Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veido žymės: kaip odą gadina cukrus, alkoholis, gliutenas ir pieno produktai?

Tikriausiai nesistebėsite išgirdę, kad alkoholis gražią ir skaisčią jūsų veido odą gali kaip reikiant sugadinti. Tačiau ar žinojote, kad lygiai tiek pat žalos pridaryti gali ir cukrus, ir pienas, ir gliutenas?
Oda
Oda / Fotolia nuotr.

Odos priežiūros specialistė ir gydytoja Nigma Talib tikina, kad mūsų mitybos įpročiai itin akivaizdžiai atsispindi ir ant mūsų veido, ypač jei dažnai piktnaudžiaujame įvairiais kepiniais, saldžiais produktais, pienu bei vynu.

„Vos tik pas mane į kliniką ateina pacientas, aš praktiškai per keletą sekundžių jau galiu pasakyti, kokiais produktais jis pernelyg piktnaudžiauja. Tai padaryti galiu tik pažvelgusi į paciento veido senėjimo procesus. Juk būtent ant veido esančios žymės labiausiai ir atskleidžia, kokie produktai organizmui netinka. Vieniems žmonėms pakanka ryte suvalgyti sausų pusryčių su pienu ar išgerti juo pagardintos kavos, ir jų veidas jau tampa paburkęs, atsiranda paakiai po akimis ar veidą išberia spuogeliais.

Taip nutinka paprasčiausiai todėl, kad jų organizmas nepriima šių produktų ir jų tinkamai nesuvirškina, dėl to organizme vyksta cheminiai ir hormoniniai pokyčiai, kurie greitina tiek vidinius, tiek ir išorinius žmogaus senėjimo procesus. Kai kurios maisto grupės šiuos pokyčius itin stipriai paspartina, todėl kur kas atsargiau patarčiau vartoti produktus, kuriuose yra gliuteno, pieno produktus, cukrų ir alkoholį. Kiekvienas iš šių produktų mūsų odą veikia skirtingai, tačiau tiek pat stipriai prisideda prie jos senėjimo procesų“, – tikina Nigma Talib.

Specialistė portalui „The Daily Mail“ atskleidžia, kaip cukrus, gliutenas, alkoholis ir pieno produktai veikia mūsų grožį.

Vynas

Tipiški simptomai: išryškėjusios raukšlelės ar paraudimai tarp akių, kiek sukritę viršutiniai akių vokai, išsiplėtusios poros, išsausėjusi dehidratuota oda su plunksnelinėmis linijomis ties skruostais, kiek rausvesnė nosis ir skruostai.

Jei vartojate daug cukraus ir stipriai rafinuotų angliavandenių <...>, kurie organizme itin greitai virsta cukrumi, jūsų oda jaunatviškai tikrai neatrodys.

„Vyną išskyriau vien dėl to, kad tai pats mėgstamiausias moterų gėrimas, tačiau iš tiesų taip mūsų odą veikia praktiškai bet kuri alkoholio rūšis. Alkoholiniai gėrimai stipriai išsausina odą ir dėl to labai išryškėja smulkios raukšlelės, ypač aplink nosį ir burną, nustojus vartoti šiuos gėrimus ir odai atgavus drėgmės balansą šios raukšlelės kiek sumažėtų. Alkoholiniuose gėrimuose gausu ir cukraus, kuris pažeidžia kolageno gamybą, o jis juk gyvybiškai būtinas odos elastingumui. Maža to, pastebėjau, kad moterims, kurių kepenys sunkiai perfiltruoja alkoholį, raukšlelių atsiranda ir ties antakiais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Alkoholizmo testas: sužinokite, ar ne per daug piktnaudžiaujate alkoholiu

Kiek vyno reikia išgerti, kad visi šie pokyčiai taptų akivaizdūs? Pakanka vos kelių taurių per savaitę, ir jau po kurio laiko pastebėsite kiek įraudusius skruostus ir nosį bei ryškėjančias raukšleles. Jei norite, kad šie požymiai sumažėtų, alkoholio derėtų visiškai nevartoti mažiausiai tris savaites, o ir po to jo vartojimą sumažinti iki taisyklės 80/20 – kuomet alkoholis nevartojamas 80 proc. laiko. Vyno rūšys, kuriose būna mažiau cukraus, yra šios: sauvignon blanc, pinot grigio, merlot ar pinot noir“, – teigia specialistė.

Cukrus

Tipiški simptomai: raukšlelės ant kaktos, paburkę paakiai, sulysęs veidas, skausmingi pūliniai ant veido, suplonėjusi ir papilkėjusi, skaistumą praradusi oda.

Fotolia nuotr./Cukrus
Fotolia nuotr./Cukrus

„Jei vartojate daug cukraus ir stipriai rafinuotų angliavandenių, tokių kaip įvairūs kepiniai, tortai, bandelės ar baltieji ryžiai, kurie organizme itin greitai virsta cukrumi, jūsų oda jaunatviškai tikrai neatrodys.

Problema čia yra ta, kad vartojant per daug cukraus gliukozės molekulės prisitvirtina prie kolageno, kuris įprastai yra itin elastingas, ir paverčia jį visiškai nelanksčiu ir kietu. Būtent dėl to suplonėja pati oda, o ties paakiais atsiranda raukšlių, nes šioje vietoje oda būna pati ploniausia ir pažeidžiamiausia. Maža to, pernelyg didelis cukraus vartojimas gali sukelti ir spuogų atsiradimą ant veido, pečių ir krūtinės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sveikos gyvensenos mokytojas S. Urbonas: „Nuo cukraus, kurį galime prilyginti narkotikams, ir prasideda visos mūsų priklausomybės“ (I dalis)

Jei norite šių procesų išvengti, stenkitės stipriai sumažinti cukraus suvartojimą, taigi iš raciono pašalinkite įvairius tortus, kepinius, vaisių sultis iš pakelio, perdirbtą maistą ir įvairiausius padažus“, – pataria Nigma Talib.

Pieno produktai

Tipiški požymiai: patinę akių vokai, maišeliai ir tamsūs ratilai po akimis, nedidelės baltos dėmelės ar guziukai ant smakro.

„Bet kuris iš šių požymių gali pranešti, kad jūsų organizmas negeba tinkamai suvirškinti pieno ar bet kurio pieno produkto, t.y. sūrio, jogurto, varškės ir panašiai. Nesistebėkite, jei anksčiau šių simptomų nepastebėdavote, laktozės netoleravimas organizme gali išsivystyti pamažu. Dažniausiai jis pasireiškia lengvu pykinimu ar raugėjimu pavartojus pieno produktų, tačiau kartais laktozės netoleravimas gali būti ir visiškai be akivaizdžių simptomų.

Tik vėliau išryškėja požymiai ant veido: atsiradęs raudonis, patinimai ar tamsūs ratilai po akimis. Jei manote, kad jūsų organizmas netoleruoja laktozės, pabandykite tris savaites visiškai nevartoti pieno produktų ir stebėkite savo veido odos pokyčius“, – tikina specialistė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Požymiai, kurie rodo, kad jūsų organizmas netoleruoja laktozės

Gliutenas

Tipiški simptomai: suapvalėję raudoni skruostai, tamsios pigmentinės dėmelės aplink smakrą.

„Daugelis mūsų gali būti jautrūs gliutenui – baltymui, kuris aptinkamas kviečiuose, rugiuose ar miežiuose. Jo netoleravimas vadinamas celiakija. Ir būtent dėl šio netoleravimo veidas gali atrodyti kiek paburkęs ar patinęs, taip pat paraudęs bei su dėmelėmis ant smakro. Norint to išvengti, patartina visiškai atsisakyti įvairių kepinių, duonos, miltinių produktų. Tuomet akivaizdžiai pagerėtų ir veido odos būklė“, – tikina Nigma Talib.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką turėtumėte žinoti apie celiakiją?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius