Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 13

15 stebinančių faktų apie kairiarankius

Rugpjūčio 13-oji – Tarptautinė kairiarankių diena, tad ta proga pateikiame jums smagius, keistus, galbūt kiek stebinančius, bet nesumeluotus faktus apie tuos, kurie rašiklius daug geriau išlaiko kaire ranka.
Aš kairiarankis
Aš kairiarankis / „Fotolia“ nuotr.

1. Tarptautinė kairiarankių diena švenčiama nuo 1996 metų. Ji buvo sumanyta kaip būdas, padėsiantis skleisti žinias ir informaciją apie kairiarankius ir jiems kylančias problemas bei nepatogumus gyvenant dešiniarankiams sukurtame pasaulyje.

2. Kairiarankiai sudaro tik 10 proc. pasaulio populiacijos, tai reiškia, kad sutikti panašų į save galima tik vienu atveju iš dešimties. Įdomu tai, kad per 30 tūkst. metų šis skaičius nepakito.

Taip pat skaitykite: Eksperimentas: vaikinas ryžosi visą dieną avėti aukštakulnius

3. Kairiarankiai gali būti ne tik žmonės. Mokslininkai tikina, kad kai kurios gyvūnų rūšys (pvz., katės, pelės ar žiurkės) taip pat turi kurią nors vieną dominuojančią leteną. O štai Australijos mokslininkai išsiaiškino, kad beveik visos jų tirtos papūgos labiau linkusios naudotis kaire koja ir akimi, o ne dešine.

4. Atrodo, kad kairiarankiai yra kur kas kūrybiškesni, ypač kalbant apie menus ir architektūrą. Tačiau dešiniarankiai kur kas geriau „gaudosi“ mokslo reikaluose. Įdomu tai, kad 4 iš 5 pirmųjų „Apple“ kompiuterių dizainerių buvo kairiarankiai.

5. Remiantis Niujorke įsikūrusio St. Lawrence universiteto atliktu tyrimu, vidutiniškai yra daugiau aukštą intelekto koeficiento balą (daugiau kaip 140) turinčių kairiarankių nei dešiniarankių. O turint omenyje tai, kad Albertas Einsteinas, Isaacas Newtonas, Charles'as Darwinas ir Benjaminas Franklinas buvo taip pat kairiarankiai, šis faktas nebeatrodo jau toks ir neįtikėtinas.

VIDEO: Įdomiausi faktai apie kairiarankius – kodėl juos persekiojo senovėje?

6. Jei norite sužinoti, ar jūsų vaikas bus kairiarankis, paguldykite jį ant pilvo ir tuomet žiūrėkite, į kurią pusę jis pasuks galvą. Jei vaikas būsimas dešiniarankis, galvą jis suks į dešinę, o jei būsimas kairiarankis, tuomet galvą suks į kairę.

7. Daugelis kairiarankių piešia įvairias figūras, kurios nukreiptos į dešinę, ir jiems, pasirodo, yra sudėtinga piešti tokias, kurios būtų nukreiptos į kairę. Ir daugelis apie tai net nesusimąsto.

Taip pat skaitykite: 30 būdų gyventi sveikai ir laimingai

8. Kairiarankiai ypač vertinami trijose sporto šakose, tai: tenisas, fechtavimasis ir boksas. Garsusis kairiarankis tenisininkas Rafaelis Nadalis susidomėjimą šia sporto šaka perėmė iš savo senelio. Senolis gan anksti suprato, kad kairiarankis jo anūkas šioje sporto šakoje turėtų nemenką pranašumą. Ir, matyt, senelis neapsiriko.

9. Ką bendro turi Benjaminas Franklinas, Billas Gatesas ir Leonardo Da Vinci? Taip, atspėjote – jie visi kairiarankiai.

10. Dešiniarankių abi rankos yra vienodo stiprumo, o štai kairiarankiai gali pasigirti viena stipresne ranka – tikriausiai nereikia ir sakyti, kuria.

11. Įvairiais istorijos laikotarpiais į kairiarankius žiūrėta ganėtinai skirtingai. Buvo manoma, kad tai tiesiog blogas įprotis, šėtono paženklinimas, neurozės simptomas, polinkis į nusikalstamumą ar netgi į homoseksualumą. Tačiau vienu metu tikėta, kad ši ypatybė rodo ir tai, kad žmogus yra nepaprastai kūrybingas ir turintis nuostabius muzikinius gebėjimus.

12. Inkų imperijoje buvo manyta, kad kairiarankiai turi gydomųjų ir magiškųjų galių. O vienoje gentyje buvo tikima, kad kairiarankiai neša sėkmę.

13. Mokslininkai pastebėjo, kad kairiarankiai už dešiniarankius subręsta 4–5 mėnesiais vėliau.

14. Pastebėta, kad kairiarankiams išmokti rašyti dešine ranka sekasi kur kas lengviau nei dešiniarankiams išmokti rašyti kaire ranka.

Taip pat skaitykite: 10 įdomių, bet paprastų būdų sužinoti apie savo sveikatą be gydytojo

15. Statistika rodo, kad kairiarankiai vyrai uždirba 13 proc. daugiau nei dešiniarankiai vyrai. Šio skirtumo priežastys nėra aiškios, tačiau kadangi atotrūkis nėra toks ir mažas, tai tikrai negali būti vien tik anomalija. Vis dėlto, kalbant apie moteris, situacija yra kiek kitokia. Kairiarankės uždirba 5 proc. mažiau už dešiniarankes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius