Skaitome etiketes: kokie komponentai kosmetikos sudėtyje yra kenksmingi?

Brangesnis produktas neužtikrina geros kokybės ir tokia priemonė ne visada bus efektyvesnė. Prekių lentynose labai gausu, o išsirinkti sau tinkamą kosmetiką darosi vis sudėtingiau. Gana dažnai kosmetika yra brangi ne dėl savo sudėties, o dėl jai išleidžiamos reklamos ir kitų veiksnių. Todėl visų pirma skaitykite etiketes, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Lūpdažiai
Lūpdažiai / 123RF.com nuotr.

Renkantis kosmetiką, svarbu atkreipti dėmesį į savo odą, plaukų struktūrą, amžių. Atsirinkus, ko jums gali prireikti – drėkinimo, aknės gydymo ar priemonių nuo raukšlių, galvos pleiskanų naikinimo, plaukų maitinimo ir kitų puoselėjančių veiksmų – būtinai peržvelkite siūlomų prekių etiketes.

Jose ingredientai išvardinami mažėjimo tvarka: sąrašo pradžioje tie, kurių sudėtyje daugiausiai, o pabaigoje – kurių mažiausiai. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ specialistė Jurga Juknevičienė rekomenduoja saugoti savo sveikatą ir vengti ingredientų, kurie gali būti ypač kenksmingi. Ji pateikia pagrindinius patarimus, ko vertėtų saugotis. Anot vaistininkės, svarbiausia ne kosmetikos vardas ar kaina, o tai, kas yra jos sudėtyje. O joje esantys komponentai ne visada patys brangiausi.

Parabenai (Methyl, Propyl, Butyl, Ethyl). Dažnai girdime šį žodį, vis dažniau ant etikečių matome parašyta „be parabenų“, bet ne visiems aišku, kas tai. Vaistininkė trumpai pristato, jog parabenų pirminė funkcija – užkonservuoti ir išvengti pelėsių, grybelių bei kitų bakterijų. Gamintojui svarbiausia pratęsti galiojimo laiką ir išlaikyti pradines produkto savybes 2–5 metams.

Yra atlikta daugybė tyrimų, kurių metu nustatyta, jog kosmetikos priemonėse yra nedaug parabenų, o mažas kiekis nėra itin kenksmingas. Tačiau Jurga Juknevičienė atkreipia dėmesį, jog savo kosmetikos lentynose turime begalę buteliukų – šampūnas, kondicionierius, veido ir rankų kremai, dušo želė ir panašios priemonės.

Jei kiekvienoje jos sudėtyje yra parabenų, vadinasi, per dieną žmogus gauna jų labai daug ir tikrai viršija normą. Tokiu atveju šių medžiagų koncentracija didėja organizme, kurios silpnina imuninę sistemą ir didina ligų tikimybę.

123RF.com nuotr./Makiažo priemonės
123RF.com nuotr./Makiažo priemonės

Tai nereiškia, kad būtina naudoti tik natūralias priemones. Žmonės, pirmenybės tokioms priemonėms neteikiantys, vis tiek gali rasti kokybiškų ir nebrangių prekių, kurių sudėtyje yra saugesnių konservantų. Parabenus gamintojai renkasi komerciniais tikslais, todėl tikrai galime rasti sau saugių ir tinkamų variantų kosmetikos lentynose.

Sulfatai (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate). Šiuos užrašus galite rasti ant daugelio šampūnų buteliukų, todėl itin atidžiai rinkitės priemones. Vaistininkė pasakoja, kad tai yra labai aršūs plovikliai, kurie dirgina odą, sukelia dermatito išsivystymą, kemša poras ir sausina odą.

Ne veltui ant daugelio šampūnų yra parašyta „Saugoti, kad nepatektų į akis“.

Sulfatus gamintojai deda į priemones ne tik dėl to, jog yra pigūs plovikliai, bet dar ir dėl to gausaus putų atsiradimo. Tai vartotojams sukelia psichologinį užtikrintumą, jog priemonė veiksminga. Tačiau yra daug priemonių, kurios neturi šio ingrediento savo sudėtyje ir visgi yra veiksmingos ir saugios – drėkinančios ir nedirginančios odos.

Ne veltui ant daugelio šampūnų yra parašyta „Saugoti, kad nepatektų į akis“. Anot įvairių tyrimų, šie plovikliai yra susiję ir su kontaktinio dermatito atsiradimu.

Silikonai. Jų yra daug ir įvairių, kaip kad Methicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone ir kiti. Tai dalis plačiai paplitusių pavadinimų, o sąrašas yra kur kas ilgesnis. Greičiausiai yra tekę matyti reklamų, kur aktorė pasakoja, jog šampūnas pavers plaukus glotniais ir žvilgančiais. Greičiausiai tai bus silikonų nuopelnas.

Svarbu suprasti, kad tai tik iliuzija – silikonas apgaubia plauką deguoniui nepralaidžia plėvele, kuri trikdo jo pasisavinimą. Ši priemonė kaupiasi ant plaukų, kurie su laiku ima lūžinėti ir skilinėti, nes nebeatlaiko sankaupų.

123RF.com nuotr./Mergina šukuojasi plaukus retomis šukomis
123RF.com nuotr./Mergina šukuojasi plaukus retomis šukomis

Silikonai skirti greitam efektui, tačiau jie plaukų ir odos negydo, o ją alina. Vaistininkė rekomenduoja rinktis priemones, kurios darytų ilgalaikį teigiamą poveikį – maitintų plaukus, odą ir grožis nebūtų trumpalaikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius