Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 17

Aikido – šiuolaikinės Japonijos kovos menas, kuriame svarbiausia ne pergalė

Viena seniausiai gyvuojančių aikido organizacijų, kurios instruktoriai daugiau nei 10 metų kasmet stažuojasi Pasauliniame Aikido Centre Japonijoje ir yra kviečiami atstovauti Lietuvą visos Japonijos Aikido Festivalyje jau ruošiasi naujajam savo sezonui. Neseniai savo duris Ogmios miesto laisvalaikio terasoje atvėrę profesionalai treniruotis ir pažinti aikido kviečia visus – nuo vaikų iki senjorų.
Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“
Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“ / Partnerio nuotr.

Apie tai, kas yra aikido ir kodėl verta lankyti šio kovos meno užsiėmimus, kalbamės su Aikido Aikikai asociacijos „Sūkurys“ vadybininku ir treneriu Vytautu Ribikausku.

Svarbiausia – ne sportiniai pasiekimai

Anot pašnekovo, jau dvidešimt penkerius metus veikianti Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“ – tai mokykla, kur kiekvienas gali praktikuoti Aikido, gilintis į techninius ir dvasinius šio unikalaus kovos meno principus, ugdyti savo fizinį pajėgumą, valią ir plėsti pasaulėžiūrą. „Čia žmonės išmoksta ne tik apsiginti, bet ir teisingai judėti, kvėpuoti, sukoncentruoti dėmesį ir atsipalaiduoti. Judesiai, sudarantys aikido pratimus ir techniką, mažina ir įtampą, nes žmogus koncentruoja dėmesį į atsipalaidavimą ir kvėpavimą. Ilgainiui šie judesiai, kartojami daugybę kartų, padeda natūraliai ir ramiai reaguoti į bet kokią gyvenimišką situaciją“, – tikina specialistas ir priduria, jog aikido yra prieinamas ir patrauklus visiems, nepriklausomai nuo amžiaus ar fizinio pasirengimo, kadangi svarbiausia treniruočių užduotis – ne suteikti aukštus sportinius rezultatus, bet išugdyti sugebėjimus harmoningai dirbti ir treniruotis su bet kuriuo partneriu.

Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“
Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“

„Patyrę treneriai ir instruktoriai atranda ryšį su kiekvienu mūsų auklėtiniu – juk treniruotes lanko ir mažamečiai vaikai, ir garbaus amžiaus senjorai. Vaikai nuo jau nuo šešerių metų čia randa bendraminčių, mokosi būti savarankiški ir stiprėja fiziškai, senjorai – palaiko savo fizinę formą ir pasijunta pora dešimtmečių jaunesni, na o siekiantys aukšto meistriškumo lygio gali įgyti mokinio Kiu bei meistro Dan laipsnį“, – pasakoja V.Ribikauskas.

Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“
Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“

Vienas gražiausių šiuolaikinių Japonijos kovos menų

Specialistas pabrėžia, jog aikido yra unikali fizinio ir dvasinio tobulėjimo sistema, apimanti ir psichologinius bei etinius aspektus. „Aikido apjungia fechtavimą kardais ir ietimis su senųjų kovos menų savigynos veiksmais, tačiau priešingai nei daugelyje kitų kovos menų, aikido stengiamasi puolimą priimti, o ne blokuoti. Aikido pagrindinė užduotis – susilieti su puolančiojo judesiu ir jį pratęsti, kontroliuojant ir nukreipiant atakos energiją“, – tikina V.Ribikauskas ir priduria, jog be galo svarbu yra tai, kad aikido kovos mene nėra varžybų, nes jis remiasi dvikovos nebuvimo filosofija, kuri smerkia žmogaus agresiją ir dvikovos instinktus bei skatina juos nukreipti į harmoniją ir santarvę.

„Lankančiųjų aikido treniruotes meistriškumo lygį nustato speciali komisija kvalifikacinio egzamino metu. Jį išlaikius, kandidatams suteikiamos atitinkamos Kyu ir Dan kategorijos. Įvairių aikido mokyklų technikos ypatumai demonstruojami festivaliuose ir įvairaus lygio tarptautinėse, nacionalinėse, miesto ar studentų parodomosiose programose“, – pasakoja pašnekovas.

Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“
Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“

Norint pradėti treniruotis pakanka noro

Anot V.Ribikausko, tam, kad pradėtumėte treniruotis aikido, tereikia vieno – jūsų noro, kadangi priėmimas – itin patogus ir vykdomas ištisus metus. Norint atvykti į pirmąją savo treniruotę tereikia užpildyti Aikido Aikikai asociacijos „Sūkurys“ internetiniame puslapyje esančią formą bei išsirinkti patogiausią treniruočių vietą ir laiką pagal savo amžiaus grupę. Šių yra kelios – vaikų (nuo 6 iki 10 m), vaikų ir paauglių (nuo 10 iki 14 m), jaunimo (vyresni nei 14 m) ir suaugusiųjų. Na o brandaus amžiaus žmonės gali pasirinkti užsiėmimus aikido sveikatingumo grupėje.

„Savo treniruotes kiekvienas pradeda bendrojoje grupėje, kurioje treniruojasi ir naujokai, ir pažengusieji aikidokai. Pirmose treniruotėse treneris ar instruktorius parodo individualius pratimus – įvairius žingsnius, kūliavirsčius, kritimus bei bazinių judesių elementus. Po to, treniruotės metu, kai besitreniruojantys yra suskirstomi į poras, kiekvienas porininkas prisitaiko prie naujoko ir padeda jam suprasti pratimus. Tokiu būdu pradedantieji įsilieja į bendrosios grupės kolektyvą ir ima treniruotis pagal visiems sudarytą bendrą programą“, – pasakoja specialistas.

Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“
Partnerio nuotr./Aikido Aikikai asociacija „Sūkurys“

Jis pažymi, jog pradedančiajam nereikia rūpintis specialia aikido treniruočių apranga ir ginklais. Pradėti treniruotis galima su paprastu sportiniu kostiumu, o reikalingais trejų rūšių ginklais aprūpina kompanija, pristatanti šiuos Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius