Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 02

10 įdomių psichologinių faktų, kurių nežinojote apie save ir kitus

Mūsų psichika – sudėtingas ir gilus reiškinys. Kartais stebitės, kodėl pasielgėte sau nebūdingai? Nesate tikri, ar tikrai save pažįstate? Štai 10 faktų, padėsiančių gyventi laimingiau ir kitu kampu pažvelgti į mus supančią aplinką.
Psichologija
Psichologija / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija
  • Jeigu kitiems žmonėms nuolat pasakojate apie savo tikslus, mažai tikėtina, kad juos pasieksite

Specialistai tokią situaciją tiria jau nuo 1930-ųjų, kuri, pasirodo iš tikrųjų pasiteisina. Tačiau jokių stebuklų ar magijos čia nėra. Paprasčiausiai pasakodami kitiems apie savo planus, jūs pamaloninate savo ego, todėl mažiau skiriate jėgų ir laiko tam, ko iš tikrųjų trokštate. Patarimas: mažiau kalbėkite, o daugiau darykite. Taip pat tie, kurie negali atstoti su klausimais, norėdami sužinoti jūsų planus, turėtų pamąstyti, kad tiesiog išmuša jus iš kelio.

  • Protingi žmonės savęs neįvertina, o tamsuoliai – pervertina

Kone aksioma. Greičiausiai ir savo gyvenime sutikote tokių žmonių – viršininkų, kurie mano užvaldysiantys pasaulį, žemindami kitus, kolegų, kurie daugiau giriasi nei daro... Esmė ta, kad kuo žmogus platesnio mąstymo ir pažiūrų, tuo daugiau galimybių mato ir suvokia. Taip pat supranta ir tai, kad gali būti neteisus. Pasitikėjimas savo intelektu priklauso ir keičiasi nuo situacijos, todėl užriesti nosies tikrai nereikia, kad vėliau netektų žemai kristi.

  • Lengviau mąstote ir priimate sprendimus kita kalba

Tyrimas, kurį atliko Čikagos universitetas, atskleidė įdomų faktą. Korėjiečiai studentai mąstė kur kas racionaliau ir be išankstinės nuomonės tuomet, kai visą informaciją iš pradžių mintyse versdavo į anglų kalbą. Manoma, kad tai susiję su tuo, jog šiuo atveju ilgiau galvojama, susitelkiama į kiekvieną žodį, todėl informacija pašnekovą pasiekia visiškai išgryninta.

  • Kai ką nors prisimenate, iš tikrųjų prisimenate ne patį įvykį, o tai, apie ką galvojote paskutinį kartą prisimindami

Mūsų prisiminimai su laiku išsitrina ir tai tolygu žaisti „sugedusį telefoną“ su savimi. Detalės tampa neryškios, susipainiojusios, ir prisiminimai lieka lyg padengti laiko dulkėmis.

Taip pat skaitykite: 7 ženklai, atskleidžiantys pasyvią agresiją

  • Muzika gali pakeisti jūsų požiūrį į pasaulį

Groningeno universitete atliktas tyrimas atskleidžia, kad muzika turi didžiulę įtaką tam, kaip mes suvokiame pasaulį. Pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį į filmų garso takelius ir pabandykite išjungti garsą ar pakeisti tam tikrų scenų melodijas. Pamatysite, kaip greitai mūsų požiūris į tą pačią situaciją pasikeis vien dėl kitokios muzikos.

  • Jūsų mylimiausios dainos yra susijusios su emocionaliausiais gyvenimo momentais

Taip pat, kaip muzika veikia realybės suvokimą, taip pat ir tam tikra melodija mus gali nunešti į kitą laikmetį ar prisiminimus, tarkime, kada ją pirmą kartą išgirdote. Tiesa, kuo dažniau klausysite tam tikros dainos ir dar skirtingose situacijose, tuo asociacijos bus silpnesnės. 

Taip pat skaitykite: 10 labiausiai atpalaiduojančių dainų pasaulyje

  • Už pinigus galima nupirkti laimę

Laimę kiekvienas suprantame savaip. Tačiau žmonės, kurie turi finansinių nesklandumų, kur kas dažniau išgyvena stresą. Tikinama, kad tuomet, kai žmogaus pajamos pasiekia pakankamą lygį, kai jis gali išmaitinti savo šeimą ar turėti savo namus, laimės suvokimas nebesikeičia, t. y. nekyla nei aukštyn, nei žemyn. 

  • Įspūdžiai, o ne pirkiniai mus paverčia laimingais

Vis daugiau tyrimų atskleidžia, kad materialūs dalykai nebūtinai atneša pasitenkinimo jausmą. Iš tikrųjų taupymas kelionių, pramogų, laisvalaikio sąskaita tam, kad nusipirktumėte didesnį televizorių, gali net labai pakenkti jūsų laimei. Ekspertai tikina, kad žmonės bus kur kas laimingesni, jeigu savo uždirbtas lėšas išleis įspūdžiams. Taip pat teigiama, jog laimė atkeliauja ir tada, kai savo artimiesiems negailime pinigų. 

  • Maldos ir meditacija padeda išvengti streso

Medituoti ar melstis galite net tada, kai tuo netikite. Tiesiog buvimas su savimi tyloje ir ramybėje mums leidžia atsipalaiduoti, sudėlioti mintis, išsigryninti. Net jei neturite tam laiko, kaip dažnas mėgsta tvirtinti, bent penkias minutes vienumoje giliai kvėpuoti ir apie nieką negalvoti, tikrai galite atrasti. 

Taip pat skaitykite: Kur iššvaistome savo energiją ir kaip ją susigrąžinti

  • Jūs galite įtikinti savo smegenis, kad gerai išsimiegojote

Kolorado koledžo tyrime viena grupė dalyvavusiųjų, kurie buvo įtikinti, kad praleido ilgiau laiko miegodami ir gerai pailsėjo, gebėjo geriau įvykdyti tam tikras užduotis nei tie, kuriems buvo pasakyta priešingai, t. y., kad jie miegojo mažiau.

Pabandykite giliai įkvėpti ir iškvėpti bei susitelkti ties mintimis, kaip jūs gerai miegojote praėjusią naktį. Sugebėję save įtikinti, pamatysite, jog jūsų kūną užlieja energija. Tačiau bet kuriuo atveju, miegas yra svarbiausias dalykas, tad savęs apgaudinėti nederėtų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius