Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 14

7 keisti klausimai, padėsiantys suprasti savo gyvenimo tikslą

Dėl ko aš gyvenu? Ar turiu kažkokį tikslą gyvenime? Keista, tačiau daugelis nežino, ką atsakyti. Netgi jau pabaigę mokyklą ar universitetą. Netgi jau įsidarbinę. Netgi jau sukaupę solidų darbo stažą.
Tikslas be plano yra tik noras.
Tikslas be plano yra tik noras. / 123RF.com nuotr.

Kaip suprasti, ką veikti gyvenime? Susivokti padeda asmenybės ugdymo treneris, rašytojas, lektorius Markas Mansonas.

„Nuo 18 iki 25 metų savo karjeros planus keičiau dažniau nei apatinius. Net turėjau verslą. Iki pat 28 metų negalėjau aiškiai suprasti, ko noriu iš gyvenimo.

Būtent tas jausmas, kad jūsų pastangomis kažkas keičiasi į gera, yra vienas svarbiausių jūsų asmeninei laimei ir pasitenkinimui.

Nepatikėsite, tačiau dažnai gaunu laiškų nuo keturiasdešimtmečių ir penkiasdešimtmečių skaitytojų, kurie iki šiol nežino, ko jiems reikia šiame gyvenime, – rašo M.Mansonas. – Iš dalies problema slypi pačioje gyvenimo prasmės koncepcijoje. Mūsų įsitikinimu, mes visi gimstame su kažkokiu aukštesniu tikslu, kurį privalome suvokti ir surasti. Norite tiesos? Šioje planetoje mes gyvename tam tikrą laikotarpį. Visą tą laiką mes užimti kažkuo svarbiu arba ne. Svarbūs dalykai mūsų gyvenimui suteikia prasmės ir laimės pojūtį, o nesvarbūs dalykai tiesiog užmuša tą laiką.“

Taigi klausimas „Ką man veikti šiame gyvenime?“ arba „Koks mano egzistavimo tikslas?“ iš tiesų reiškia: „Kuo man tokiu svarbiu užimti savo laiką?“

Kuo užsiimti gyvenime?

M.Mansonas tvirtina, jog nėra tas, kuris sugebėtų atsakyti į šitą klausimą. Tačiau jis, atlikęs kai kuriuos tyrimus, sudarė sąrašą iš kelių klausimų, kurie padės jums išsiaiškinti, kas yra svarbu būtent jums ir kas galėtų suteikti prasmės jūsų gyvenimui.

Klausimai gal ir netikėti bei keisti, tačiau rašytojas taip elgiasi specialiai, aiškindamas, jog gyvenimo tikslo ieškojimas turi būti įdomus ir įtraukiantis užsiėmimas, o ne sunkus darbas.

1. Кokį padažą jūs rinktumėtės sumuštiniui su…išmatomis?

Tai ypatingo svarbumo klausimas. Su kokiu priedu jūs norėtumėte suvalgyti sumuštinį su š…? Čia slypi nemaloni gyvenimo tiesa, kurios jūsų nemoko mokykloje.

Šiame gyvenime jus gali supykinti absoliučiai viskas. Skamba pesimistiškai? Anot M.Mansono, ši mintis kaip tik mus išlaisvina. Bet koks užsiėmimas reikalauja aukų, negali būti vien tik malonumas. Todėl ir klausimas: su kokiais sunkumais jūs esate pasiryžęs susidurti? Reziumė: būtent tai nulemia jūsų gebėjimą tęsti tai, ką jūs mėgstate, nepaisant iškilusių sunkumų bei kliūčių.

Jeigu nuolat vengiate visko, kas gali jus parodyti nemalonioje šviesoje, tai jūs niekada gyvenime nepradėsite daryti to, kas iš tiesų jums svarbu.

Jei norite tapti sėkmingu verslininku, tačiau net neprileidžiate minties apie bankrotą, klaidingus sprendimus, tada kažin ar jūs daug ko pasieksite.

Jei norite tapti profesionaliu dailininku, tačiau nesate pasirengęs pamatyti, kaip jūsų kūrinius atmeta šimtus, o gal net ir tūkstančius kartų, vadinasi, jūs jau baigėte savo kelią jo net nepradėjęs.

Jei norite tapti puikiu advokatu, tačiau nesate susitaikę, kad teks dirbti po 80 valandų per savaitę, tai gerų žinių dėl savo ateities ir karjeros nelaukite.

Ką jūs pasiryžę nuryti? Nes kiekvienam, anksčiau ar vėliau, tenka suvalgyti savo sumuštinį su š.... Bet juk galite jį užsiskaninti alyvuoge.

2. Kas iš jūsų dabarties galėtų pravirkdyti jus, aštuonmetį?

M.Mansonas rašo: „Vaikystėje mėgau rašyti apsakymus. Valandomis sėdėjau kambaryje, kurdamas istorijas apie ateivius, superherojus, apie didžius karus, savo draugus ir šeimą. Bet ne todėl, kad norėjau, jog tuos apsakymus kažkas perskaitytų, o tiesiog todėl, kad aš mėgavausi tuo procesu.

O paskui dėl kažkokių priežasčių aš lioviausi tai daręs. Ir visai nepamenu, kodėl. Man buvo jau per 20, kai vėl atradau rašytojo pasaulį. Ir iki tol, kol įsteigiau savo verslą, aš net ir neprisiminiau, kaip mėgau kurti interneto svetaines – tuo aš užsiėmiau paauglystėje vien dėl malonumo.

Tačiau įdomiausia: jeigu aš, aštuonmetis paklausčiau savęs, bet jau 20-mečio: „Kodėl tu daugiau nerašai?“ ir atsakyčiau: „Todėl, kad man ne taip gerai sekasi“ arba „Todėl, kad niekas neskaitys, ką parašiau“, arba „Todėl, kad iš rašymo neįmanoma daug uždirbti“, tai greičiausiai aš tą aštuonmetį priversčiau apsipilti ašaromis.“

Reikia daryti tai, kas teikia malonumą, ir nepaisyti proto balso! Jis dažniausiai trukdo rasti savo talentą.

Vida Press nuotr./Laiminga moteris
Vida Press nuotr./Laiminga moteris

3. Kas jus gali priversti pamiršti pavalgyti ar nueiti į tualetą?

Greičiausia jums nesudėtinga prisiminti atvejus, kai buvote taip įsitraukę, kad minutės virto valandomis, o dienos gale suprasdavote, jog netgi papietauti pamiršote.

M.Mansonas tokiu apsėdimu įvardija videožaidimus. „Kelerius metus man jie buvo tapę problema. Tiesiog sėdėdavau ir žaisdavau, užuot laiką skyręs kokiems nors svarbiems dalykams.

Tačiau kol nemečiau žaisti, taip ir nesupratau, kad iš tiesų mano aistra buvo ne žaidimai (nors jie patiko), o siekis viską įsisavinti ir būti pirmu, nugalėti. Žaidimų grafika, siužetai buvo puikūs, tačiau galėjau gyventi ir be jų. O štai lenktyniavimas, konkuravimas su kitais, ypač su savimi – štai be šito aš negalėjau.

Kad ko nors pasiektumėme, reikia eiti prieš bandos jausmą. Ir daryti tai, kas mus gąsdina, ko labai bijome.

Ir kai šitą priklausomybę panaudojau savo internetiniam verslui ir rašymui, viskas staiga dideliu greičiu šoktelėjo aukštyn.

Gal jūsų istorija kitokia: gal mėgstate fantazuoti arba mokyti kitus, o gal puikiai sprendžiate technines problemas. Kas tai bebūtų, savo pomėgių ir aistrų nenuvertinkite kaip kažkokio laisvalaikio praleidimo būdo. Pamėginkite suvokti, kuo būtent jie jums patinka, jus įtraukia. Tai perpratę, galėsite juos pritaikyti, kur tik norėsite.“

4. Į kokią balą jūs renkatės sėsti?

Iki tol, kol jums nusišypsos sėkmė ir užsiimsite kažkuo tikrai svarbiu, jums ne kartą teks pripažinti, kad darote tai tiesiog pasibaisėtinai. Ne kartą jums teks sėsti į balą.

Dauguma žmonių stengiasi išvengti tokių gėdingų momentų būtent dėl to, jog tai nemalonu. Tačiau jeigu nuolat vengiate visko, kas gali jus parodyti nemalonioje šviesoje, tai jūs niekada gyvenime nepradėsite daryti to, kas iš tiesų jums svarbu. Štai tiesiog dabar yra tas laikas, kai galėtumėte daryti tai, ką norite, tačiau vis dėlto nedarote. Žinoma, greičiausiai turite savų priežasčių.

Jei jūs išvados skamba panašiai taip: „Aš negaliu dabar pradėti savo verslo, nes kol kas man svarbiau leisti laiką su savo vaikais“ arba „Jei visą dieną žiūrėsiu „Žvaigždžių karus“, tai greičiausiai negalėsiu skirti laiko muzikos pamokoms, o juk muzika man yra svarbiau“, tai viskas gerai. Skamba išmintingai.

Tačiau jei jūs nuolat kartojate: „Mano tėvams tai nepatiks“, „Mano draugai juoksis iš manęs“, „Man nepasiseks, atrodysiu kaip idiotas“, tai greičiausiai jūs vengiate to, kas iš tikrųjų jums svarbu, nes tai siaubingai jus gąsdina. Ir ką pasakys mama ar draugas, iš tiesų visai neturi jokios reikšmės.

Bijodami bandyti ir suklysti, jūs gyvenate tarsi strutis, įkišęs galvą į smėlį. Viskas, kas didinga, iš prigimties yra unikalu ir išeina iš įprastinių rėmų. Todėl, kad ko nors pasiektumėme, reikia eiti prieš bandos jausmą. Ir daryti tai, kas mus gąsdina, ko labai bijome.

5. Kaip jūs pasiruošęs išgelbėti pasaulį?

Pasaulis iš tiesų pilnas problemų. „Viskas eina velniop, mes visi mirsime“, – aiškina M.Mansonas. Todėl išsirinkite kokią problemą ir imkite ją spręsti.

Švietimo sistema, ekonominis išsivystymas, smurtas artimoje aplinkoje, korupcija valdžioje – išsirinkite bet kokią problemą, kuri jus jaudina, ir pradėkite spręsti.

Suprantama, kad globalios problemos vienas neišspręsite, tačiau juk galite įnešti savo indėlį. Būtent tas jausmas, kad jūsų pastangomis kažkas keičiasi į gera, yra vienas svarbiausių jūsų asmeninei laimei ir pasitenkinimui.

6. Jei dėl grėsmės gyvybei jums tektų išeiti iš namų visai dienai, kur jūs eitumėte ir ką darytumėte?

Daugelio mūsų senas priešas yra ne kas kitas, o mielas tingulys. Mus įtraukia rutina. Sofa juk tokia patogi. Bulvių traškučiai tokie skanūs. Ir nieko naujo su mumis nevyksta. Tragedija.

Kai nežinote savo vertybių, tai naudojatės svetimomis, gyvenate tų žmonių gyvenimus, naudojatės jų prioritetais, o ne savo. Tai tiesus kelias į nesveikus santykius ir kančią.

Anot Marko Mansono, dauguma nesuprata, kad aistra yra ne priežastis, o mūsų veiksmų rezultatas. Mėgindami suvokti, kas jums sukelia aistrą ir kas jums svarbu, jūs įžengiate į lauką, kuriame gyvenimas – tai intensyvus sportas, pilnas bandymų ir klaidų. Niekas iš mūsų tiksliai nežino, kaip mes jausimės užsiimdami vienu ar kitu dalyku, kol nepamėginsime.

Taigi paklauskite savęs: jei kažkas kasdien įremtų pistoletą į smilkinį ir priverstų išeiti jus iš namų ir daryti bet ką, išskyrus miegoti, kas tai būtų? Ne, jūs negalite eiti į kavinę, sėdėti ir naršyti „Facebook“. Kur eisite ir ką darysite? Užsirašytumėte į šokių būrelį? Mokytumėtės kalbų? Skraidyti?

Ką jūs darytumėte su visu tuo laiku? Jei norite, užsirašykite po kelis atsakymų variantus, o paskui imkite ir padarykite tai! Bonusas – galite kažkur ir apsijuokti, patirti gėdą. Bet ar jums tai svarbu, kai kitą dieną vėl bus įremtas pistoletas į smilkinį?

123RF.com nuotr./Mergina.
123RF.com nuotr./Mergina.

7. Jei žinotumėte, kad po metų mirsite, ką jūs padarytumėte ir kokiu norėtumėte išlikti kitų atmintyje?

Dauguma iš mūsų nemėgsta galvoti apie mirtį. Tai mus baugina. Tačiau, iš kitos pusės, mintys apie savo mirtį gali duoti begalę impulsų. Tarkim, jos privers atsirinkti, kas iš tiesų svarbu gyvenime, o kas – tik laiko valgytojai, atitraukiantys nuo pagrindinio tikslo.

Klausimas apie mirtį gal ir nekorektiškas, tačiau jis priverčia žmogų kritiškai pažvelgti į savo gyvenimą ir perskirstyti prioritetus.

Ką jūs paliksite po savęs? Kokias istorijas žmonės apie jus pasakos, kai jūsų jau nebebus? Kaip skambės jūsų nekrologas? O gal net nebus ką įsimintino ir išskirtinio parašyti?

Jei šiandien kažką darytumėte, kas tai būtų? Jei jūs nesuprantate, kur judėti, nematote gyvenimo tikslo, tai viskas dėl to, kad jūs nežinote, kas jums svarbu. Jūs nežinote savo vertybių.

O kai nežinote savo vertybių, tai naudojatės svetimomis, gyvenate tų žmonių gyvenimus, naudojatės jų prioritetais, o ne savo. Tai tiesus kelias į nesveikus santykius ir kančią.

Gyvenimo prasmės suradimas susiveda į tai, kad turite surasti vieną ar du dalykus, kurie jums reiškia itin daug, daugiau nei jūs patys ir visi aplinkui. Kad tai surastumėte, jums tiesiog reikia atsiplėšti nuo sofos ir pradėti veikti. Skirti laiko apmąstymams, bet ne apie save, o, kaip paradoksaliai beskambėtų, apie pasaulį be jūsų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tikra patirtis: 5 dalykai, kurių žmonės labiausiai gailisi gyvenimo pabaigoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius