Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spuogai, inkštirai, pūliniai: kaip juos atskirti?

Jus erzina nuolat atsirandays inkštirų krateriai ant kaktos? Įvairiausios odos problemos vargina daugelį moterų, tačiau yra būdų jas sutramdyti. Reikia išmokti atpažinti įvairius odos darinius tam, kad būtų galima atitinkamai juos įveikti.
Mergina spaudžia spuogą
Mergina spaudžia spuogą / „Shuterstock“ nuotr.

Išvenkite aknės!

Dermatologas Adamas Friedmanas tinklalapiui sofeminine.co.uk atskleidė, jog aknė dažniausia pasireiškia inkštirų pavidalu ir paveikia ji dažniausiai veidą, krūtinę ar nugarą. Per didelis riebalų išsiskyrimas gali atsirasti dėl padidėjusio riebalinių liaukų aktyvumo ir infekcijos. Išplitusios aknės gydymas trunka metus ar dvejus, tačiau jei sukeltą uždegimą suskubsite gydyti laiku, tuomet aknė išnyks pati. Pasirinkimas didelis – losjonai, tabletės ir serumai. Tik išsirinkti tinkamiausią gali būti sunku.

O čia keletas patarimų, kaip pagerinti odos būklę ir išvengti uždegiminių procesų paūmėjimo.

Atsisakykite nesveiko maisto. Tai reiškia, jog teks atsisakyti saldainių, traškučių ir praktiškai visų produktų, kuriuose yra daug rafinuoto cukraus ir riebalų. Stenkitės valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Prisiminkite – esate tai, ką valgote!

Gerkite daug vandens. Vanduo nėra stebuklingas aknės ar kitų odos negalavimų gydymas, bet tai puikus būdas drėkinti odą. Jei oda dehidratuoja, tuomet dingsta ir jos gyvybingumas, natūralus spindesys. Taip yra todėl, kad drėgmės trūkumas priverčia riebalines liaukas gaminti daugiau skysčio, todėl odos poros užsikemša.

Atsisakykite balto maisto. Tokie produktai turi aukštą glikeminį indeksą. Pyragai, šviesūs makaronai, bandelės, balta duona ir visi produktai, kuriuose yra kvietinių miltų ar balto cukraus, turėtų būti išmesti iš jūsų raciono.

Gerieji riebalai. Omega-3 riebiosios rūgštys yra labai geras dalykas aknei gydyti – ne tik palaiko odos drėgmę, bet kartu kontroliuoja ir leukotrieno B4 (gali padidinti riebalinių liaukų aktyvumą ir sukelti aknę) gamybą. Į savo valgiaraštį įtraukite lašišos, žalių daržovių, žemės riešutų ir avokadų. Galite išbandyti ir omega-3 rūgščių papildus.

Inkštirai, spuogai ir kiti dariniai: kaip juos atpažinti?

Vis susiduriate su tamsiomis įkyriomis dėmelėmis ant veido? Šveitikliai ir prausikliai nepadeda? Gali pasirodyti, kad tai sunkiausiai atsikratomas dalykas.

Inkštirai dažniausia yra aknės padarinys, gali atsirasti ant veido, krūtinės ir nugaros, aiškina daktaras A. Friedmannas. Jie atsiranda tuomet, kai riebalinės liaukos per daug suaktyvėja. Visgi būtų geriausia jų nespaudyti, nes bakterijoms bus daugiau šansų išplisti ir užkrėsti kitus plotus.

Taip pat skaitykite: Veidą atakuoja spuogai? Ką jie reiškia?

Retinoidų vartojimas turėtų pagerinti odos būklę ir padėti atsikratyti inkštirų. Jie išvalytų poras ir paspartintų odos atsinaujinimo procesus. Naudokite tokius kremus vieną ar du kartus per dieną. Jei vis dėlto preparatai dirgina odą, pasitarkite su dermatologu.

Spuogeliai

Tikriausiai esate susidūrę su tamsiomis įkyriomis dėmelėmis ant nosies? Tie spuogeliai  ant nosies ir ant smakro atsiranda todėl, kad būtent šiose vietose kaupiasi odos riebalai. Jie skiriasi nuo inkštirų tuo, kad nėra infekcinio pobūdžio, tai tiesiog riebalų sankaupos ant odos. Jei bandysite jų atsikratyti, spuogelių ir vėl atsiras.

Tokios sankaupos reguliuoja riebalų perteklių. Visgi, metams bėgant, riebalinės liaukos išskiria mažiau skysčio, o tai reiškia, kad spuogeliai ant nosies bus mažiau pastebimi.

Šios dėmelės yra šviesesnės nei inkštirai, todėl nėra prasmės jų spaudyti, nes vis tiek jų neatsikratysite, todėl teks tiesiog susitaikyti su jų buvimu. Visgi galite naudoti retinolio kremus, jei norite sumažinti jų pastebimumą.

Spuogai

Inkštirai ir spuogai yra labai panašūs, priklauso tai pačiai aknės kategorijai. Inkštirai (komedonai) yra atviri spuogai, o balti – uždari. Jų viršūnės baltos, mat per didelis riebalų kiekis, negyvos odos ląstelės ir bakterijos kaupiasi būtent ten. Todėl, kaip ir inkštirai, spuogai susiformuoja užsikimšus poroms. Prausikliai, kuriuose yra rūgšties, gali padėti, taip pat benzoilo peroksidas bei salicilo rūgštis.

Pūlinėliai

Labai lengva sumaišyti spuogus su pūliniais. Tai yra dar viena aknės forma, tai jau yra uždegiminės reakcijos sukelti spuogai, tuo tarpu inkštirai nėra tokie baisūs, kaip šie. Pūlinėliai dažniausiai būna raudoni ir itin jautrūs.

Yra daugybė priežasčių, kodėl atsiranda tokių odos darinių. Jų gali iškilti dėl hormonų sutrikimų ar net genetikos. Jau minėtos benzoilo peroksido ir salicilo rūgšties priemonės gali būti veiksmingos, visgi reikėtų pasikonsultuoti su dermatologu dėl specialaus gydymo. 

Mazgeliai ir cistos

Šie odos dariniai yra sunki aknės forma. Tokių darinių susiformavimą sukelia gilūs uždegiminiai procesai, kurie gali būti skausmingi ir galiausiai palikti randus. Kaip ir kitas aknės formas, taip ir šią, sukelia per didelis riebalinių liaukų aktyvumas, hormonų pakitimai, negyvų ląstelių kaupimasis. 

Cistos yra prisipildę skysčio, o mazgeliai – ne. Daktaras A. Friedmannas pataria greitai reaguoti ir nedelsti. Jei mazgeliai ar cistos yra pakankamai dideli, reikia naudoti retinoidus tam, kad sumažintumėte randų tikimybę. Antibiotikai ir tepalai yra pirminis tokios aknės formos gydymas.

Aknė ant nugaros ir krūtinės

Tiek inkštirai, tiek kitokios formos aknė atsiranda ant nugaros bei krūtinės. Nėra jokių įrodymų, kodėl kai kuriems žmonėms daugiau spuogų atsiranda būtent tose vietose. Jei daug sportuojate, dėvėkite itin laidžią aprangą ir iškart po sporto lįskite po dušu, taip išvengsite užsikimšusių porų. Gydymas yra toks pats, kaip ir kitų aknės rūšių. Visgi, jei jūsų oda neklauso, tuomet izotretinoinas galėtų būti jūsų išeitis. Šį vaistą reikėtų naudoti tik blogiausiu atveju ir ne daugiau kaip 5 mėnesius. Nepamirškite, kad šis vaistas turi ir šalutinį poveikį, jis gali sukelti anemiją, sąnarių skausmus ir išsausinti odą, akis bei lūpas. Tai labai stiprus vaistas, todėl prieš pradedant jį vartoti, reikėtų pasitarti su dermatologu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius