Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 07

Ausų krapštukų pavojai: kodėl nepaisome perspėjimų ir kišame juos ten, kur nereikia?

Ausų krapštukų gamintojai jau daugiau nei 40 metų spausdina įspėjimus ant kiekvieno įpakavimo, tačiau dažniausiai ausų krapštukus naudojame būtent taip, kaip jų naudoti nederėtų. Roberto A. Ferdmanas portale independet.co.uk apžvelgia šią situaciją.
Medvilniniai ausų krapštukai.
Medvilniniai ausų krapštukai. / Fotolia nuotr.

Vienas labiausiai parduodamų produktų Vakaruose

Prieš daugelį metų mano mama pasiskundė siaubingu galvos skausmu. Skausmas buvo nepakeliamas, ir vis nepraeidavo. Visą savaitę ją kamavo nepakeliamas skambesys galvoje. Galiausiai, kaip ji neseniai papasakojo, dėl diskomforto kreipėsi į gydytoją. Jis patikrino ausis ir pažiūrėjo į ją.

„Ar į ausis kišote ausų krapštukus?“ – paklausė jis nepritariančiu tonu.

Taip, mano mama, kaip ir daugelis kitų, ausų krapštukus naudojo ausims valyti. Tačiau šiuo veiksmu ji taip pat sujaukė natūralius procesus. Jai skaudėjo ausį, nes ji turėjo ausies infekciją. Yra nemaža tikimybė, kad dažnas ausų krapštukų naudojimas buvo viena iš infekcijos priežasčių.

„Pažadėkite man kai ką, – pasakė daktaras. – Pažadėkite, kad daugiau niekada į ausis nekišite ausų krapštukų.“

Žmonės sako, kad ausų krapštukus naudoja tik makiažui, tačiau mes žinome, kam dar žmonės juos naudoja. Jie kiša juos į ausis.

Ausų krapštukai Vakaruose yra vienas iš labiausiai parduodamų daiktų. Daugybė plataus vartojimo produktų yra naudojami ne pagal paskirtį: knygos naudojamos kaip padėkliukai, laikraščiai – ugniai palaikyti, gazuotas vanduo – dėmėms šalinti, kavos staliukai – kojoms pasidėti ir t. t. Tačiau šie tamponėliai yra išskirtiniai. Tai yra vienas iš kelių – jei ne vienintelis – plataus vartojimo produktų, kurį naudojame taip, kaip gamintojai įspėja nenaudoti.

Jau ilgą laiką maži paminkštinti pagaliukai buvo parduodami kaip pagrindiniai namų ūkio įrankiai, skirti įvairioms grožio procedūroms, menui bei amatams, namų valymui bei kūdikių priežiūrai. Ir daugelį metų ant pakuočių puikuojasi užrašas „Nekišti į ausų kanalą“. Tačiau visi – ypač ausų gydytojai – žino, kad dauguma ignoruoja šį įspėjimą.

„Žmonės nuolat kreipiasi dėl ausų krapštukų sukeltų problemų, – teigia Denisas Fitzgeraldas, Vašingtono otolaringologas. – Bet kuris pasaulio ausų, nosies, gerklės gydytojas sutiks, kad tokias problemas mato nuolat. Žmonės sako, kad ausų krapštukus naudoja tik makiažui, tačiau mes žinome, kam dar žmonės juos naudoja. Jie kiša juos į ausis.“

Nors krapštukai niekada nebuvo pardavinėjami specialiai ausų priežiūrai, gamintojai tik po 50 metų pradėjo ant pakuočių klijuoti apie tokį naudojimą įspėjančius užrašus. Iš pradžių šis universalus mažas namų apyvokos įrankis buvo Leo Gerstenzango kūrinys – jis sugalvojo pagaliuką tvirtai apvynioti vata po stebėjimo, kaip jo žmona rūpinosi kūdikiu. Norėdama patepti kūdikio kūno vietas įvairiais tepaliukais, ji naudojo vatos gumulėlį, pasmeigtą dantų krapštuku – paprastas, bet lengvai patobulinamas triukas, rašo independent.co.uk.

1923-siais L.Gerstenzangas pristatė „Baby Gays“ – pirmuosius dezinfekuotus vatos tamponėlius. Jie panašūs į dabartinius, neskaitant kelių skirtumų. Jie buvo mediniai, o ne plastikiniai ar popieriniai; vata buvo tik viename gale, o ne abiejuose; jie buvo sukurti kūdikių priežiūrai, o ne kam tik šaus į galvą; ir, svarbiausia, ant jų nebuvo įspėjimų nekišti jų į ausis.

Vėliau daug kas pasikeitė, įskaitant pavadinimą, medžiagą (krapštukai tapo popieriniai) bei rinkodarą – į ausų krapštukų panaudojimo sąrašą buvo įtraukti ivairiausi dalykai namų ūkyje. Tačiau vienas dalykas nepasikeitė: įspėjimas taip ir neatsirado.

„Shutterstock“ nuotr./Ausų krapštukai
„Shutterstock“ nuotr./Ausų krapštukai

Medvilninės galvutės sukelia malonumą

Tik 1970-aisiais ant dėžučių pasirodė pirmieji įspėjimai, raginantys nekišti krapštukų į ausis. Ant senųjų naujo žymėjimo pakuočių priekio puikavosi užrašas „Suaugusiųjų ausų priežiūrai“. Tačiau ant kitos pusės buvo užrašas, patariantis nekišti krapštukų į ausies kanalą. Šiandien įspėjimai yra griežtesni. Užrašai be užuominų skelbia „Nekišti krapštukų į ausies kanalą“.

Jūsų kūnas gamina ausų sierą ausies kanalo apsaugai, – sako D. Fitzgeraldas. – Ką iš ten išvalote, turi ten būti.

Kas tiksliai sukėlė pokyčius – neaišku. Nėra jokių to laikotarpio įrašų apie kokį nors paviešintą atvejį, kai ausų krapštukas pakenkė ausims. Carolyn Stanton, vienos garsiausių ausų krapštukų prekės ženklo gaminimo įmonės spaudos atstovė, teigia, kad ankstesnės pakuotės buvo skirtos kūdikių priežiūrai, todėl tuo metu įspėjimai buvo neaktualūs.

Tačiau postūmis pokyčiui turėjo būti (bent jau iš dalies) dėl suvokimo, kad daugelis žmonių krapštukus naudoja ne pagal paskirtį. Tačiau įdomu, kad net pridėjus įspėjimą, krapštukai ir toliau buvo žymimi kaip įrankis ausims valyti.

1980-siais krapštukų reklamai buvo pasamdyta komedijų aktorė Betty White, skatinusi žmones krapštukus naudoti antakiams, lūpoms ir ausims. Kita televizinė reklama, sušvelninta pakilia muzika ir miela animacija, rodė vaiką, naudojantį krapštukus šuns ausims valyti, o po to mama krapštukus naudojo kūdikio ausytėms valyti.

Nieko nuostabaus, kad 1990-siais „The Washington Post“ straipsnyje buvo juokaujama, kad liepti žmonėms krapštukus naudoti ausies paviršiui valyti (nekišant jų į ausies kanalą) yra tas pats, kaip prašyti rūkančiųjų tabaluoti nepridegta cigerete lūpose.

Analogija su cigarete yra labai vykusi. Mes ir toliau ausyse sukinėjame krapštukus dėl vienos vienintelės priežasties: tai labai geras jausmas. Mūsų ausys yra pilnos jautrių nervų galūnių, kurios siunčia signalus į įvairas kūno vietas. Jų kutenimas sukelia visokių vidinių malonumų.

Bet tai dar ne viskas. Krapštukų naudojimas pamažu veda prie to, ką dermatologai vadina niežulio-kasymo ciklu – tai tam tikra priklausomybė. Kuo daugiau juos naudojate, tuo daugiau jums niežti ausis, o kuo daugiau ausys niežti, tuo daugiau juos naudojate.

Otolaringologas D.Fitzgeraldas teigia, kad jam patinka cigaretės analogija, bet tikina, kad pagundoje kišti krapštukus į ausis nėra nieko juokingo. Problemos esmė yra didžiulis nesusipratimas, kurį gamintojai padėjo propaguoti, nors ir neplanuotai, reklamose kalbėdami apie krapštukų panaudojimą ausims valyti.

„Žmones privertė manyti, kad ausis valyti yra normalu – jie mano, kad ausų siera yra šlykštus, nereikalingas purvas. Tačiau tai netiesa“, – teigia D.Fitzgerandas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dalykai, kurių stengiamės atsikratyti, bet jie mums reikalingi

Ausų sieros valyti nereikia – ji pasišalina pati

Ausų sierą jis lygina su ašaromis, padedančiomis drėkinti ir saugančiomis akies obuolius. Ausų siera, teigia gydytojas, panašią funkciją atlieka ausies kanalui, kur oda yra plona ir trapi bei labai imli infekcijoms. „Jūsų kūnas gamina ausų sierą ausies kanalo apsaugai, – sako D. Fitzgeraldas. – Ką iš ten išvalote, turi ten būti. Ausų siera pati pasišalina iš kanalo, kai jos niekas neliečia.“

Net jei ausis reikėtų valyti, ausų krapštukai vis tiek būtų siaubingas įrankis tam atlikti. Dėl savo formos, dydžio ir tekstūros ausų krapštukai tiesiog nustumia ausų sierą gilyn link ausų būgnelio užuot ją ištraukę.

„Toks ausų sieros sustūmimas prie ausų būgnelio gali sukelti klausos praradimą, – teigia gydytojas. – Taip pat ausų krapštukus galima netyčia įstumti per giliai ir pradurti ausų būgnelį arba pakenkti mažiesiems vidurinės ausies kauleliams – ir tai nutinka dažniau nei įsivaizduojate.“

Būtent dėl šios priežasties Amerikos Otolaringologijos akademija pripažino ausų krapštukus „netinkama arba pavojinga intervencija“, net kai pagal 2008-ųjų gaires ausų sierą būtina pašalinti iš ausies.

Pacientai perspėjimus ignoruoja

Labai sunku nustatyti, kiek žmonių kasmet susižaloja, naudodami krapštukus ausų valymui. Didžiosios Britanijos Nacionalinės statistikos biuras čia padėti negali. JAV, kur Plataus vartojimo produktų saugumo komisija stebi ir fiksuoja sužeidimus, susijusius su visokiausiomis namų ūkio priemonėmis – įskaitant krapštukus, sužeidimai dėl ausų krapštukų nėra fiksuojami ar stebimi, nes jie yra laikomi medicininiais įrankiais ir todėl juos stebi Maisto ir vaistų administracija (MVA).

Dėl savo formos, dydžio ir tekstūros ausų krapštukai tiesiog nustumia ausų sierą gilyn link ausų būgnelio užuot ją ištraukę.

„Išsiaiškinti, kiek sužeidimų, susijusių su ausų krapštukų naudojimu, pranešama kiekvienais metais, būtų labai varginantis procesas“, – teigia Deborah Kotz, MVA spaudos atstovė.

Tačiu ji pasiūlė panaršyti agentūros duomenų bazėje ir paieškoti tokių pranešimų. Rado kelis atvejus, kai žmonės patyrė nepagydomų sužalojimų, naudodamiesi ausų krapštukais, ir nepatingėjo pateikti nusiskundimą. Vienu atveju pacientė parašė skundą po to, kai pirmą kartą valėsi ausis, paklausiusi draugės patarimo. Kitu atveju, vartotojas pasiskundė, kad vata atsiskyrė nuo pagaliuko.

TAIP PAT SKAITYKITE: 6 dalykai namuose, kuriuos reikėtų valyti ar keisti kasdien

Tačiau gydytojams nereikia vyriausybės duomenų bazių, jie ir taip žino, kad ausų krapštukai yra problema. 2011-ųjų Henry Fordo ligoninės tyrimas patvirtino tiesioginį ryšį tarp ausų krapštukų naudojimo ir sprogusių/pradurtų ausų būgnelių. Tyrime taip pat pažymima, kad „daugiau nei pusė pacientų, besilankančių otolaringologijos klinikose, nepriklausomai nuo pirminių nusiskundimų, pripažino ausų valymui naudojantys ausų krapštukus.“

D.Fitzgeraldas, teigiantis, kad iš karto supranta, kai kažkas naudoja ausų krapštukus, apgailestauja, kad įspėjimai neveikia: „Negaliu nė suskaičiuoti, kiek kartų sakiau žmonėms, kad niekada nekištų krapštukų į ausis, ir jie atsakydavo, kad net nenumanė, kad to daryti negalima.“

„Jei tai priklausytų nuo manęs, prekyboje nebeliktų ausų krapštukų. Kai gydau žmones su pasikartojančiomis ausų problemomis, priverčiu juos pažadėti, kad jie išmes visus namie esančius ausų krapštukus ir niekada jų nebepirks. Tie, kurie vis grįžta su infekcijomis, yra tie, kurie neklauso“, – teigia gydytojas.

Patarimai, kur naudoti ausų krapštukus

Vida Press nuotr./Fotografas siekė užfiksuoti skirtingas kačių emocijas
Vida Press nuotr./Fotografas siekė užfiksuoti skirtingas kačių emocijas

Žvakių su trumpomis dagtimis uždegimas. Ar kada esate nusideginę pirštus, bandydami uždegti trumpą dagtį? Daugiau to nebebus! Tiesiog pamirkykite krapštuko galiuką alkoholyje, uždekite jį ir priglauskite prie žvakės. Ugnis išlydys vašką (arba parafiną), ir dagtis išlįs.

Pakaitalas dideliems kvepalų buteliukams. Gremėzdiško kvepalų buteliuko tampymasis mažytėje delninukėje gali varginti. Norėdamos išvengti rankų skausmo, pamirkykite ausų krapštukų galiukus mėgstamuose kvepaluose ir įdėkite į užspaudžiamą maišelį. Šis triukas taip pat tinka akių šėšėliams.

Pūkelių šalinimas iš plaukų džiovintuvo. Tai tikrai ne maža problema. Pūkeliai blokuoja prietaiso oro srautą, tad rekomenduojama džiovintuvą valyti reguliariai ir taip užtikrinti jo funkcionavimą.

Užsikirtusių užtrauktukų tvarkymas. Ant erzinančio užtrauktuko dantukų alyvuogių aliejų arba šampūną tepkite ausų krapštuku.

Kompiuterio klaviatūros valymas. Pranešama, kad kompiuterių klaviatūroje yra daugiau mikrobų nei ant tualeto sėdynės. Pamirkykite ausų krapštuką į alkoholį (valomąjį, ne geriamąjį) ir pravalykite tarpus tarp klavišų.

Laužo užkūrimas. Ausų krapštukai, padengti vazelinu ar lūpų balzamu, yra puiki savadarbė laužo užkūrimo priemonė.

Katino dantų valymas. Tinka tiek valyti jų dantis, tiek akis. Apskritai, ausų krapštukai puikiai tinka augintinių snukelio priežiūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius