-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 12

100-metį švenčianti Magdelena gyvena be pykčio: „Negėriau, nerūkiau ir nevalgiau mėsos“

Penktadienio vakarą pavasarinėje Aleksoto seniūnijos šventėje pasveikinta 100-metį mininti Magdelena Brunzienė. „Mūsų šimtametė labai guvi, vis dar verda, skalbia, atsiliepia telefonu. Tai pirmas atvejis, kai šimtametis pats atvyksta į seniūniją atsiimti jam skirto sveikinimo“, – stebėjosi Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė. Atvykti į šventę Magdelenai nesutrukdė net ir gausybė laiptelių.
Aleksoto bendruomenė pasveikino 100 metų sulaukusią gyventoją
Aleksoto bendruomenė pasveikino 100 metų sulaukusią gyventoją / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pasak seniūnės, Aleksoto seniūnijoje yra vienas šimtametis, kurį su jubiliejumi bendruomenė sveikino praėjusių metų spalio 8 d. Šiais metais dar viena šimtametė bus pasveikinta rugpjūčio mėnesį. Kitąmet 100-metį švęs trys Aleksoto seniūnijos gyventojai.

„Aleksoto seniūnija šimtamečius sveikina nuo pat seniūnijos įkūrimo pradžios – nuo 2003 m. Šimtamečiams įteikiama miesto mero padėka. Kartą buvo paskaičiuota, kad Kaune 20 šimtamečių gyvena. 11 iš jų – Aleksote. Spėliota, ar čia toks oras geras. Kad ant kalvų gyvenam kaip kalniečiai. Priežastys neaiškios. O štai Magdelena gimė per kosmonautų dieną“, – šventės metu pristatė L.Navickienė.

Šventėje garbaus amžiaus kaunietė pasitikta plojimais, gėlėmis bei ansamblio traukiamomis dainomis. Nuskambėjo ir „ilgiausių metų ilgiausių“. Ją atlydėjo sūnus Evaldas, marti, trys anūkai ir trys proanūkiai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Magdelena su artimiausiais šeimos nariais
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Magdelena su artimiausiais šeimos nariais

Gimė Magdelena 1919 m. balandžio 12 d. Plutiškėse, Kazlų Rūdos rajone. Susilaukė trijų vaikų, tačiau dukrytė mirė labai anksti – vos kelių mėnesių. Vienas iš sūnų 28-erių metų žuvo avarijoje. Jauniausiam proanūkiui šiuo metu – dveji. Jis su tėveliais gyvena Anglijoje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Magdelena su jauniausiu proanūkiu
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Magdelena su jauniausiu proanūkiu

„Turėjau du vyrus. Pirmąjį – Jokūbą, ištrėmė į Rusiją. Antrasis – Kazimieras, pasimirė prieš 18 metų. Kokia mano ilgaamžiškumo paslaptis? Nereikia pykti. Viską pamiršti. Aš nuo pat vaikystės nebuvau pikta“, – atviravo Magdelena.

Ji prisipažino niekad nerūkiusi, negėrusi ir mėsos tris dešimtmečius nevalgiusi.

„Sulaukus penkiasdešimtmečio jau galima. Visko su saiku“, – nusijuokė senolė.

„Prisiklauso visokių unikauskų (daktaras, TV laidos vedėjas Alvydas Unikauskas – aut. past.) patarimų... Šiaip labai mėgsta lašišą. Ypač lašišos konservus. Yra sakiusi, kad išgyveno tiek, nes mama ilgai pienu maitino – iki trejų metų“, – patikino Magdelenos marti.

Dabar sau leidžiu pamiegoti iki 9 val. O anksčiau – kokį dešimtmetį, tik 1,5 val. miegodavau.

Pasak jos, anyta itin mėgo dekoratyvines gėles. Jų augino labai daug. Sodyba savo laiku laikyta pavyzdine. Ir gyvūnus labai mylėjusi. Namuose laikė povą, kalbančias papūgas, net beždžiones.

„Oi, mano papūgėlės... Kaip jos kalbėjo... Kaip žmogus. Aiškiai, aiškiai. Kartą turėjome svečių „už sienos“, tai galvojo, kad žmonių yra pas mus namuose daugiau. Pareidavau, klausdavo: „Mama, kur buvai?“. Atsakydavau: „Mieste“. „Ką pirkai?“ – pasiteiraudavo. Dabar turiu šunį ir katiną. Ar miega kartu? Oi, ne“, – šiltai apie augintinius atsiliepė senolė.

Jos sūnus Evaldas taip pat prisiminė papūgas. Nuolat girdėdavęs žmones sakant: „Tavo mama kažką sako“. O iš tikro papūga kalbėdavo tobulu mamos balsu.

Kol buvo netekėjusi, Magdelena dirbo prekybos srityje. Norėjo siekti karjeros, tačiau šeima ir ūkis pakeitė planus.

„Dabar sau leidžiu pamiegoti iki 9 val. O anksčiau – kokį dešimtmetį, tik 1,5 val. miegodavau. Toks mano darbas būdavo. Ūkyje gyvenome. Vyras išeidavo į darbą, o man reikėdavo gyvulius, mažus vaikus, daržus vienai prižiūrėt. Karvę turėjom, kiaulių, vištų. Sunku buvo“, – prisipažino 100-metė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Magdelena su sūnumi Evaldu
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Magdelena su sūnumi Evaldu

Mėgo ji skaityti knygas – tūkstančius perskaičiusi. Ypač patikdavo romanai.

„Per naktis galėdavau skaityti. Žiūriu, jau švinta, o aš dar su knyga“, – šyptelėjo Magdelena, vis dar tebenešiojantį vestuvinį žiedą.

Po šokių ir dainų seniūnijoje dar viena šventė jos laukė namuose – visa giminė pasveikinti susirinko. Grįžo ir anūkas su šeima iš Anglijos. Pasveikinti guvios senolės užsuko ir kaimynai.

„Dar nepradėjom, tai nežinom, kuo baigsis“, – nusijuokė senolės sūnus, paklaustas, kas jubiliatės laukia namuose.

„Sodros“ duomenimis, Kauno mieste ir rajone gyvena 73 asmenys, kuriems sukako arba šiemet sukaks 100-tas metų. Šimtmetį iš jų šiais metais švęs 28 išmokų gavėjai. Vyriausiai Kauno gyventojai gegužę sukanka 112 metų, vyriausiam Kauno vyrui liepą stuktels 109 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius