-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 09

15 įdomių faktų apie žiemos olimpines žaidynes: nuo 13-metės čiuožėjos iki sėkmingiausio slidininko

Tikimės, kad dauguma jūsų žiūrėjo ir mėgavosi 2014-ųjų Sočio olimpiada, ir laukia 2018-ųjų žaidynių, vykstančių Pjongčange, Pietų Korėjoje. Jei esate sniego ir ledo sporto fanas, štai pagal užsienio spaudą parengtas straipsnis, pilnas įdomių faktų apie Žiemos Olimpines Žaidynes per visą jų 90-ties metų istoriją. Vos po trijų metų pamatysime nepakartojamus pasirodymus ir renginius.
 Pjongčango olimpinių žaidynių atidarymas
Pjongčango olimpinių žaidynių atidarymas / „Scanpix“ nuotr.

Žiemos olimpiada vyko kartu su vasaros olimpiada

Vasaros ir žiemos olimpinės žaidynės ilgą laiką vyko tais pačiais metais. Tai pasikeitė per 1992-ųjų ir 1994-ųjų žiemos žaidynes, kurios vyko atitinkamai Prancūzijoje ir Norvegijoje. Dabar, vasaros ir žiemos olimpinės pakaitomis vyksta kas dvejus metus.

Bjornas Daehlie yra sėkmingiausias dalyvis

Norvegų slidininkas Bjornas Daehlie (49 m.) yra tarsi žiemos žaidynių Nadia Comaneci ar Michaelas Phelpsas. Olimpiadose jis iškovojo 8 aukso ir 4 sidabro medalius. Tai tikrai didelis žygdarbis, nesvarbu, kokiu sportu užsiimate.

„Scanpix“ nuotr./Bjornas Daehlie (kairėje)
„Scanpix“ nuotr./Bjornas Daehlie (kairėje)

Norvegai turi daug medalių

Ar minėjome, kad 8-kart aukso medalininkas Bjornas Daehlie yra iš Norvegijos? Nuo žiemos žaidynių pradžios 1924-siais, Norvegijos sportininkai iškovojo daugiau kaip 300 medalių. Atsižvelgiant į tai, kad Norvegija yra gerokai mažesnė už didžiules šalis, tokias kaip JAV, Rusija bei Kanada, tai tikrai nuostabus pasiekimas.

13 metų

Yun-Mi Kim, greitojo čiuožimo atstovei iš Pietų Korėjos, buvo vos 13-ka, kai ji dalyvavo 1994-ųjų Lilehamerio žaidynėse. Jos amžius jai nė kiek netrukdė – 3000 m estafetėje ji iškovojo aukso medalį.

54 metai

Nors tikrai nenorėtumėte matyti 54-erių metų vyro greitojo čiuožimo rungtyse, tikrai galima suprasti, jei tokio amžiaus žmonės užsiima tokiu sportu, kaip akmenslydis. Robinui Welshui vyresniajam buvo 54-eri, kai jis dalyvavo 1924-ųjų žaidynėse Šamoni (pranc. Chamonix), Prancūzijoje. Vyras atstovavo Didžiajai Britanijai.

Erelis Eddie

„Scanpix“ nuotr./Erelis Eddie, 1988 m.
„Scanpix“ nuotr./Erelis Eddie, 1988 m.

Kad ir kokia „kieta“ pravardė „Erelis Eddie“ (angl. Eddie The Eagle Edwards) bebūtų, jo rekordas nėra toks jau „kietas“. Jis buvo pramintas blogiausiu šuolininku su slidėmis, kadangi jis visose rungtyse būdavo paskutinis. Matyt, ereliai šokinėti su slidėmis vis dėlto nemoka.

Jamaikos ledrogių sporto komanda

Jamaikos ledrogininkų komanda susibūrė, iki Kalgario žaidynių likus 4 mėnesiams. Ir nors jie beveik neturėjo patirties ir dėl avarijos nebaigė trasos, kiti ledrogininkai pademonstravo sportinę etiką ir pagerbė jų pastangas.

JAV labai dažnai būna priimančioji žaidynių šalis

Jungtinėse Amerikos Valstijose vyko daugiausiai olimpinių žaidynių. Ji du kartus buvo žiemos olimpiados šeimininkė Leik Pleside, kartą Solt Leik Sityje ir kartą Squaw Valley slidinėjimo kurorte. Tai stebina, turint galvoje, kaip JAV kaimynė Kanada mėgsta žiemos sportą.

Nancy Kerrigan ir Tonya Harding

Aplink Amerikos dailiojo čiuožimo atstoves Nancy Kerrigan ir Tonya Harding sklandė labai daug kontroversijos per 1994-ųjų Lilehamerio žaidynes, nes Tonyos Harding vyras užpuolė Nancy Kerrigan prieš pat jos pasirodymą. N.Kerrigan iškovojo sidabrą, o T.Harding užėmė 8 vietą.

„Scanpix“/AP nuotr./Nancy Kerrigan
„Scanpix“/AP nuotr./Nancy Kerrigan

1998-ųjų Nagano žaidynės

1998-ųjų Nagano žaidynės buvo nutrauktos dėl per didelio sniego kiekio. Ganėtinai juokinga, turint galvoje, kad būtent sniegas sutrukdė žiemos olimpines žaidynes. Be to, Nagane, Japonijoje, tuo pat metu sklandė ir gripo epidemija.

Pragelato Vialattea

Pragelato Vialattea yra turistinis kurortas Italijoje, pastatytas ant žiemos olimpiados vietos. Ten net galima pasivaikščioti ir apžiūrėti tuos pačius takus bei trasas, kuriose varžėsi atletai.

10 004 žmonėms buvo sumokėta, kad jie žiūrėtų olimpiadą

10 004 žmonėms buvo sumokėta, kad jie žiūrėtų 1924-ųjų olimpiadą Šamoni, Prancūzijoje. Kadangi tai buvo pačios pirmosios žiemos olimpinės žaidynės, tikriausiai renginio organizatoriams reikėjo žiūrovų, kad pažiūrėję šias, jie būtų linkę žiūrėti olimpines žaidynes ir ateityje.

4 mirtys

Per visą žiemos olimpinių žaidynių istoriją, renginių metu žuvo 4 žmonės. 2 mirtys buo susijusios su ledo rogėmis, kitos dvi – su slidėmis. Visi įvykiai įvyko treniruočių metu. Kai kurios sporto šakos yra pavojingos, nesvarbu, kiek apsaugos dėvite. Žemiau nuotraukoje pavaizduotas Nodaras Kumaritashvili, 2010-ųjų Vankuverio Žaidynių metu.

Sniego trūkumas

1964-ųjų Insbruko žaidynių metu buvo nepakankamai sniego, todėl Austrijos kareiviai turėjo atgabenti didžiulius sniego ir ledo blokus iš Austrijos kalnų slidinėjimo trasoms ir ledrogių trasoms. Bet, rimtai, jei mieste nebūna pakankamai sniego ir ledo, kam jame organizuoti Olimpiadą?

1984-ųjų Sarajevo ledrogių trasa

1991-ųjų Jugoslavijos karų metu, 1984-ųjų Sarajevo žaidynių ledrogių trasa buvo naudojama kaip serbų artilerijos postas. Liūdna suvokti, kad žaidynės, kurios turi suartinti tautas, ironiškai naudojamos kaip karo zona tarp kariaujančių šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius