sausėjanti, tempimo jausmą turinti veido oda linksta į niežulį, kartais – labai stiprų, bei pleiskanojimą.

„Jautri oda siejama su pleiskanojimu ir uždegimu. Odos pleiskanos atsiranda ant kūno, veido ar galvos odos. Paūmėjimų metu oda pleiskanoja, suformuodama pleiskanų lopinius, pastebimas uždegimas, lydimas deginimo pojūčio veide, o galvos odoje – intensyvaus niežėjimo.

Odos pleiskanos atsiranda ant kūno, veido ar galvos odos.

Seborėjinis dermatitas ir psoriazė gali sukelti šiuos požymius, kurie turi įtakos įvaizdžiui ir gyvenimo kokybei“, – pastebėjo vaistininkė.

123RF.com nuotr./Pleiskanos
123RF.com nuotr./Pleiskanos

Negana to, sausa oda sudaro palankias aplinkos sąlygas egzemai vystytis, ypač esant pitiriazei, t. y. sausoms dėmėms.

Jos paprastai atsiranda ant skruostų ir rankų vaikams, kurių oda yra sistemiškai sausa.

„Eurovaistinės“ vaistininkė E.Sauškinaitė pabrėžė ir tai, kad žmonės, kurie jaučia ilgalaikį diskomfortą, turėtų kreiptis į dermatovenerologą, tiksliai nustatysiantį – turite sausą, dehidratuotą odą, o galbūt kenčiate nuo seborėjinio dermatito ar psoriazės, to patys nežinodami.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius