Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 10

Buvęs vienuolis pateikia 3 būtinus žingsnius kelyje į sąmoningumą

Jei naujinate savo madingų terminų žodynėlį, tikriausiai jau žinote, kad „sąmoningumas“ (angl. mindfulness) yra naujoji juoda.
Meditacija
Meditacija / „Shutterstock“ nuotr.

Atrodo, kad kiekvienas savaip suvokia, ką reiškia būti atidžiam, dėmesingam. Įvairios programėlės žada padėti susikoncentruoti į save, panaikinti smegenyse tvyrantį triukšmą bei padėti numalšinti stresą. Iš tiesų, šiais laikais programėlių yra viskam.

Sąmoningumo sąvoka prasiskynė kelią į korporacijų šnekamąją kalbą, o progresyvios kompanijos, į kasdienį savo darbuotojų grafiką įterpdamos atidumą, dėmesingumą ir meditaciją, tikisi padidinti jų produktyvumą ir pagerinti nuotaiką.

Kai visą dieną viską sąmoningai suvokiate, būnate labai pastabus viskam, kas vyksta aplink jus, bei kaip jaučiasi žmonės – tada tinkamai reaguojate“, – teigia Dandapanis.

Buvęs vienuolis Dandapanis, tapęs verslininku, neseniai paaiškino, kad apie atidumą, dėmesingumą labai daug kalbama, tačiau dažnai žmonės nelabai supranta, ką tai iš tiesų reiškia ar kaip tai panaudoti savo gyvenime.

Jis paaiškino, kad prieš traktuojant šį terminą, labai svarbu sužinoti tikrąją to žodžio reiškmę.

„Kiekvienas gali savaip apibrėžti žodį, tačiau aš visada remiuosi oficialiu apibrėžimu“, – teigia Dandapanis.

Sąmoningumas – tai dėmesingas ir rūpestingas būvis, kai suvokiame save ir mus supantį pasaulį. Dandapanis sako, kad kai susipažįstate su žodžio reikšme, galite pradėti sistemiškai pritaikyti atidumą ir dėmesingumą.

Jis išvardina tris žingsnius, kuriuos reikia atlikti prieš sąmoningumo pritaikymą savo gyvenime.

1. Suvokite, kaip veikia protas

Dandapanis pirmiausia rekomenduoja suvokti, kaip funkcionuoja protas. Nepaisant to, kad visiems jis duotas, suvokimas, kaip jis dirba, yra visiškai atskiras dalykas. Protą jis lygina su programine įranga, kurios instrukcijos mums niekas nedavė.

„Šimtaprocentę naudą iš programinės įrangos žmogus gaus tik tuo atveju, jei žinos, kaip ja naudotis, – sako Dandapanis, pridėdamas, kad protas yra labai panašus. – Mes turime suprasti, kad galime kontroliuoti, kuria linkme nukreipti sąmoningumą ir kokioje protinėje būsenoje mes norime funkcionuoti.“

2. Lavinkite koncentraciją

Dandapanio teigimu, gebėjimas susikoncentruoti yra būtinas, norint pasiekti sąmoningumo. Kurgi slypi koncentracijos meno raktas? Pirmiausia reikia išmokti koncentruotis, po to treniruotis. Jis teigia, kad to mūsų nemoko, dėl to negalime lavinti šio įgūdžio.

Susikaupimas turi tapti jūsų kasdienio gyvenimo dalimi, jei norite įgyti patvarų įprotį.

„Kai augame, mums liepia susikaupti, bet mūsų nemoko, kaip tai padaryti, – sako Dandapanis. – Norint gerai išmokti susikaupimo meno, reikia treniruotis, lygiai taip pat, kaip ir norint tapti geru teniso žaidėju ar šokėju – reikia treniruotis.

Kuo daugiau treniruojatės kažką daryti, tuo geriau tai sekasi. Tačiau jei nesimokote susikaupimo ir jo netreniruojate, jums niekada nesiseks išlavinti šio įgūdžio.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Meilė – tik cheminė reakcija? Kas vyksta įsimylėjėlių smegenyse

3. Lavinkite valią

Dandapanis teigia, kad norint į kažką susitelkti, reikia labai daug valios. Kai sutelksite savo protą, tapsite pastabus jus supančios aplinkos atžvilgiu. Šalutinis užsitęsusių susitelkimo stadijų produktas yra pastabumas.

„Valią apibrėžiu kaip protinį raumenį, – sako Dandapanis. – Jei ant proto galėtumėte nupiešti bicepsą, tai ir būtų jūsų valia.“

Pabaigę sąžiningą savęs vertinimą pagal šiuos tris žingsnius, pradėsite reguliariai suvokti tai, kas vyksta aplink jus, o tai taip pat yra raktas, padedantis atrakinti sąmoningumo duris.

„Kai visą dieną viską sąmoningai suvokiate, būnate labai pastabus viskam, kas vyksta aplink jus, bei kaip jaučiasi žmonės – tada tinkamai reaguojate“, – teigia Dandapanis.

Jis sako, kad nėra metodo, padėsiančio per naktį išmokti būti iš tiesų atidžiam, o ir „greitieji metodai“, pavyzdžiui, įvairiausios meditacijos programėlės yra tik lopas, trumpam uždengiantis spragą. Tačiau, tai visai neblogas būdas pradėti.

„Niekas jums nenurodys sistemingo proceso šiam tikslui pasiekti, nes visi nori to pasiekti greitai – čia ir dabar – ir niekas nenori sunkiai dėl to dirbti, – teigia buvęs vienuolis. – Susikaupimas turi tapti jūsų kasdienio gyvenimo dalimi, jei norite įgyti patvarų įprotį.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Ar tinkate vienas kitam lovoje: greitas 12 klausimų testas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius