Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 17

Ar tikrai sportas padaro mus laimingesnius nei pinigai?

Jau seniai aišku, kad sportas naudingas sveikatai. Tačiau jeigu žinotume, kad jis daug svarbesnis jūsų psichinei sveikatai nei ekonominis statusas? Jeilio Ir Oksfordo mokslininkai tvirtina, kad būtent taip ir yra.
Bėgikai
Sportas / 123RF.com nuotr.

Tyrimo, atlikto „The Lancet“ metu, mokslininkai rinko 1,2 mln. amerikiečių duomenis apie jų fizinį elgesį ir psichinę nuotaiką.

Kaip rašo businessinsider.com, tyrimo dalyvių buvo prašoma atsakyti į klausimą: „Kiek kartų per paskutines 30 dienų jautėtės psichologiškai blogai, pavyzdžiui, dėl streso, depresijos ar emocinių problemų?“

Norint nesportuojant jaustis gerai, uždirbti reikėtų gerokai daugiau.

Dalyvių taip pat buvo klausiama apie jų pajamas ir fizinę veiklą. Jie galėjo rinktis iš 75 fizinės veiklos rūšių – nuo žolės pjovimo, rūpinimosi vaikais ir namų ruošos iki svorių kilnojimo, važiavimu dviračiu ar bėgiojimo.

Mokslininkai pamatė, kad sportuojantys žmonės nelaimingais jaučiasi 35 dienas per metus, o neaktyvūs žmonės tokiais jautėsi vidutiniškai 18 dienų daugiau.

Tačiau mokslininkai dar pastebėjo, kad fiziškai neaktyvūs žmonės jaučiasi taip pat gerai, kaip ir sportuojantys, jei per metus uždirba 25 tūkst. JAV dolerių ar daugiau. Tad, norint nesportuojant jaustis gerai, uždirbti reikėtų gerokai daugiau.

Tačiau tai nereiškia, kad kuo daugiau sportuojate, tuo laimingesni esate, nes per daug sporto gali pakenkti jūsų psichinei sveikatai. Žinoma, sportas yra gerai, tačiau kiek jo yra per daug?

„Santykis tarp sporto trukmės ir psichinės apkrovos yra „U“ formos“, - interviu su „Die Welt“ metu sakė tyrimo autorius Adamas Chekroundas iš Jeilio.

Tyrimas parodė, kad fizinė veikla prisideda prie psichinės gerovės tik tuo atveju, jei „papuola“ į tam tikrus laiko rėmus.

Pasak tyrimo, 3–5 treniruotės per savaitę, trunkančios nuo 30 iki 60 minučių, yra idealu. Sportavusiųjų ilgiau nei tris valandas per dieną psichinė sveikata nukentėjo labiau už tų, kurie nebuvo labai fiziškai aktyvūs.

Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad kai kurios sporto rūšys, kurių dalis yra bendravimas (pavyzdžiui, komandinis sportas) gali turėti stipresnį teigiamą poveikį psichinei sveikatai už kitas sporto rūšis.

Ir nors važinėjimas dviračiu, aerobika ar fitnesas techniškai nelaikomi komandiniu sportu, bet kuri iš šių veiklų gali turėtų žymų teigiamą poveikį jūsų psichinei sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius