-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonės dažnai pamiršta nuo saulės apsaugoti ausis, nosį, kaklą bei viršutinę krūtinės dalį. Specialistų patarimai

Atėjus vasarai daugelis iš mūsų susigundo švelniu įdegiu ir saulėje praleidžia daugiau laiko nei derėtų. Didelis ultravioletinių spindulių kiekis yra itin kenksmingas žmogaus odai. Šie spinduliai pagreitina įprastą odos senėjimo procesą, todėl gali atsirasti gilių raukšlių, oda praranda stangrumą, o ilgainiui pakeičia savo spalvą, rašime išplatintame pranešime.
Atostogos
Atostogos / „Fotolia“ nuotr.

Kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas“ odos priežiūros ekspertė Laima Kairienė pataria, kaip prižiūrėti savo odą vasaros sezonu.

Pridenkite odą

Saulėtą dieną plati skrybėlė, akiniai nuo saulės bei lengvi drabužiai – geriausi draugai jūsų odai. Pridengę savo odą, galvą bei akis išvengsite perkaitimo ir odos nudegimų. Ypač būkite atsargūs dienos viduryje, tuomet saulė yra ypač pavojinga.

Būtina naudoti SPF turinčius kremus

Tai yra pagrindinė taisyklė, kurios privaloma laikytis norint turėti elastingą ir gražią odą bei išvengti rimtų ligų. Apsaugos nuo saulės reikia net ir mažai saulėtą dieną mieste.

Specialistė pataria į savo kasdienės odos priežiūros priemones įtraukti kremus turinčius SPF filtrus. Taip pat nepamirškite rūpintis savo lūpomis, jas irgi vertėtų tepti specialiomis priemonėmis su SPF. Žmonės dažnai pamiršta apsaugoti savo ausis, nosį, kaklą bei viršutinę krūtinės dalį. Šios vietos yra ypač deginamos saulės spindulių, tad jomis reikia tinkamai pasirūpinti.

Kuo didesnis SPF filtras ,tuo ilgiau galite būti saulėje

Ant kiekvieno kremo su SPF yra nurodytas šio filtro stiprumas. Tai reiškia, jog skaičiai nurodyti ant pakuotės informuoja kiek laiko galite praleisti saulėje. Jeigu nurodytas SPF 15, vadinasi, saulėje galite būti pusantros valandos. Jeigu SPF didesnis, tuomet saulės atokaitoje galite būti dar ilgiau.

Kremą su SPF filtru rinkitės pagal poreikį. Jeigu ketinate saulėje praleisti neilgai, tuomet puikiai tiks ir mažesnis SPF filtras, na, o jei saulėje ketinate būti visą dieną, reiktų rinktis kuo didesnį SPF turintį kremą.

Veido oda reikalauja ypatingo dėmesio

Renkantis apsaugą veidui, vertėtų nesibaiminti kremų su SPF 50. Nors jie ir yra sunkesnės tekstūros, tačiau paieškojus tikrai galima atrasti sau tinkamą. Tokį kremą naudokite atostogų šiltuose kraštuose metu ir tuomet, jeigu praleidžiate daug laiko lauke.

Esant mieste pakanka priemonių ir su mažesniu SPF. Tai gali būti dieninis kremas, kreminė ar mineralinė pudra.

123RF.com nuotr./Pora paplūdimyje
123RF.com nuotr./Pora paplūdimyje

Svarbu tinkamai naudoti kremą

Deja, bet daugelis žmonių apsauginiu kremu tepasi jau atėję į paplūdimį. Pasak ekspertės, tai yra didžiausia klaida. Apsauginiai kremai įsigeria į odą ir pradeda veikti tik maždaug po 20 minučių, tad priemones reiktų naudoti anksčiau nei pradedama degintis.

Taip pat svarbu negailėti apsaugos ir tepti kremą tiek, kiek jo reikia. Apsauginę priemonę reikia ištepti tolygiai, tad tai darykite kruopščiai. Nugarą išsitepti gali būti sudėtinga, todėl jeigu turite galimybę paprašykite, kad kažkas jums padėtų. Labai svarbu žinoti, kad būnat paplūdimyje kremą su SPF reikia tepti maždaug kas dvi valandas, nepriklausomai, ar priemonė atspari vandeniui, ar ne. Rankšluostis, smėlis, prakaitas, vanduo ir kiti mechaniniai dirgikliai sugeria priemonę, tad jos ant odos lieka mažiau.

Kaip rūpintis nudegusia oda?

Nudegusi oda pasireiškia šiais simptomais: niežėjimas, paraudimas, kaitimo pojūtis. Jeigu pajutote nors vieną iš šių simptomų, nedelsiant pasišalinkite nuo tiesioginių saulės spindulių arba bent jau pridenkite odą drabužiais. Esant galimybei atvėsinkite odą vėsiu dušu (vanduo neturi būti labai šaltas). Taip pat dėkite šaltus kompresus, tai padės nuraminti odą.

Nudegusią odą svarbu tinkamai sudrėkinti. Naudokite kokybiškus kremus ir losjonus po saulės, sudėtyje turinčius alavijo, alantonino ir kitų medžiagų nuo uždegimo. Venkite aliejų ir jų pagrindu pagamintų produktų, jie gali dar labiau sudirginti odą.

Patyrę nudegimą vartokite daug skysčių. Jeigu jaučiatės prastai, patiriate karščiavimą, nedelsdami kreipkitės į medikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius