Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 23

13 popiežiaus Pranciškaus citatų įvairiais gyvenimo klausimais

Per pastaruosius penkerius metus formaliuose dokumentuose, daugelyje kalbų ir neplanuotose ryto homilijose popiežius Pranciškus bažnyčiai suteikė labai daug peno mintims įvairiausiais didelės reikšmės turinčiais klausimais, rašoma ncronline.org.
Popiežius Pranciškus vizito Vilniuje metu
Popiežius Pranciškus apsilankė Vilniaus hospise / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Štai 13 citatų iš popiežiaus pasisakymų.

Apie seksualinę dvasininkų prievartą: „Prieš Dievą ir jo žmones išreiškiu savo sielvartą dėl visų nuodėmių ir neatleistinų dvasininkų atliktų seksualinės prievartos nusikaltimų, įvykdytų prieš jus. Ir nuolankiai prašau atleidimo. Taip pat maldauju atleisti už bažnyčių vadovų neveiklumą, už tai, kad jie adekvačiai nesureagavo į prievartą patyrusiųjų ir jų šeimos narių pranešimus apie šiuos nusikaltimus. Nuskriaustiesiems tai sukėlė dar daugiau skausmo ir pavojų kitiems rizikos grupei priklausantiems nepilnamečiams.“ (Homilija per mišias su išgyvenusiaisiais, 2014-ųjų liepos 7 d.).

Apie komunikaciją: „Komunikacija suteikia galios statyti tiltus, įgalina susitikimus ir įtraukimą ir taip praturtina visuomenę. Juk taip gražu, kai žmonės atsargiai renkasi savo žodžius ir veiksmus, stengdamiesi išvengti nesusipratimų, užgydyti skausmingų prisiminimų sukeliamas žaizdas ir kurti taiką bei harmoniją.“ (Pranešimas Pasaulio komunikacijų dienai, 2016-ieji).

Apie sukūrimą: „Mes pamiršome, kad patys esame žemės dulkės; mūsų kūnai sudaryti iš jos elementų, mes kvėpuojame jos oru, o jos vanduo suteikia mums gyvybę ir atgaivą.“ („Laudato Si“ apie rūpinimąsi savo bendrais namais“, 2015-ųjų gegužės 24 d.).

Apie ekonomiką: „Sakykime „ne“ pašalinimo ir nelygybės ekonomikai, kur valdo pinigai, o ne tarnyba. Tokia ekonomika žudo. Tokia ekonomika išskiria. Tokia ekonomika naikina Motiną Žemę.“ (Pasaulio populiariųjų judėjimų susitikimas, 2015-ųjų liepos 9 d.).

Apie tikėjimą: „Prašau, neatskieskite savo tikėjimo Jėzumi Kristumi. Mes skiedžiame vaisinius gėrimus – apelsinų, obuolių ar bananų sultis – tačiau, prašau, nevartokite skiestos tikėjimo formos. Tikėjimas yra pilnas, o ne kažkas, ką atskiedžiate. Tai tikėjimas Jėzumi. Tai tikėjimas mirtinguoju Dievo sūnumi, kuris mylėjo mane ir mirė už mane.“ (Pasaulio jaunimo dienos, 2013-ųjų liepos 25 d.).

Apie šeimą: „Nė viena tobulai susiformavusi šeima nenukrenta iš dangaus; šeimoms reikia nuolat augti ir brandinti gebėjimą mylėti. ...Nepraraskime drąsos dėl savo trūkumų ir nesustokime ieškoti tos meilės ir bendrystės pilnatvės, kurią Dievas mums suteikia.“ („Amoris Laetitia“, 2016-ųjų balandžio 8 d.).

Apie gyvybę: „Žmogaus gyvybė yra šventa ir neliečiama. Visos civilinės teisės pagrįstos pirmos ir pagrindinės teisės – teisės į gyvybę – pripažinimu, ir ši teisė nėra pavaldi jokioms sąlygoms – kiekybinėms, ekonominėms ir ypač ideologinėms.“ (Kalba Italijos judėjimui už gyvybę, 2014-ųjų balandžio 11 d.).

Apie gailestingumą: „Gailestingumas – tai tiltas, jungiantis Dievą ir žmoniją, atveriantis mūsų širdis vilčiai, kad būsime mylimi, nepaisant savo nuodėmingumo.“ („Misericodiae Vultus“, 2015-ųjų balandžio 11 d.).

Apie migraciją: „Imigrantai yra mūsų broliai ir sesės, ieškantys geresnio gyvenimo toli nuo skurdo, alkio, išnaudojimo ir nesąžiningo planetos resursų paskirstymo, resursų, kurie turėtų būti paskirstyti visiems po lygiai. Juk visi norime geresnio, padoresnio ir klestinčio gyvenimo, kuriuo galėtumėme dalytis su mylimaisiais.“ (Pranešimas Pasaulio migrantų ir pabėgėlių dienai, 2016-ieji).

Apie religinę laisvę: „Nesuprantama ir kelia nerimą tai, kad diskriminacija ir teisių apribojimas vis dar tęsiasi, vien dėl to, kad asmuo priklauso ir viešai išpažįsta savo tvirtą tikėjimą. Nepriimtina, kad tikras persekiojimas palaikomas dėl priklausomybės kokiai nors religinei grupei! Kaip ir karas. Tai sujaukia protą, puola taiką ir žemina žmogaus orumą.“ (Kalba, 2014-ųjų birželio 20 d.).

Apie šėtoną: „Velnias egzistuoja net XXI amžiuje ir neturėtume būti naivūs. ...Iš Evangelijos turime mokytis, kaip kovoti prieš jį.“ (Homilija, 2014-ųjų balandžio 11 d.).

Apie pašaukimą: „Pašaukimas yra vaisius, kuris subręsta gerai kultivuojamame abipusės meilės lauke, abipusės meilės, kuri tampa abipuse tarnyste autentiško bažnytinio gyvenimo kontekste. Nė vienas pašaukimas pats negimsta ir pats negyvuoja. Pašaukimas sklinda iš Dievo širdies ir žydi gerame tikinčiųjų „dirvožemyje“, pasireiškiantis brolystės meilės patyrimu.“ (Pasaulinė maldos už pašaukimą diena, 2014-ieji).

Apie jaunus žmones bažnyčioje: „Noriu, kad pasistengtumėte, jog jūsų vyskupijose jus išgirstų. Noriu, kad triukšmas pasklistų. Noriu, kad bažnyčia išeitų į gatves. Noriu, kad priešintumės viskam, kas pasaulietiška, statiška, patogu, viskam, kas susiję su dvasininkija, viskam, kas galėtų mus priversti užsidaryti savyje.“ (Pasaulio jaunimo diena, 2013-ųjų liepos 25 d.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius