-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 14

10 naudingų įpročių, kurie padės lavinti intelektą

Mūsų smegenys reikalauja nuolatinių treniruočių ne mažiau nei raumenys. Portalas adme.ru pateikia 10 būdų protinių gebėjimų vystymui. Jie padės pagerinti atmintį ir mokytis tinkamai panaudoti pilkąsias smegenų lsteles.
Svajojanti mergina.
Svajojanti mergina. / 123RF.com nuotr.

Stebėkite. Įtemptas ir mąslus stebėjimas padeda išvysti tai, ko nelemta atsainiam, probėgšmiais mestam žvilgsniui. Jūs taip ne tik paprastai žiūrėsite, matysite, pastebėsite, bet ir galvosite, mąstysite, analizuosite tai, kas paslėpta nuo akių, ieškosite poteksčių, esmės „tarp eilučių“.

Mokykitės kažko naujo. Žmonių, kurie nepaliaujamai mokosi, smegenys labai lengvai įsimena naują informaciją. Tai tampa įpročiu, ši veikla nesukelia jokių sunkumų. Pasinaudokite net menkiausia galimybe pasisemti patirties iš kitų asmenų (paskaitos, seminarai, pasakojimai, knygos) arba sužinoti kasdien kažko naujo bei įdomaus. Tokios naudos, beje, galite gauti ir mokydamiesi užsienio kalbų.

Kai fantazuojate, kuriate vaizdinius savo galvoje, kurioje įmanomi visi variantai, jūs įdarbinate savo smegenis.

Klausykitės. Kartu su garsais jūs perleidžiate per save jus supančio pasaulio dalelytę. Nesidrovėkite pasiklausyti nepažįstamų žmonių pokalbių, tarkim, troleibuse ar parke ant suolelio, diskusijų kur nors kavinėje ar ar prie paveikslų dailės galerijoje. Kitokia nuomonė tam tikrais klausimais visuomet priverčia stabtelėti ir susimąstyti, skatina vidinį dialogą.

O jei vaikštote su ausinėmis, klausydamiesi mėgiamos muzikos, pravartu būtų į grojaraštį įtraukti visai ne jūsų stiliaus kūrinių. Pamėginkite, tai veikia ir kitaip nuteikia, praplečia jūsų mąstymo bei suvokimo ribas, akiratį.

Eksperimentuokite. Jei niekuomet neišeisite iš komforto zonos ir nejudėsite naujomis kryptimis, tai, tikėtina, praleisite kažką svarbaus, kas gali kardinaliai pakeisti jūsų gyvenimą į gerąją pusę. Pradėkite eksperimentuoti, išmėginti kažką naujo, tarkim, pasinerti į tai, kas anksčiau niekuomet jūsų netraukė, – esate filologas, o užsirašėte į buhalterių kursus. Patikėkite – jūsų laukia netikėti ir stebinantys atradimai!

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilnietė Lina Bylienė: „Gimęs Dominykas svėrė 1700 g. Pirmąkart jį apžiūrėjau vyro įamžintame filmuke“

Tobulėkite. Jei ko nors pasiekėte, niekuomet nesustokite, sulaužykite užsibrėžtus rėmus. Išsikelkite naujus tikslus iš absoliučiai skirtingų sričių. Pamažu tai taps jūsų įpročiu, ir negalėsite tenkintis mažesniu. Skaitykite knygas!

Aptarinėkite, diskutuokite. Jei ilgus metus nešiojatės idėją, išdrįskite pasidalykite ja su žmogumi, kuri turi panašaus pobūdžio praktinės patirties. Galėsite pasimatuoti ir tikslingiau sudėlioti savo žingsnių planą, kad ta idėja virstų rezultatu.

Spręskite užduotis. Protas ir kūnas – nedaloma sąjunga. Jei kažkas ne itin gerai su pirmuoju, kenčia antrasis. Skirkite bent 20 minučių kasdieniam smegenų lavinimui. Spręskite kryžiažodžius, testus – galite puikiausiai parsisiųsti programėlių į savo išmanųjį telefoną.

Medituokite. Meditacija padės suprasti, koks neramus yra jūsų protas. Meditacija išmokys jus atsipalaiduoti, surikiuoti mintis ir nukreipti jas tinkama linkme.

Pasitelkite savo galimybes. Pamėginkite galvoti nestandartiškai („out of the box“), išsivaduodami iš rėmų, stereotipų. Atsakymo į bet kurį klausimą ieškokite giliau, kniskite, o ne pasitenkinkite tik tuo, ką matote paviršiuje.

Niekuomet neatmeskite kilusios idėjos, jeigu iš karto nesugebėjote rasti jai tinkamo sprendimo – galbūt vėliau šaus galvon puikus būdas.

Žongliruokite protu. Naudokitės savo protiniais gebėjimais netgi tada, kuomet, regis, to visai nereikia. Kai fantazuojate, kuriate vaizdinius savo galvoje, kurioje įmanomi visi variantai, jūs įdarbinate savo smegenis, vystote intelektą. Netgi jei norite pajuokauti ar kokia įžvalga nustebinti aplinkinius – tai irgi puiki smegenų mankšta. Efektyviai jas išnaudokite, sudarykite įdomias ir netikėtas sąsajas, atraskite žodžių žaismą, rimą, pravardes ar perfrazuokite šūkius.

Beje, dar vienas svarbus niuansas – neperkaitinkite savo smegenų. Klausykite, stebėkite, analizuokite ir mėgaukitės pasauliu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius