Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčiama Bičių diena – jos gamina ne tik medų, bet ir brangų produktą, apie kurį mažai žinoma

Gegužės 20-ąją pasaulis švenčia Bičių dieną. Senovės Lietuvoje bičių nešamas medus buvo viena retų progų palepinti gomurį. Šiandien turime gausybę kitų alternatyvų „pasisaldinti“ gyvenimą, tačiau kuo toliau, tuo labiau atrandamas įvairių bičių produktų teigiamas poveikis žmogaus odai. Pavyzdžiui, ar žinojote apie bičių pienelį? Šis itin retas produktas senovės Graikijoje vadintas „gyvybės eliksyru“.
Bitė
Bitė / Herba.lt nuotr.

Imdami iš bičių produktus joms palieka didesnę dalį

Kompanija „Apivita“ – Graikijos kosmetikos gamintoja, savo produktams naudojanti tik vietinių augalų ekstraktus, bičių produktus ir natūralius aliejus. Jie griežtai žiūri į sintetinius priedus, parabenus ar ftalatus – tokių medžiagų jų gaminamuose produktuose nėra, apskritai produktus sudaro 85-100 % natūralių ingredientų. Beveik kiekviename gaminyje yra propolio, medaus ar netgi bičių pienelio. Taigi gamintoja praktiškai laikosi ant bičių darbo ir netgi jų logotipe atvaizduotas bičių šokis, apjuostas graikiškų formų pasaga.

Herba.lt nuotr./Apivita aviliai levandose
Herba.lt nuotr./Apivita aviliai levandose

Kadangi kompanija savo „darbininkių“ negali sužavėti nemokama kava ar vaisiais penktadienio rytais, joms palieka net 60 proc. jų sunešto medaus, paimdama tik mažesnę dalį kosmetikos gamybai.

Brangusis bičių pienelis yra tas produktas, kuriuo avilyje maitinasi vienintelė bitė – bičių motinėlė. Todėl itin svarbu iš kiekvienos šeimos jo paimti itin mažą kiekį ir dar teisingai jį laikyti (tik šaldytuvuose), kol bus specialiai apdorotas (maži kiekiai tarsi užrakinami kremo sudėtyje esančiose kapsulėse) ir įmaišomas į veido kremo sudėtį.

Bičių pienelis Graikijoje buvo itin vertintas dėl savo poveikio odai, vadintas gyvybės eliksyru arba ambrozija. Šis produktas stabdo odos senėjimą, įsigeria giliai į epidermį, atgaivina giliuosius odos audinius, suteikia stangrumo ir švytėjimo odai.

Herba.lt nuotr./Apivita šampūnai
Herba.lt nuotr./Apivita šampūnai

Augalų savybes derina su bičių produktų antiseptiniu poveikiu

„Apivita“ produktų atstovė Lietuvoje Renata Darvydienė pati viešėjo Graikijoje ir stebėjo, kaip kompanija lepina bites – jų aviliai stovi Arkadijos kalnuose, kad vabzdžiai galėtų aplankyti migdolų, vyšnių, obelų ir riešutmedžių žiedus, ypač pakalnėse siūbuojančius čiobrelius. Avilių vieta keičiama pavasarį ir rudenį dėl aplinkinių žiedų įvairovės.

„Kompanija turi 200 savo avilių ir trūkstamus produktus perka iš sertifikuotų bičių ūkių. Jų žodžiai nėra vien deklaracijos – ir energija kosmetikos gamybai yra naudojama iš atsinaujinančių išteklių, ir vanduo – išvalomas. Jie turi savo botanikos sodelį, bet jame augančių augalų, žinoma, neužtenka kosmetikos gamybai. Šis sodas labiau skirtas studentams, mokslininkams ateiti ir tyrinėti augalų naudingąsias savybes. Trūkstamas žoleles jie taip pat įsigyja iš sertifikuotų ūkių, pavyzdžiui, iš Kretos ar Santorini salų,“ – apie kompanijos duoklę aplinkai, gamtai ir bitėms pasakojo R. Darvydienė.

Herba.lt nuotr./Apivita produktų sudėtis
Herba.lt nuotr./Apivita produktų sudėtis

Jos teigimu, į daugumą kompanijos gaminamų produktų (šampūnų, prausiklių, valiklių) dedama propolio ir čiobrelių medaus. Šie produktai turi antiseptinį poveikį, saugo tiek plaukus, tiek odą nuo aplinkos poveikio – saulės, šalčio, užterštumo.

„Propolio ekstraktas turi antibakterinių savybių ir netgi skatina plauko augimą. Į kai kuriuos produktus dedama medaus. Jis stiprina ir maitina, drėkina plaukus. O dar kai medus sumaišomas su tokiais augalais, kaip alavijai, šaltalankiai, lauro lapai...,“ – vardijo pašnekovė.

Bičių pienelis – brangiausias ir stipriausio poveikio produktas

Tuo metu bičių pienelis skirtas prabangios ir odą nuo senėjimo stabdančios kosmetikos gamybai (kremas, turintis sudėtyje bičių pienelio, taip ir pavadintas – „Bičių karalienė“). Graikijoje „Apivita“ parduotuvėse įmanoma rasti gryno bičių pienelio, išpilstyto į miniatiūrinius buteliukus.

„Tai – pats brangiausias ir stipriausio poveikio produktas, kokį bitės sukuria. Tik sujungus mokslininkų žinias ir technologijas šis produktas kosmetikos priemonėse nesuyra, bet vis tiek jas atidarius ilgiausiai galima naudoti apie 6 mėnesius. Gryno bičių pienelio turbūt niekur Lietuvoje nenusipirksite. Jis ir išgaunamas sudėtingai ir labai vertinamas, nes didina odos elastingumą, ją pakelia, suteikia švytėjimo. Esu pati jį išbandžiusi kelionės į Graikiją metu – tekstūra tokia maloni, tarsi plaktos grietinėlės,“ – sako pašnekovė.

Herba.lt nuotr./Apivita prabangiausi kremai su bičių pieneliu
Herba.lt nuotr./Apivita prabangiausi kremai su bičių pieneliu

Šiuo metu kompanijos produktais Lietuvoje pradėjo prekiauti elektroninė parduotuvė herba.lt. Tačiau, pasak R. Darvydienės, susidomėjimas nauju gamintoju jau yra pakankamai didelis.

„Pastebėjau, kad tie, kas lankėsi Graikijoje, žino šią kosmetiką – ten jos galima rasti kiekvienoje vaistinėje. „Apivita“ gamina netgi natūralius plaukų dažus, turi savo kirpyklas ar grožio salonus! Todėl kai užsimenu, kad atsivežėme šio gamintojo produkcijos, išties daug žmonių jau yra girdėję apie ją. Šiandien šio gamintojo produktus jau galite rasti dalyje vaistinių ir specializuotose kosmetikos parduotuvėse,“ – sako moteris.

Turbūt nereikia nė sakyti, kad Bičių dieną „Apivita“ švęs visu smarkumu. Prie šventės prisideda ir elektroninė parduotuvė Herba.lt – jos „Facebook“ socialinio tinklo paskyroje visą šią savaitę vyksta konkursas, kuriame dalyvaudami galite laimėti šios kosmetikos gamintojos produktų.


Taip pat šiandien eidami pro pavasarinius žiedus, pamėginkite pastebėti dūzgiančią bitę ir ją tyliai pasveikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius