Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pažaboti odos riebumą: 10 aukso vertės patarimų

Nors žmogaus veido odos tipą nulemia genetika, visgi nuo mūsų pačių pastangų priklauso, dūsausime ar džiūgausime priešais veidrodį. Šįkart dėmesio centre – vienas problematiškesnių veido odos tipų. Riebios odos turėtojams – patarimai iš „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovės Aušros Vareikienės lūpų.
Riebi veido oda
Riebi veido oda prieš dekoratyvinę kosmetiką ir po jos / 123RF.com nuotr.

1. Pažinti, susitaikyti ir prisitaikyti

„Dažnai lengva suklysti vertinant savo odą“, – pastebi grožio vaistinių vadovė. Jos tipą nustatyti įmanoma netgi namų sąlygomis, atkreipus dėmesį į tam tikrus signalus. Tiksliausias riebios odos indikatorius, anot A.Vareikienės, plika akimi matoma padidinta riebalinių liaukų veikla.

„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė
„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė

„Jeigu pabudus ryte, oda blizga, jaučiamas padidėjęs riebalų išsiskyrimas arba veidas slidus – didelė tikimybė, kad jūsų oda yra riebi. Tai patvirtina dienos eigoje pastebimas blizgumas, išsiplėtusios poros, vakarop – tempimo nusiplovus veidą nebuvimas, polinkis į spuogus apskritai“, – pasakoja A.Vareikienė.

2. Mėgsta švarą, bet ne salicilo spiritą

Riebi oda, anot specialistės, itin mėgsta švarą, todėl viena esminių rekomendacijų yra neliesti veido ir nespaudyti spuogų. „Suprantu, kad susivaldyti sunku, ypač paauglystėje su pirmais spuogais. Antras dalykas – nekankinti odos salicilo spiritu, nes dabar turime efektyvių priemonių, kurios padės“, – pabrėžia 15min pašnekovė.

Pasak A.Vareikienės, viena iš priežasčių, dėl kurių ant riebios odos kyla inkštirai, yra bakterijų dauginimasis. Odos riebalai – itin palanki terpė bakterijų dauginimuisi: „Svarbu neliesti odos, nenaudoti įvairių dermoabrazyvinių šveitiklių, kurie iš atviros poros gali pernešti uždegimą į kitą vietą ir atrasti sau tinkamas priemones.“

3. Pagrindas – prausiklis, tonikas ir kremas

Atsiradus pirmiesiems spuogams, į veido odos priežiūros rutiną įtraukti reikėtų prausiklį ir toniką. „Jeigu paauglys tas dvi priemones naudos, tikrai pastebėsite rezultatus“, – pabrėžia A.Vareikienė.

Tiek paaugliams, tiek suaugusiems žmonėms būtinas prausiklis, tonikas, bazinis kremas riebiai odai – emulsija arba gelis, kurį galima naudoti ir ryte, ir vakare.

123RF.com nuotr./Į veido odos priežiūros rutiną įtraukite ir šveitiklius bei kaukes
123RF.com nuotr./Į veido odos priežiūros rutiną įtraukite ir šveitiklius bei kaukes

„Rekomenduočiau ir specialią kaukę 2–3 kartus per savaitę. O toliau – pagal poreikį – priemonę nuo spuogelių, priemonę aplink akis. Jeigu rutina pilna, labiausiai paveiku yra serumai – atnaujinantys, drėkinantys, rūgštiniai – kurie veikia giluminius odos sluoksnius, jie labai gerai sprendžia odos problemas“, – pastebi specialistė.

4. Didžiausia klaida – atsisakyti naktinio kremo

„Mano oda ir taip riebi, todėl nenaudoju naktinio kremo“, – neretai išgirsta „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė.

Tuoj pabrėžia, kad netgi riebios veido odos savininkams svarbu naudoti tiek dieninį, tiek naktinį veido kremą: „Naktį mūsų oda stipriai atsinaujina, vadinasi, sprendžiasi ir riebios odos problemos. Kodėl sakoma, kad atsikėliau iš ryto su spuogu? Nes mūsų oda stipriai regeneruojasi. Jeigu jūs naudosite teisingas naktines priemones, oda atsidėkos jums kokybe.“

5. Be aliejų, su AHA ir glikolinėmis rūgštimis

Jeigu sausa oda dievina visas turtingas tekstūras, natūralius augalinius aliejus ir pan., tai natūralu, kad priemonės riebiai odai turėtų skirtis kardinaliai. „Jos būna arba emulsijos, arba gelinės tekstūros, neapsunkinančios odos. Priemonės šiuolaikiniame pasaulyje ne tik kad nedžiovina, bet ir padeda drėkinti, nes ir riebiai odai reikia ir drėkinimo. Svarbu atkreipti dėmesį, kad priemonės būtų nekomedogeniškos, nekimštų porų ir neskatintų spuogų atsiradimo“, – akcentuoja A.Vareikienė.

123RF.com nuotr./Riebios odos savininkams reikia privengti sudėtyje aliejų turinčių priemonių
123RF.com nuotr./Riebios odos savininkams reikia privengti sudėtyje aliejų turinčių priemonių

Riebios odos savininkams rekomenduojama privengti riebalų, jų naudojamos priemonės turėtų būti „oil free“ (liet. – „be aliejų). Sudėtyje naudinga dilgėlė, cinkas, varis, salicilo rūgštis, alfa hidroksi rūgštis bei glikolinės rūgštys.

6. Būklę ūmina ydinga priežiūra: būtina drėkinti

Riebios odos būklę, anot specialistės, stipriai paūmina neteisinga, nenuosekli veido odos priežiūra. „Didžiausias riebios odos priešas – per didelio kiekio šveičiamųjų arba nusluoksniuojamųjų priežiūros priemonių panaudojimas. Svarbu suprasti, kad mūsų odos tipas nepasikeičia, nors aš išgirstu ir tokių pasakymų: „Mano oda buvo riebi, aš panaudojau rūgštinius šveitiklius ir man ji pradėjo šerpetoti, tapo sausa.“

Išgirstu ir tokių pasakymų: „Mano oda buvo riebi, aš panaudojau rūgštinius šveitiklius ir man ji pradėjo šerpetoti, tapo sausa.“ Taip jokiu būdu nėra. Oda tapo dehidratuota.

Taip jokiu būdu nėra. Oda tapo dehidratuota, jūs ją išsausinote. Riebi oda taip lygiai taip pat turi būti drėkinama“, – pasakoja A.Vareikienė.

7. Šveitiklis – dukart savaitėje

Namų sąlygomis riebią odą šveisti reikėtų 1–2 kartus per savaitę. „Sugrįžtant prie glikolinių rūgščių, jų pagrindu sukurti unikalūs šveitikliai. Juos galima palikti nakčiai, nereikia nuplauti, jie pastebimai padeda valyti odą iš vidaus“, – teigia A.Vareikienė.

Na o jeigu jūsų riebi veido oda linkusi į aknę, spuogų jokiu būdu negremžkite rauplėtomis ir dalelytes turinčiomis priemonėmis. Vietoje to rinkitės rūgštinį šveitiklį.

8. Bandomasis laikotarpis – bent jau mėnuo

Grožio vaistinių vadovė pabrėžia, kad riebios odos savininkai neturėtų naudoti bet kokių priemonių: svarbu pasitarti su specialistu, prireikus – atlikti odos tyrimą ir individualiai atsirinkti naudotinas priemones.

„Problemos sprendžiasi tada, kai įsiklausome į savo odą, atrandame rutiną ir ja vadovaujamės. Reikia rutinos, atrasti tinkamą prausiklį, tinkamą toniką, tinkamą šveitiklį. Pradėjus naudoti rutinines priežiūros priemones, nereikėtų nustebti dėl odos reakcijos – pasitaiko padidėjęs spuoguotumas, šerpetojimas. Pakentėkite bent mėnesį“, – pataria A.Vareikienė.

9. Makiažas kamufliažas – kad kosmetika porų nedusintų

Kartu su riebia veido oda neretai žygiuoja dar vienas ne itin malonus palydovas – greitai nubėgantis makiažas. Dekoratyvinę kosmetiką šio veido odos tipo savininkės ypač mėgsta, kadangi įsivaizduoja, jog ji padės paslėpti trūkumus. „Ant riebios odos makiažas netgi labiau matyti. Kartais jis lyg kamufliažas“, – pastebi „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė.

A.Vareikienės teigimu, šiuo metu vaistinėse apstu makiažo priemonių, kurios yra nekomedogeniškos ir uždeda ne tekstūrą, o patį pigmentą:

„Naudojame ploną makiažo sluoksnį, sulyginamas pats veido reljefas, padengiami nelygumai, bet tuo pačiu neužkemšamos poros, nepadaro kaukės įvaizdžio. Tikrai rekomenduoju atsigręžti ir į natūralias makiažo priemones – tiek BB, tiek CC kremus, tiek mineralines pudras, kurios neužkemša porų ir tiesiog gražiai pamaskuoja.“

123RF.com nuotr./Riebios odos savininkės turėtų naudoti kuo natūralesnę dekoratyvinę kosmetiką
123RF.com nuotr./Riebios odos savininkės turėtų naudoti kuo natūralesnę dekoratyvinę kosmetiką

Nors dailus makiažas suteikia daugiau pasitikėjimo savimi, bent jau į SPA procedūras ir miegoti eiti verčiau be jo. „Naktį oda atsinaujina, o SPA procedūrose poros atsiveria ir sugeria visus likučius, ką jūs turėjote ant veido“, – grindžia A.Vareikienė.

10. Mityba ir aplinkos tarša

Nors mūsų veido odos būklę didžiąja dalimi lemia genetika – tai, ką paveldime iš tėvų – ir priežiūros rutina, nereikėtų numoti ranka į kitus veiksnius. Nesveikas maistas, saldumynai, gazuoti gėrimai, stresas, hormoniniai pokyčiai – visa tai gali prisidėti prie odos būklės svyravimų.

„Kitas nuvertinamas veiksnys – aplinkos tarša. Kartais moterys sako, jog nenaudoja makiažo, vadinasi, joms nereikia odos valyti. Tokiais atvejais labai mėgstu paraginti grįžus namo perbraukti pirštu per savo automobilį: visas tas gėris taip pat nusėda ant jūs veido“, – dalijasi A.Vareikienė.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius