Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12

12 nestandartinių idėjų Kalėdų dovanoms

Iki Kalėdų likus vos kelioms savaitėms dažną ima kamuoti įtampa – ką padovanoti artimiausiems žmonėms? Skubos apimti, neretai dovanas perkame spontaniškai ir pinigus išleidžiame iš esmės niekam nereikalingam daiktui. Tvarias idėjas skleidžiančio festivalio „Masters of Calm“ organizatoriai pranešime žiniasklaidai sako, kad geriausia dovana – ne ta, kuri kainuoja brangiausiai, o išjausta, į kurią įdėta daugiausiai širdies. Ji bus apgalvota, prasminga ir daranti minimalų poveikį aplinkai.
Dovanų pakavimo idėjos
Dovanų pakavimo idėjos / 123RF.com nuotr.

Pasidaryk pats

Rankų darbo arbata ar saldumynai. Į kokią dovaną įdėsite daugiau širdies, jeigu ne į arbatą ar saldumynus, kuriuos pagaminsite savo rankomis? Juodoji arbata su džiovintomis apelsinų žievelėmis, traški namų gamybos granola su medumi ir riešutais ar becukriai džiovintų vaisių ir kakavos rutuliukai patiks tiek draugams, tiek mamai ar močiutei. O šalia galite įdėti raštelį su palinkėjimu.

Rankų darbo kvepalai ar smilkalai. Pagaminti šiuos dalykus – nesudėtinga užduotis, jei tik turite reikiamus ingredientus. Suraskite internete jums patinkantį receptą, įsigykite reikalingų žolelių ar eterinių aliejų ir sukurkite unikalią kvapnią dovaną. Tokia dovana patiks puoselėjantiems natūralumą, medituojantiems ar praktikuojantiems jogą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Atgaivink sena

Perskaitytos knygos. Galbūt turite seną gerą knygą – reto leidimo, tiesiai iš jūsų vaikystės? Galbūt turite tokią, kuri pakeitė jūsų gyvenimą, tačiau dabar dulka lentynoje? Svarbu, kad dovanojama knyga būtų parinkta su nuoširdžia intencija ir mintimi, kodėl būtent šiam žmogui norite ją padovanoti. Čia padės parašytas asmeniškas palinkėjimas knygos atvarte – kiekvieną kartą atsivertęs knygą dovanos gavėjas prisimins jus ir šiltą kalėdinę emociją.

Seni daiktai ar drabužiai. Turite nenešiojamą seną švarką, kuris seniai kabo spintoje? O gal mielą papuošalų dėžutę, kuri paskendo lentynoje tarp kitų nenaudojamų daiktų? Tai gali būti puiki dovana draugui ar giminaičiui, vertinančiam vintažinį dvelksmą.

Dovana taps dar unikalesnė, jei pasitelksite kūrybiškumą – dėžutę galima nudažyti netikėta spalva, o švarką atnaujinti šiuolaikiškomis aplikacijomis ar karoliukais.

Augalai. Tokia dovana žmogui jus primins labai dažnai ir patiks, jeigu jis yra augalų mylėtojas. Galite pasitelkti kūrybiškumą: jei turite daugybę augalų savo namuose, tačiau norėtųsi dalimi jų pasidalinti – Kalėdos tam yra puiki galimybė. Persodinkite gėlę į puošnų naują vazoną, suvyniokite į natūralios spalvos dovanų popierių ir įsmeikite vėliavėlę su smagiu palinkėjimu.

Įsiklausyk į artimųjų poreikius

Skaitmeninė prenumerata. Nuo „Spotify“, „Netflix“ iki elektroninio žurnalo dovanos gavėjo mėgstama tema ar „Photoshop“ prenumeratos, jeigu žmogus svajoja išmokti redaguoti nuotraukas. Elektroninė prenumerata nekainuoja gamtos išteklių, todėl įtiks net didžiausiam „zero waste“ šalininkui.

Paruoškite kelis kuponus ir pažymėkite juose užduotis ar įpročius, kuriuos norėtų išsiugdyti artimas žmogus.

Kursai ar seminarai. Jei tėtis seniai svajoja išmokti anglų kalbą, o draugė užsiminė, kad norėtų išmokti darnių santykių meno – verta įsiklausyti ir padovanoti bilietą į seminarą ar kursus artimam žmogui aktualia tema! Tokia dovana ne tik tvari, bet ir ilgalaikė investicija į artimojo asmeninį augimą.

Kuponai, skatinantys ugdyti naujus įpročius ar įgūdžius. Paruoškite kelis kuponus ir pažymėkite juose užduotis ir įpročius, kuriuos norėtų išsiugdyti jūsų artimas žmogus: nevalgyti cukraus 30 dienų, išmokti ispanų kalbą savarankiškai ar atsisakyti žalingų įpročių. Pasižadėkite, kad kai draugas „aktyvuos“ kuponą parašydamas jums žinutę, padėsite jam siekti savo tikslų primindami ir motyvuodami žinutėmis ir skambučiais. Tapsite tuo žmogumi, kuris padės nepalūžti jam siekiant tikslo.

Auka organizacijai ar įstaigai. Tokio tipo dovana – filantropiška ir itin atspindinti Kalėdų dvasią. Jei artimasis yra prasitaręs apie kokios nors organizacijos veiklą, pasisiūlykite paaukoti tai organizacijai tam tikrą sumą kaip dovaną jam.

Padovanok atradimų džiaugsmą

Bilietai į pasirinktą šalį. Paieškokite pasiūlymų patraukliomis kainomis ir padovanokite draugui trumpą savaitgalio išvyką į užsienio šalį kartu su jumis. Pagalvokite apie alternatyvas kelionei lėktuvu: keltai, traukiniai ir autobusai yra idealus variantas tiems, kurie nori atgaivinti kelionių dvasią ir praleisti daugiau laiko kartu.

Nuotykis kartu. Kalėdų šventė yra apie ryšį su artimaisiais, tad padovanoti patirtį kartu yra viena taikliausių dovanų. Pasidomėkite – galbūt mėgstamiausios jūsų atostogų vietos ir renginiai turi specialių žiemos pasiūlymų?

Tikrai rasite kvietimą į žiemišką pasivažinėjimą rogutėmis pamėgtoje kaimo turizmo sodyboje ar kalėdiškai pigias akcijas festivalio bilietams. „Masters of Calm“ komanda šiais metais visiems, perkantiems bilietus į vasaros festivalį, dovanoja kvietimus į gongų naktį. Galbūt ir kitur rasite kažką panašaus?

Kvietimas vakarienei į mėgstamą restoraną. Tai idėja tiems, kurie turi skanų maistą dievinančių draugų. Itališkos ar prancūziškos virtuvės gurmanai, o gal veganiško ar vegetariško maisto gerbėjai – restoraną parinkite pagal artimojo mėgstamus patiekalus.

Tikriausiai jau supratote, jog ruošiant tvarias dovanas net kišenėje švilpiantys vėjai nepakiš kojos! Todėl atsipalaiduokite ir pasimėgaukite dovanų rinkimo procesu. Ieškokite dovanų jaukiuose butikuose ar parduotuvėlėse vietoje didžiųjų prekybos centrų.

O jas pakuodami rinkitės organiškas ir jau kelis sezonus iš eilės populiarias priemones: perdirbtą pakavimo popierių, medvilnines medžiagas ir skareles, popierines dėžutes. Taip įspūdį darys ne tik dovana, bet ir akimirka, kai ją įteiksite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius