-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistažolės nuo antsvorio

Pasak žolininkės A. Žvirblienės, įvairūs augalai, kurių galite prisirinkti vasarą pievose ir miškuose, gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų ir patobulinti kūno linijas.
Vaistažolės
Vaistažolės / „Fotolia“ nuotr.

Kiekvienas augalas turi daug įvairių savybių, išsirinkite tinkamiausius (geriau veikia žolių mišiniai). Svarbu išsiaiškinti priežastį, kodėl kaupiasi riebalai nepageidaujamose kūno vietose, tik tada pavyks veiksmingai kovoti su antsvoriu. Galbūt jūsų organizmas užsiteršęs ir sulėtėjusi medžiagų apykaita? O gal storėjimo priežastis – linkę kauptis skysčiai, sutrikusi žarnyno veikla ar žvėriškas apetitas? Sergant kai kuriomis ligomis, prieš vartojant vaistažolių arbatas, reikėtų pasitarti su gydytoju, fitoterapeutu arba vaistininku.

Organizmą valančios žolės

Kad organizmas išsivalytų, turi gerai funkcionuoti kepenys ir inkstai. Reikėtų vengti sunkaus, riebaus ir nesveiko maisto, alkoholio, kartą per savaitę daryti iškrovos dieną.

Kepenų veiklą gerina toks žolių mišinys: po 5–10 g (po pusė valg. šaukšto) varnalėšų, margalapių margainių, beržų ir bruknių lapų, petražolių ar smulkintos salierų šaknų (gerina inkstų veiklą) užpilkite litru vandens ir pakaitinktie ant silpnos kaitros iki virimo. Nukaiskite, po 15 min. nukoškite ir gurkšnoktie po pusę stiklinės 20 min. prieš valgį arba valandą po valgymo.

Thomas Dahms, Flickr.com/Pavasarinės dilgėlės
Thomas Dahms, Flickr.com/Pavasarinės dilgėlės

Organizmui valyti galite pasigaminti tokį mišinį: 15–20 g varnalėšų šaknų ar lapų, po 10 g dirvinių našlaičių, dilgėlių, dirvinių asiūklių, dilgėlių, garšvų, petražolių lapų ar salierų šaknų ar lapų, po 5 g kraujažolių ir serbentų lapų, kiaulpienių ar trūkažolių. Arbatai reikėtų vartoti visus arba bent jau penkis pirmuosius augalus. Mišinį užpilkite vandeniu ir pavirkite 2–3 min. ant silpnos kaitros. Gerkite po pusę stiklinės 20 min. prieš valgį.

Jeigu didelis apetitas

Norinčioms numesti svorio ir sutramdyti žvėrišką apetitą žolininkai siūlo išsivirti lapienės. Senovėje žmonės šią sriubą virdavo iš jaunų, ką tik išdygusių augalų: kiaulpienių, dilgėlių lapų, garšvų, rūgštynių. Minėti augalai skatina medžiagų apykaitą ir šlapimo išsiskyrimą, valo iš organizmo šlakus, suteikia vitaminų. Tikrai verta prisiskabyti jaunų dilgėlių ir garšvų lapelių, be to, jie tinka ne tik sriubai, bet ir salotoms. Apetitą mažina ir medžiagų apykaitą skatina ir dumbliai, jūros kopūstai, pūslėtųjų guveinių arbata.

Spartinanti medžiagų apykaitą arbata

Į stiklinę įberkite po šaukštą džiovintų dedešvų žiedų ir žemuogių lapų, po pusę šaukšto pipirmėčių, aviečių lapų, medetkų, vaistinių ramunių ir rugiagėlių žiedų. Du šaukštus mišinio užpilkite stikline verdančio vandens ir 5–10 minučių palaikykite. Gerkite prieš pusryčius.

Valanti šlakus arbata

Saują šviežių smulkintų arba pusę šaukšto džiovintų petražolių lapų užplikykite stikline vandens. Arbatą sandariai uždenkite, po 10 minučių nukoškite. Gerkite 2–3 kartus per dieną (prieš valgį). Šios arbatos nederėtų vartoti vakare, nes gali kankinti nemiga.

Valg. šaukštą džiovintų ir sulkintų paprastųjų kiaulpienių šaknų užpilkite dviem stiklinėmis vandens ir pavirkite apie 7 minutes ant silpnos ugnies. Po 10 minučių nukoškite. Gerkite po stiklinę dusyk per dieną prieš valgį tris ar keturias savaites.

Plačiau apie tai, kaip įvairiais augalais sumažinti svorį, skaitykite 25-ajame žurnalo „Ji“ numeryje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius