Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 20

9 klausimai, kuriuos turėtumėte užduoti savo potencialiam advokatui

Kiekvienam, kuris susiduria su teismine sistema, visų pirma kyla klausimas, kaip pasirinkti tinkamą advokatą. Ar pasirinkto advokato patirtis, žinios, gebėjimai, atitinka jūsų bylos sudėtingumą? Ar būtinas žinomiausias advokatas? Kiek advokato atstovavimas gali kainuoti?
Dokumentų pasirašymas
Susitikimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Teismas Advokatas

„Kreipėmės į keletą kolegų advokatų, kad šie pateiktų dažniausiai jiems užduodamus klientų klausimus. Tuomet išrinkome pačius populiariausius, kurie turėtų būti naudingi tiems, kurie ketina pirmą kartą kreiptis į advokatą. Klausimai potencialiam atstovui teisme turėtų suteikti bendrą informaciją apie advokato patirtį ir kitus svarbius niuansus ir leisti apsispręsti, ar šis advokatas yra tinkamas.

Vis dėlto, atsakymai į klausimus gali būti labai įvairūs, todėl svarbu visada prisiminti, kad advokato ir kliento santykiai turi būti grindžiami pasitikėjimu ir abipuse pagarba. Nesant pasitikėjimo ir abipusės pagarbos užtikrinti sėkmingą teismo procesą, ko gero, neįmanoma“, – sako Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Pateikiame 9 pagrindinius klausimus advokatui, potencialiai jus atstovausiančiam teisme.

1. Kiek laiko užsiimate advokato praktika?

Jūs tikrai norėsite žinoti, bent jau kiek profesinės patirties turi jūsų advokatas – ar jis teisės veteranas, ar tik pradedantysis. Vis dėlto, nereikėtų užmiršti, kad jūsų teisinė problema gali būti lengvai išsprendžiama ir advokato, turinčio vos kelių metų patirtį, juolab, jei jis iki tol turėjo kitokio teisinio darbo patirties – visa tai priklauso nuo konkrečios situacijos aplinkybių.

2. Kokio pobūdžio bylų įprastai imatės?

Jūs taip pat turėtumėte žinoti, ar advokatas specializuojasi konkrečioje teisės srityje ir kiek jam praktiškai teko dirbti su jūsų problema susijusioje srityje. Pavyzdžiui, jei jums prireikė pagalbos įvaikinimo byloje, jūs galbūt norėsite pasirinkti šeimos teisės advokatą, kuris sėkmingai dirba įvaikinimo bylose. Advokatūros kvalifikaciniame egzamine patikrinamos visos teisės žinios, todėl advokatai turi visų teisės srities žinių, tačiau praktikuodami neretai pasirenka specializaciją.

3. Kiek esate turėjęs bylų, panašių į manąją?

Tai nėra tinkamiausias laikas demonstruoti savo drovumą. Nedvejodami klauskite advokato apie jo pasiekimus, praktinę patirtį konkrečioje jus dominančioje srityje. Jūs tikrai norėsite žinoti, kiek jūsų pasirinktam advokatui praktiškai teko dirbti su jūsų problema susijusioje srityje.

4. Su kokiais klientais dažniausiai dirbate?

Tai svarbus, tačiau dažnai be reikalo neužduodamas klausimas. Jis gali padėti jums apsispręsti, ar advokatas atitinka jūsų poreikius, nes leis išsiaiškinti, ar advokatas įprastai atstovauja fizinius asmenis, turinčius asmenines teisines problemas, ar dideles verslo įmones ir pan.

5. Ar mano byla yra sudėtinga?

Būtinai pasidomėkite, ar jūsų atvejis patenka į sudėtingų bylų kategoriją. Kai kurios bylos reikalauja papildomų žinių tam, kad advokatas galėtų veiksmingai atstovauti savo klientui.

Vida Press nuotr./Dirbanti moteris
Vida Press nuotr./Dirbanti moteris

6. Ar yra kitokių (neteisminių) būdų, kaip galėčiau išspręsti savo teisinę problemą?

Pirmyn, pasiteiraukite teisės profesionalo, ar yra kokių kitų alternatyvų teisminiam ginčo nagrinėjimui sprendžiant jūsų problemą, pavyzdžiui, sudarant taikos sutartį, mediacijos pagalba ar kitokiais neteisminiais būdais. Advokatas jums patars, ar problema gali būti išspręsta neteisminiu, t. y. kur kas pigesniu, mažiau laiko ir įtampos reikalaujančiu būdu.

7. Kokie yra jūsų paslaugų įkainiai? Ar prie jūsų bylos dirbs advokato padėjėjai ir kiti kontoros teisininkai?

Jūs tikrai norėsite žinoti, ar galėsite sumokėti advokatui už jo suteiktas paslaugas. Tai tinkamas metas advokato paklausti apie paslaugų kainą ir mokėjimo terminus bei tai, kokiomis aplinkybėmis jums bus išrašytos sąskaitos ar kvitai.

8. Kaip jūs ketinate mane informuoti apie tai, kas vyksta mano byloje?

Bendravimas ir sklandi komunikacija yra ypatingai svarbūs dirbant su advokatu. Advokatai tuo pačiu metu veda keletą ar keliolika bylų, todėl negalės užtikrinti kasdienės komunikacijos. Todėl itin pravartu iš anksto susitarti, kokiomis aplinkybėmis bei kokia forma jis informuos jus apie bylos eigą. Jūs tikrai norėsite žinoti su jūsų nagrinėjama byla susijusias detales.

9. Kokia yra tikėtina mano bylos baigtis?

Paklausti galimai būsimo savo advokato apie tai, kaip jis vertina jūsų galimybes laimėti bylą, yra visiškai normalu. Šiuo atveju jums reikia sąžiningo, o ne „teisingo“ atsakymo. Pavyzdžiui, jeigu jūsų laukia sudėtinga kova, tarkime, nemalonios skyrybos, jūs norėsite žinoti apie galimą bylos baigtį ir su tuo susijusias rizikas, kad galėtumėte pasiruošti tam, kas jūsų laukia.

Tačiau įsidėmėkite, kad pagal Advokatų etikos kodeksą, advokatas gali vertinti tik pavedimo įvykdymo sėkmės tikimybę, tačiau neturi garantuoti klientui ar jo užtikrinti dėl konkretaus pavedimo rezultato. Be to, pirmajame susitikime advokatas gali nežinoti visos bylos medžiagos, susijusių faktų, būti su jais tinkamai nesusipažinęs arba gali reikėti patikrinti su jūsų byla tiesiogiai sietinus teisės aktus. Prie šio klausimo galėsite sugrįžti, kai jau būsite pasirinkę advokatą, kuris bus pilnai susipažinęs su jūsų bylos medžiaga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius