Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veido jauninimas plastinėmis operacijomis: ką būtina žinoti?

Odos senėjimas yra natūralus procesas, kuris neišvengiamai aplanko kiekvieną mūsų. Yra žmonių, kuriems be galo svarbu atrodyti kuo jauniau, geriau, gražiau, ir tam jie pasitelkia ne tik įprastas veido odos puoselėjimo procedūras, bet ir ryžtasi plastinėms operacijoms. Apie tai, kuo veido plastinė chirurgija gali padėti žmogui, kalbame su „Baltijos Amerikos klinikos“ plastikos chirurgu Juozu Ravinsku.
Brandaus amžiaus moteris
Brandaus amžiaus moteris / 123RF.com nuotr.

– Ar egzistuoja amžiaus riba – nuo kada iki kada save galima jauninti pasitelkiant užpildus ir injekcijas, o pasiekus tam tikrą metų skaičių, to nebepakanka ir prisireikia estetinių operacijų?

– Jeigu kalbame apie veido raukšlių korekciją užpildais ir botulinu, pradėti reikėtų maždaug nuo 25–35 metų, kai prasideda veido senėjimo procesai. Veido senėjimas prasideda dėl to, kad audiniuose mažėja riebalų, odoje mažėja kolageno, ji glemba, dingsta jos elastingumas.

Jei yra atliekama kokia nors defektų korekcija, užpildus leidžiame ir jaunesniems – ir 15, ir 20 metų – žmonėms.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: kokias veido senėjimo problemas sprendžia plastinė chirurgija?

Amžiaus ribos, iki kada leisti užpildus, nėra. Tačiau visada norime turėti rezultatą. Tad, jei kalbame apie tai, amžiaus riba būtų 55–60 metų. Tai labai priklauso nuo žmogaus: kaip jis gyveno tuos 60 metų, kitas veiksnys – genetika, kur jau nieko nepakeisime, taip pat labai svarbūs išoriniai veiksniai, tokie kaip rūkymas, alkoholis, maistas, nerimas, stresas, miegas ir t. t.

Kai žmogui 55–60 metų, raukšlės jau būna labai gilios. Suleistų užpildų efektas labai trumpalaikis, todėl jau reikėtų rinktis kitas procedūras.

– Apie tas kitas procedūras, tiksliau – operacijas, ir pakalbėkime: kokiomis operacijomis galima koreguoti veidą?

– Gal pradėsiu nuo amžiaus grupių. Nuo 6 ar 7 metų pradedama daryti ausų plastika. Nuo 16 metų galima koreguoti nosį, nes iki to laiko ji susiformuoja. Kaip ir kalbėjome – nuo 25 iki 40 metų – botulino injekcijos, užpildai, o nuo 40-ies pradedama daryti vokų plastika, taip pat antakių, kaktos pakėlimas. Vėliau eina veido patempimas, kuris atjaunina visą veidą, patempia raukšles, suteikia odai elastingumo ir žmogui grąžina 15 metų (šypsosi).

– Kiek trunka tokios operacijos?

– Prieš kiekvieną jų vyksta susitikimai su žmogumi, bendravimas, jo lūkesčių išsakymas, pasiruošimas operacijai – manau, tai yra ilgiausiai trunkantis dalykas.

Standartinės operacijos, tokios kaip vokų plastika, veido patempimas, kaktos pakėlimas, lūpų užpildai, smakro, kaklo, pagurklio operacijos trunka nuo pusvalandžio iki trijų valandų.

Po veido patempimo operacijos prisireikia 4–6 savaičių, kad žmogus grįžtų į savo normalų, darbingą gyvenimą.

Yra operacijų, kurios šiek tiek nestandartinės. Pavyzdžiui, ausų, nosies plastika gali trukti nuo 20 minučių iki dviejų trijų valandų, priklauso nuo to, ką reikia koreguoti.

– Kiek laiko reikia pacientui, kad po operacijos galėtų sugrįžti į normalų savo gyvenimo ritmą?

– Viskas priklauso nuo žmogaus, kur jis dirba, kiek jis laikysis mūsų rekomendacijų. Tarkime, po vokų plastikos po savaitės yra išimami siūlai, gali būti šiek tiek mėlynių, kurios iki dviejų savaičių praeina. Tad dažniausiai žmonės po vokų plastikos į darbą sugrįžta po dviejų savaičių.

Ausų plastika – po operacijos nešiojama tokia spaudžianti juostelė ant galvos ir žmogus gali kitą dieną eiti į darbą. Po veido patempimo operacijos prisireikia 4–6 savaičių, kad žmogus grįžtų į savo normalų, darbingą gyvenimą.

– Ar lieka koks nors matomas randas po operacijos? Per kiek laiko išnyksta?

– Yra keli veiksniai, kalbant apie randus. Pirmiausia – genetika. Vieni žmonės susižeidę turi randų, kiti – neturi. Kitas dalykas – kaip gyja žaizda, ar nėra jokios infekcijos. Dar vienas veiksnys – kaip žaizda susiūta, tai jau chirurgo darbo atsakomybė.

Randai nemėgsta kai kurių išorės veiksnių – tokių kaip saulė, pačių randų trynimas, masažavimas, keletą savaičių po operacijos rekomenduojama nerūkyti. Visi šie išvardyti veiksniai gali turėti įtakos randui.

Paprastai jų nesimato, dažniausiai jie paslepiami plaukuotoje galvos dalyje, taip pat užausyje, šalia ausies iš priekio. Įprastai per metus jie pranyksta.

Randai nemėgsta kai kurių išorės veiksnių – tokių kaip saulė, pačių randų trynimas, masažavimas, keletą savaičių po operacijos rekomenduojama nerūkyti.

Kad būtų aiškiau: tris savaites gyja žaizda, nuo trijų savaičių iki trijų mėnesių formuojasi pats randas, tuo laikotarpiu jį galima pažeisti, nuo trijų iki šešių mėnesių jis keičiasi, kinta spalva, susiformuoja galutinis variantas.

Bet, kaip ir minėjau, jei chirurgas gerai atliko savo darbą, žmogus laikosi visų rekomendacijų, po metų niekas iš šalies nieko nepasakys. To mes visi, chirurgai, ir siekiame.

– Kokia tikimybė, kad, atlikus vieną ar kitą operaciją, ją reikės pakartoti? Po kiek laiko ir nuo ko tai priklauso?

– Atlikus ausų plastiką pasitaiko, kad išplyšta siūlai, ausis grįžtą į tą padėtį, kurioje buvo prieš operaciją, tada ją reikia perdaryti. Bet, jei viskas atlikta gerai ir siūlai neišplyšta, tokios operacijos, taip pat ir nosies operacijos užtenka vienos.

Vokų patempimo operacijos rezultatai išlieka apie dešimt metų, nebent nepašalinamos riebalinės išvaržėlės, tada tenka peroperuoti. Veido patempimo operacijos, jei padaryta gerai, rezultatai išlieka apie 10–12 metų, skruostų, smakro, kaklo – paprastai irgi apie dešimt metų.

Dar peroperuojama gali būti dėl rando.

– Ar galima vienu metu taikyti keletą veido korekcijų? Ar vis dėlto tai atliekama etapais ir turi praeiti laiko?

– Veido patempimo operacija daroma kartu su viršutinių, apatinių vokų, galima daryti kartu su ausų korekcija, antakių, kaktos pakėlimu. Visada yra paciento lūkesčiai, ko jis nori, ir chirurgo sugebėjimas tai padaryti, paciento įvertinimas. Chirurgui tenka prisiimti tokią riziką kaip operacijos laikas. Jei tą operaciją ištempiame iki dešimties valandų, reikia pagalvoti apie viską – nesinori jokių komplikacijų, blogų išeičių.

123RF.com nuotr./Plastinė akių vokų korekcija
123RF.com nuotr./Plastinė akių vokų korekcija

– Kokios galimos tokių operacijų komplikacijos?

– Manau, kad didžiausia komplikacija įvyksta dar per pirmą susitikimą, kai nesutampa paciento ir gydytojo lūkesčiai, ir paskui turi variantą, kai pacientas nepatenkintas, o gydytojas – patenkintas.

Po operacijų gali būti hematomos – pakraujavimas, vėlesniu laikotarpiu susidaryti seromos, taip pat – randai, gali atsirasti žaizdos infekcija – labai retas dalykas, bet gali pasitaikyti.

– Kokios operacijos populiariausios Lietuvoje, kalbant apie veido jauninimą?

– Pirmiausia – viršutinių vokų, paskui – apatinių vokų, pasmakrės – ypač, jei žmogus netenka daug svorio, ji labai išryškėja. Sulaukus 50–60 metų prasideda veido patempimo operacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius