Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 13

Buvimo lede rekordą pasiekęs M.Stumbrys: šiltą vandenį naudoju tik indų plovimui

„Atrodo, ką gyvenime reiškia penkios minutės? Tai yra viena daina. Arba stiklinė sulčių. Bet būnant lede viskas atrodo kitaip, ten laikas sustoja“, – sako vilnietis Modestas Stumbrys. Penktadienio vakarą Kaune jis pasiekė Lietuvos rekordą: 30 minučių buvo apgaubtas ledu. Vyras rekordo siekė tarp ledo sienų, ir jo kūnas buvo užpiltas ledais.
Modestas Stumbrys
Modestas Stumbrys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rekordas lede – pirmą kartą

Iš pradžių M.Stumbrys teigė, jog lede išbus ne mažiau nei 5 minutes, tačiau nustebino pats save, lede išbuvęs 30 minučių ir 4 sekundes.

Baigti eksperimentą su savo kūnu vyrą maždaug nuo 20 minutės kalbino ir rekordo siekimą stebėjusi jo žmona. Tačiau po 25-os minutės, paklaustas, ar jau viskas, M.Stumbrys teigdavo, jog pabus dar vieną minutę.

Tiesa, paskutinės penkios minutės bent jau vizualiai buvo sunkiausios: matėsi, jog dreba vyro kūnas. Beveik visą pusvalandį lede jis stovėjo užsimerkęs.

„Šalta“, – išlipęs iš ledo „narvo“ juokavo M.Stumbrys, besisiausdamas į žmonos paduotą rankšluostį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Modestas Stumbrys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Modestas Stumbrys

„Tiek išbūti tikrai nesitikėjau“, – pridūrė.

Siekiant rekordo sunaudota 1,7 tonos ledo, kurį į rekordo siekimo vietą atgabeno „Ledo meistrai“ . Toks rekordas oficialiai Lietuvoje fiksuotas ir bus registruojamas pirmą kartą (pasaulyje buvimo lede rekordas – apie dvi valandos). Jį stebėjo ir agentūros, fiksuojančius Lietuvos rekordus, atstovai.

Beveik visą pusvalandį lede jis stovėjo užsimerkęs.

Ilgiausiai išbuvęs apgaubtas ledu – taip oficialiai įvardytas rekordas.

2005 metais viena Lietuvos televizijų transliavo dviejų magų užsišaldymą lede, tačiau tai nebuvo fiksuojama kaip rekordas, be to, tam galėjo būti naudojami triukai.

Svarbiausia – suvaldyti kvėpavimą

Su 15min GYVENIMU likus valandai iki rekordo siekimo bendravęs M.Stumbrys pasakojo, kad pažadą sau davė užpernai, prieš naujuosius metus.

„Tačiau pernai jo neįgyvendinau, o šiais metais nutariau padaryti. Taip nebuvo, kad sugalvojau siekti rekordo ir tada pradėjau gyventi šaltai. Aš visų pirma pradėjau grūdintis, tą darau jau aštunti metai“, – kalbėjo rekordininkas.

Labai daug energijos išeikvoja drebulys.

Būti lede M.Stumbrys bandė ir anksčiau. „Aš būsiu ledo sienoje, o to, siekdami rekordo, niekas nedaro. Dažniausiai būna stiklo spinta, į kurią žmogus yra patalpinamas ir užpilamas ledukais “, – kalbėjo vilnietis.

VIDEO: Kaune pasiektas buvimo lede Lietuvos rekordas – 30 min. 4 s

Būdamas lede žmogus praranda daug energijos, pradeda drebėti kūnas.

„Labai daug energijos išeikvoja drebulys, jis yra pagrindinis energijos valgytojas. Ir nėra taip, kaip po šalto dušo, kai jautiesi gavęs daug laimės hormono. Lede jautiesi pavargęs ir alkanas“, – pasakojo M.Stumbrys.

Iš pradžių, pasak Modesto, kūnui būna šokas. Oda, pajutusi šaltį, siunčia signalą smegenims, kad kažkas negerai: „O paskui smegenys ima siųsti signalus, kad reikia kažką daryti, prasideda virpėjimas, drebulys. Po kelių minučių jis ima stabilizuotis, nes kūnas pradeda kovoti su šalčiu, paskui raumenys ima giliau susitraukinėti.

Galiausiai kūnas su tuo susitaiko, ir tada labai svarbu suvaldyti kvėpavimą ir drebulį.“

Lede jautiesi pavargęs ir alkanas, – sako Modestas.

Nenaudoja šilto vandens

M.Stumbrys jau septynerius metus šiltą vandenį naudoja tik indų plovimui.

Po šaltu dušu praustis ir apskritai grūdintis vyras pradėjo dėl sveikatos. Kaip sako pats – ne dėl to, kad susirgo kokia nors liga, o siekdamas sustiprinti imunitetą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Modestas Stumbrys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Modestas Stumbrys

Iš pradžių jis naudojo kontrastinį dušą, o galiausiai ėmė praustis tik po šaltu.

„Supratau, kad tai teigiamai mane veikia. Ir visi endorfinai, ir atsibusti rytais lengviau. Įpratau ir šilto vandens nebenaudoju. Per tą laiką nesirgau, tik porą kartų buvo sloga“, – kalbėjo M.Stumbrys.

Gyvenime – per daug komforto?

Modestas sako, kad mūsų gyvenime yra per daug komforto. „Mums nebereikia susirasti maisto, mes elektroninėje parduotuvėje paspaudžiame kelis mygtukus, ir maistas atkeliauja iki namų. Nereikia medžioti, nereikia rinkti uogų. Esame įpratę prie komforto ir viską, ko reikia iš pasaulio, visas žinias gauname sėdėdami ant sofos.

Mes mažai judame ir šiltai gyvename – anksčiau žmonės taip šiltai negyveno. Ir mūsų imunitetas yra pakrikęs“, – sakė M.Stumbrys.

Vyras ne tik prausiasi po šaltu dušu, tačiau mėgsta vaikščioti basomis, net iš šaltuoju metu laiku po Vingio parką bėgioja su lengva vasarine apranga, kasdien sportuoja.

„Ar grūdinimasis Lietuvoje nėra nauja mada? Galbūt. Bet aš manau, kad ši mada yra sveika, ji naudinga kūnui.

Aš nesu fanatikas, tačiau gyvenu subalansuotą gyvenimą. Pavyzdžiui, beveik atsisakiau mėsos, bet kartą per savaitę jos suvalgau. Taip pat nevaikštau ir visiems nepasakoju, kad mėsą valgyti yra nesveika.

Turiu ir mokinių, kurie taip pat paniro į šaltą gyvenimą. Jie anksčiau neįsivaizdavo, kad šaltame duše gali išbūti bent minutę.

Visur galima įžvelgti madą, kažkada gal ir sveika mityba buvo vadinama tik mada“, – kalbėjo M.Stumbrys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius