Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 03

Antakių istorija: nuo grakščios bangelės iki įžūlių pareiškimų

Mada – subtilus ir kūrybiškas procesas. Antakių mada – ne išimtis. Kai kuriais istorijos tarpsniais antakiai buvo patys drąsiausi „grožio pareiškimai“. Šiandien yra daugybė būdų savo antakiams suteikti originalią formą, tačiau visi modeliai jau buvo atrasti gerokai anksčiau. Juk žinome, kad nauja – tai pamiršta sena.
Natūralūs antakiai
Natūralūs antakiai / Vida Press nuotr.

80 procentų veido mimikų priklauso nuo antakių, juk būtent iš antakių pozicijos dažnai sprendžiame – laimingas, piktas, liūdnas ar išsigandęs žmogus yra. Jei neturėtume antakių, gebėjimas komunikuoti neverbališkai labai susilpnėtų – daugybės emocijų ir jausmų negalėtume reikšti veidu. Ir jei jau taip, tai skirkime jiems tinkamą dėmesį ir praskleiskime istorijos šydą.

Kartu su projekto The MakeUp Lovers kūrėjais žvilgtelėkime į antakių mados variacijas skirtingais laikais.

Antakių istorija

Senovės Kinijoje vyrai augino plaukus, pynė juos į kasą, klijuodavo netikrus ūsus. Antakiams jie taip pat skyrė atitinkamą dėmesį. Kadangi daugelis vyrų buvo kariai, jie savuosius plaukų kuokštelius, esančius virš akių, ryškino ir storino, suteikdami savo žvilgsniui rūstumo ir žiaurumo, mat tikėjo, kad taip įbaugins priešininkus.

Centrinėje Azijoje gražūs buvo platūs, suaugę antakiai. Nuo ankstyvo amžiaus mergaitėms plaukelių linija buvo tepama specialiomis garstyčių šeimos augalo sultimis, kurios skatino plaukų augimą. Nors šviežios sultys yra šviesiai žalios spalvos, jos greitai juoduoja, ir net šiandien tuose kraštuose tai populiari plaukų, antakių ir blakstienų dažymo priemonė.

Asirai tankius, suaugusius antakius laikė kilmingumo ir visažinystės ženklu, todėl turtingieji prisipiešdavo trūkstamus plaukelius.

Asirai tankius, suaugusius antakius laikė kilmingumo ir visažinystės ženklu, todėl turtingieji prisipiešdavo trūkstamus plaukelius, o vargšams buvo griežtai draudžiama tokius turėti, kitu atveju grėsė net mirties bausmė.

Senovės Egipto gražuolių antakiai buvo išpuoselėti ir priminė grakščią bangelę. Grožio karalienė Egipte buvo Nefertitė. Jos atvaizdas liudija, kad tuomet egzistavo ryškus makiažas aplink akis, itin lenkti, prailginti ir tamsinti antakiai. Toks makiažas buvo duoklė dievams, buvo tikima, kad tokia išvaizda saugo nuo piktųjų dvasių ir ligų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nefertitė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nefertitė

Šumerų moterys mėgo pabrėžti antakių liniją, pastorindavo ją, paryškindavo. Tam naudojo suodžių ir gyvūninės kilmės riebalų mišinį.

Senovės Romoje moterys turėjo daugiau laisvės nei tuo metu graikės – Graikijoje kosmetiką naudojo tik kurtizanės. Žymūs Romos literatai apdainuodavo moters grožį savo kūriniuose, neaplenkdami ir suaugusių antakių, mat tokie simbolizavo aukštą intelektą. Buvo populiarūs netikri antakiai, pagaminti iš negyvos ožkos plaukų. Jiems pritvirtinti prie odos naudojo medžio dervą. Įsivaizduojate, koks „malonumas” juos šalinti?

Vida Press nuotr./Romėnų deivė Venera
Vida Press nuotr./Romėnų deivė Venera

Japonijoje gražuolės šalindavo savuosius plaukelius su šaknimis, o tada nusipiešdavo antakius gerokai aukščiau natūralios linijos.

Viduramžių Europoje garbinami buvo juodi, ploni, lanko formos antakiai. Tokius apdainuodavo poezijos posmuose. Buvo teigiama, kad būtent tokie antakiai byloja apie žmogaus linksmumą, gebėjimą lengvai pritapti kompanijose. Gal tai ir lėmė šios tendencijos ilgaamžiškumą, nes kas gi nenorėtų būti visų mėgiamas.

18 amžiuje priklijuojami antakiai – „ant bangos”. Juos gamino iš pelių kailiukų. Kadangi taip pasitobulinusi dama lengvai galėjo pavergti net paties Kazanovos širdį, Frankfurto senatas išleido įstatymą, kuriuo santuokos įžadai nebegaliodavo, jei paaiškėdavo, kad vyras susituokė apgautas moters, kuri savo grožiui naudojo skaistalus, pudrą, lūpų dažus, netikrus plaukus, priklijuotus antakius, ar įstatytus dantis. Tokiai moteriai grėsė net laužo liepsna.

Pirmoje praėjusio amžiaus pusėje viskas buvo jau visai kitaip. Tos epochos įžymybės – nuo Marlene Dietrich iki Gretos Garbo – turėjo tobulai išpešiotus tankius antakius, suteikiančius veidui nuostabos išraišką. Jos sukūrė trapios ir pažeidžiamos mergaitės įvaizdį, tiesiog nežemiškos būtybės, kuria reikia nuolat rūpintis ir ją branginti.

wikimedia.org. nuotr./Greta Garbo
wikimedia.org. nuotr./Greta Garbo

1920-aisiais, įkvėptos kino žvaigždžių, moterys mėgo tiesią ir tankią antakių liniją, kuri sukurdavo mįslingą ir dramatišką įvaizdį. Norėdamos suteikti antakiams blizgesio, naudojo vazeliną. Taip atsivėrė keliai kosmetikos pramonei, o moterys ne tik žavėjosi ekrano dievaitėmis, bet ėmė mėgdžioti jų makiažus ir šukuosenas.

1980-aisiais merginos nusprendė parodyti charakterį. Cindy Crawford ir kitos tuometės gražuolės pareiškė pasauliui apie savo ambicijas. Jos pasirinko plačius ir išraiškingus antakius. Tvirtos, ryžtingos ir savarankiškos moterys nebenori negailestingai pešioti plaukelių. Tuo metu prisiminta ir tikroji antakių paskirtis. Jie apsaugo mūsų akis nuo kakta varvančio prakaito, lietaus, sniego, purvo ar dulkių.

Vida Press nuotr./Cindy Crawford
Vida Press nuotr./Cindy Crawford

Akių apsauga yra svarbiausia antakių atliekama funkcija, tačiau ne vienintelė. Kad ir kaip sunku patikėti, bet būtent antakiai yra viena veido dalių, kuri padeda mūsų smegenims atpažinti žmones.

Tobuli antakiai

Jau daugiau nei šimtmetį antakiams moterys skiria ypatingą dėmesį. Rodos, jų formos keičiasi su kiekviena nauja mados banga. Britų supermodelis Cara Delevingne yra tikra antakių ikona. Ji atnešė į mados pasaulį naują maniją. Stori, vešlūs it vikšrai antakiai yra vieni geidžiamiausių šiuo metu. Tačiau kol mes siekiame tobulų, storų antakių, nepamirškime atsižvelgti į antakių mados istoriją, kuri byloja, kad ne kiekvienai tinka naujas mados klyksmas.

Vida Press nuotr./Cara Delevingne
Vida Press nuotr./Cara Delevingne

Antakių tankumą nulemia vyriškas hormonas testosteronas. Vadinasi, platūs, vešlūs antakiai geriausiai atspindi šių dienų norą – prilygti vyrams, o gal net laimėti amžinoje lyčių kovoje. Svarbiausia, kad antakiai ir jų forma harmoningai derėtų prie jūsų veido bruožų.

Išrankiausioms jau galima pasiūlyti antakių implantaciją. Jos metu persodinami klientės plaukeliai į antakių zoną.

Jei negalite džiaugtis trokštamais antakiais – nenusiminkite. Pasaulis nestovi vietoje. Jau galite įsigyti įvairių formų antakių trafaretų. Pakaks užklijuoti lipnią juostelę ant odos, nudažyti trafareto vidų, nulupti plėvelę ir šypsotis savo atvaizdui veidrodyje.

Nesužavėjo toks būdas? Tuomet įsigykite priemonių rinkinius, stimuliuojančius antakių augimą. Tokiame rinkinyje rasite peptidų, keramidų ir vitaminų.

Pačioms išrankiausioms jau galima pasiūlyti antakių implantaciją. Tai operacija, kurios metu persodinami klientės plaukeliai į antakių zoną. Amerikos plastikos chirurgas J.Epsteinas teigia, kad tarp jo pacienčių, kiekvieną mėnesį atsiranda 12–15 moterų, pasiruošusių už tokią operaciją nepagailėti 8000 dolerių (7162 eurai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius