Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 21

9 pavojingiausi pasaulio augalai

Pačiame vasaros įkarštyje nemažai augalų tampa pavojingi. Paprastai augalų nelaikome labai baisiais organizmais, tačiau ši visai smagi reddit.com tinklapio apklausa privers jus tokią nuomonę persvarstyti.
Mėlynoji kurpelė
Mėlynoji kurpelė / 123RF.com nuotr.

Mes nekalbame apie įprastą nuodingąją gebenę ar vabzdžiaėdžius augalus. Kai kurie iš šių augalų gali jus nužudyti.

Kaip vienas tinklapio vartotojas pasakė, „po šito norisi tiesiog sėdėti namuose ir slėptis nuo augalų“. Gali būti, kad ir jums norėsis to paties. Štai devyni bauginantys augalai, kurių turėtumėte saugotis.

Mėlynoji kurpelė (Aconitum napellus)

Šis augalas atrodo gražus ir nekenksmingas, tačiau visos mėlynosios kurpelės dalys yra nuodingos. Senovėje žmonės šiuo augalu ištepdavo strėlių galiukus ir naudojo jį kaip masalą vilkams žudyti. 2014-siais BBC pranešė, kad 33 metų sodininkas mirė po to, kai prisilietė prie šio augalo (arba jo užvalgė). Mėlynoji kurpelė sukelia vėmimą, viduriavimą, jos suvalgius gali nutirpti visas kūnas.

123RF.com nuotr./Mėlynoji kurpelė
123RF.com nuotr./Mėlynoji kurpelė

Ricinmedis (Ricinus communis)

Ricinos pupelėse gausu ricino, kurio poveikis labai greitai gali tapti nevaldomas. Simptomai pavartojus ricino, pasak Union County koledžo biologijos profesoriaus Tomo Ombrello – sudirgęs skrandis, vėmimas, viduriavimas su krauju, pilvo skausmai, padidėjęs pulsas, žemas kraujospūdis, stiprus prakaitavimas, alpimas, traukuliai, mirtis per kelias dienas.

123RF.com nuotr./Ricinmedis
123RF.com nuotr./Ricinmedis

„Reddit“ vartotojas Rabozzo sakė, kad jo viršininkas ligoninėje praleido savaitę po to, kai užkūręs laužą savo kieme įkvėpė dūmų, kuriuose buvo ricinos augaluose esančių junginių. Tačiau Ligų kontrolės ir prevencijos centras (JAV) teigia, kad „netyčinis kontaktas su ricinu yra mažai tikėtinas, nebent netyčia suvalgytumėte ricinos pupelių“.

Nuodingoji nuokana (Cicuta)

Nuokana labai panaši į paprastąją morką (Daucus carota), augalą, taip pat turintį baltus žiedus. Norėdami atskirti šiuos augalus, atminkite, kad paprastosios morkos baltų žiedų centre yra vienintelis raudonas žiedelis. Nuokana yra dažniausias nuodingas augalas Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Jungtinėje Karalystėje. Suvalgius šis augalas gali sukelti traukulius, kurie gali baigtis mirtimi.

123RF.com nuotr./Nuokana
123RF.com nuotr./Nuokana

Paprastoji durnaropė (Datura stramonium)

Senas posakis, apibūdinantis apsinuodijimą pavartojus paprastosios durnaropės, sako, kad žmogus tampa „karštas kaip ugnis, aklas kaip šikšnosparnis, sausas kaip kaulas, raudonas kaip burokas ir išprotėjęs kaip skrybėlius“. Mokslininkai patvirtino, kad šis posakis apie pavojingąjį augalą yra tiesa.

Vida Press nuotr./Paprastoji durnaropė
Vida Press nuotr./Paprastoji durnaropė

Kanadoje 2006-siais atliktame tyrime buvo identifikuoti keturi paaugliai, tyčia pavartoję paprastosios durnaropės – jie norėjo patirti šio augalo sukeliamą haliucinogeninį poveikį. Visi atsidūrė ligoninės priimamajame, buvo agresyvūs ir kovingi, jiems teko suleisti raminamųjų. Trims iš jų teko panaudoti tramdomąsias priemones, kadangi jie kėlė pavojų sau ir darbuotojams. Yra buvę pranešimų, kad žmones, išgėrusius arbatos iš paprastosios durnaropės lapų, ištiko koma arba užklupo mirtis.

Geliantis medis (Dendrocnide moroides)

Pavadinimas skamba juokingai, tačiau juoktis nėra ko. Australijoje augantis augalas yra nusėtas mažyčiais nuodingais plaukeliais, geliančiais vos prisilietus. Jei plaukeliai įstringa odoje, jie gali kelti siaubingą skausmą net keletą mėnesių.

Vida Press nuotr./Geliantis medis
Vida Press nuotr./Geliantis medis

Rekomenduojamas gydymas toks pat skausmingas, kaip ir simptomai. Tropinių tyrimų Stoties mokslininkas Hugh Spenceris sakė „Australian Geographic“, kad sąlyčio vietą reikėtų nuplauti druskos rūgštimi, po to vaško juostelėmis pašalinti visus nuodinguosius plaukelius.

Mantegacio barštis (Heracleum mantegazzianum)

Šio gigantiško barščio syvai gali sukelti bėrimą, pūsles, nepagydomus randus, apakimą. Augalas, galintis išaugti net iki 6 m aukščio, dėl savo toksiškumo Jungtinėse Valstijose klasifikuojamas kaip „kenksminga piktžolė“.

Vida Press nuotr./Mantegacio barštis
Vida Press nuotr./Mantegacio barštis

Storašaknė juodžolė (Actaea pachypoda)

Storašaknės juodžolės uogos primena kraupius akies obuolius (Amerikoje šį augalą dar vadina „Lėlės akys“). Pasak Misūrio botanikos sodo, šios uogos labai nuodingos. Būtent todėl dauguma gyvūnų šio augalo vengia. Žmonėms taip pat derėtų.

Vida Press nuotr./Storašaknė juodžolė
Vida Press nuotr./Storašaknė juodžolė

Paprastoji kartuolė (Aristolochia clamatitis)

Paprastoji kartuolė dažnai naudojama liaudies medicinoje, nors ir sukelia inkstų nepakankamumą.

JAV Maisto ir vaistų administracija išplatino perspėjimą, skatinantį nebevartoti „vaistų“, kurių sudėtyje yra aristolocho rūgšties, kadangi ši medžiaga sukelia minėtą poveikį. Šios rūgšties kupinos paprastosios kartuolės šaknys ir stiebas, būtent dėl to šis augalas yra toks nuodingas, todėl geriausia jo vengti.

Vida Press nuotr./Paprastoji kartuolė
Vida Press nuotr./Paprastoji kartuolė

Mirties medis (Hippomane mancinella)

Mirties medis randamas visoje Centrinėje Amerikoje ir JAV pietuose esančiose valstijose. Ispanijoje, šis medis žinomas būtent tokiu pavadinimu – Mirties medis, kadangi suvalgius jo vaisių, kuris primena obuolį, galima mirti.

Pasak Floridos Universiteto, jo syvai gali sukelti skausmingas pūsles, o jį deginant galite laikinai apakti. Iš tiesų, visos mirties medžio dalys gali pridaryti rimtos žalos. Laikykitės nuo jo atokiau.

Vida Press nuotr./Mirties medis
Vida Press nuotr./Mirties medis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius