Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 26

Buvusiame ūkiniame pastate Violeta įkūrė eglutės žaisliukų muziejų – vienintelį Lietuvoje: lankytojų sulaukia net iš Korėjos ir JAV

„Kalėdų eglutė yra tokia dekoracija, kuri atspindi dešimtmečius ar net šimtmečius – kas tuo laiku vyko. Pavyzdžiui, žaisliukas-kukurūzas atsirado Chruščiovo valdymo metu, o po Gagarino skrydžio eglės pasipuošė kosmonautais, palydovais, lėktuvais“, – sako Violeta Karklytė, vienintelio Lietuvoje eglutės žaisliukų muziejaus vadovė.
Eglutės žaisliukų muziejaus įkūrėja Violeta Karklytė
Eglutės žaisliukų muziejaus įkūrėja Violeta Karklytė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Miežiškių miestelis Panevėžio rajone garsėja tuo, jog čia įsikūręs vienintelis Lietuvoje eglutės žaisliukų muziejus.

„Senų eglutės žaisliukų“, – pabrėžia šios idėjos sumanytoja, muziejaus vadovė V.Karklytė.

Violeta dirba bibliotekoje, o muziejus yra bendruomeninė veikla. Pats muziejus nėra privatus – jis priklauso Miežiškių miestelio bendruomenei.

„Paprastai prieššventiniu laiku mūsų muziejuje būdavo anšlagas“, – kalbėjo V.Karklytė, mat kaip ir visiems, šie metai yra kitokie – paženklinti karantino.

Pirmoji idėja – paroda

Visko pradžia buvo 2010-ieji. Tada bibliotekoje dirbanti Violeta sugalvojo surengti senų eglutės žaisliukų parodą.

„Tada jau buvo prasidėjusi masinė Kinijos žaisliukų gamyba. Dauguma jų – plastmasiniai. Tiesiog manija buvo. Norėjau, kad visiškai neišeitų į nebūtį senieji žaislai, ir sugalvojau, kad reikia parodą padaryti, priminti, kaip buvo puošiama eglutė, kokiais žaislais.

Paprašiau Miežiškių žmonių, kad atneštų žaislų ar dekoracijų, ką jie dar išlaikę turi, kas neišėjo į konteinerį. Per du mėnesius žmonės man sunešė per 200 įvairių kalėdinių eksponatų“, – pasakojo V.Karklytė.

Baigėsi Kalėdų laikas, praėjo naujieji metai, baigėsi ir paroda. Violeta pasakoja, kad žmonės jai vis skambino ir siūlė užeiti į svečius: pažiūrėti žaisliukų, gal kas sudomins. Negana to, žaisliukus ėmė siūlyti ne tik patys Miežiškių gyventojai, tačiau ir jų giminės, draugai, pažįstami.

„Taip ir pradėjo pilnėti namai žaislais, įvairiomis dekoracijomis, atributika. Kilo man mintis, kad reikia kurti muziejų“, – sakė Violeta.

Pasiūlė ieškoti pastato muziejui

Kaip tik tuo metu V.Karklytė Miežiškiuose įgyvendino vieną Vietos veiklos grupės (Vietos veiklos grupė – iš bendruomeninių ir kitų nevyriausybinių organizacijų, verslo, savivaldybės atstovų sudaryta asociacija – aut.) projektą.

„Parodžiau kompiuteryje Vietos veiklos grupės žmonėms, kokią kolekciją aš jau turiu. Sakau, man reikėtų jau tik muziejaus – pastato. Po kelių mėnesių vėl ėjau kalbėtis į Vietos veiklos grupę. Iki šiol prisimenu, ką man pasakė. Ne laba diena, o kad mano svajonė pildosi. Tą išgirdau tarpduryje“, – pasakojo pašnekovė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Eglutės žaisliukų muziejus
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Eglutės žaisliukų muziejus

Vietos veiklos grupės nariai pasiūlė Violetai ieškoti pastato, kur galėtų būti toks muziejus, o šią idėją pasiūlė įgyvendinta Europos Sąjungos fondų lėšomis, pateikiant projektą dėl finansavimo.

„Miežiškių gyventojų bendruomenė turėjo pastatą, kuris yra buvęs ūkinis pasatas, apgriuvęs. Pasiūliau jį renovuoti. Tad pastatas rekonstruotas nuo pat pamatų. Dabar tai visiškai naujas pastatas“, – sakė Violeta.

Kelis pastatus, tarp kurių ir šis ūkinis, vietos bendruomenė perėmė iš parapijos, kuriai statiniai seniau priklausė. Viename jų įrengta bendruomenės renginių salė, o buvęs ūkinis taip ir stovėjo likęs nepaliestas. Tad jam, juokiasi pašnekovė, tiesiog atėjo savas laikas – tapti muziejumi.

Laiką reikia sutarti iš anksto

Dabar, sako Violeta, muziejuje jau stinga vietos. Čia sukaupta apie 3 tūkstančiai žaisliukų, dekoracijų, kitų kalėdinių atributų.

„Ekspoziciją labai norėtume plėsti, bet europinės lėšos dabar – viskas susiję su verslu, o bendruomenių projektams neliko. Muziejus yra kultūrinis, o ne tas, kuris duoda pelną.

Norėtumėm išplėsti pastatą, nes dar yra laisvų pamatų. Tada muziejus būtų didesnis, erdvesnis, patogesnis žmonėms“, – sakė V.Karklytė.

Į muziejų per metus atvažiuoja keli šimtai lankytojų, tarp jų – svečiai iš Korėjos, JAV, Anglijos, Vokietijos: „Lankytojų skaičius, kai nebuvo karantino, didėjo. Esame ne visai tipinis muziejus – apsilankymo laiką reikia sutarti iš anksto.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Eglutės žaisliukų muziejus
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Eglutės žaisliukų muziejus

Tarp eksponatų – ir Antrojo pasaulinio karo žaislai

Naujų žaislų muziejus nepriima, nebent tai – išskirtinis, retas eksponatas.

Būna, kad atvykę žmonės stebisi, jog tikėjosi pamatyti tik žaislus, tačiau čia daug apskritai su Kalėdomis, Naujaisiais metais susijusių eksponatų.

„Jie pamato ir senas plastikines eglutes, ir senas žvakides. Turime ir Antrojo pasaulinio karo žaislų“, – pasakojo Violeta.

Violeta pasakoja, kad eglutės žaislai yra ir laikmečio atspindys: muziejuje esantys Vokietijoje gaminti Antrojo pasaulinio karo metų žaislai yra su svastikomis, ereliais.

O štai „valgomi“ žaislai, pavyzdžiui, žaisliukas-kukurūzas ir kiti atsirado N.Chruščiovo laikmečiu. Tada, kai J.Gagarinas pakilo į kosmosą – eglutės imtos puošti kosmonautų atributika.

Prie durų rado šiukšlių maišą

„Turime vieną šiuolaikinį ir neįprastą žaislą – viena moteris, kuri labai norėjo prisidėti, nupirko kaulinio porceliano penkių karatų auksu puoštą burbuliuką. Vizualiai jis tarsi niekuo neišsiskiria, bet kai pasakai – žmonės nustemba“, – pasakojo muziejaus įkūrėja.

Tiesa, šiuolaikinių žaislų čia beveik nėra, o tas, apie kurį pasakojo Violeta – reta išimtis.

Šiuolaikinių žaislų čia beveik nėra.

„Ypatingą dėmesį skiriame seniems žaislams. Bet, pavyzdžiui, turime ir dar vieną šiuolaikinį burbulą, jis yra su Vyčiu. Ar jūs esate matę eglutės žaislą su vyčiu?“ – kalbėjo pašnekovė.

Eksponatai čia atkeliauja skirtingais keliais. Pavyzdžiui, pirmaisiais muziejaus gyvavimo metais Violeta prie muziejaus rado padėtą šiukšlių maišą: „Kažkaip širdis sukirbėjo. Pamaniau, kad nepatiko žmonėms, tai šiukšles pradėjo nešti. Tai gerai, kad nenuspyriau koja. Jis buvo pilnas žaislų ir dekoracijų.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Eglutės žaisliukų muziejus
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Eglutės žaisliukų muziejus

Ieško ne tik žaislų, bet ir istorijų

Įdomių, išskirtinių žaislų, kurie galėtų tapti eksponatais, ieško ir pati Violeta.

„Yra įvairūs aukcionai, perkame ten. Keičiamės su kolekcionieriais, yra ir teminės feisbuko grupės. Bet labai dažnai žaislai ir įvairios dekoracijos ateina su savo istorijomis. Tas istorijas pasakojame ekskursijose, yra ir edukacinės programos“, – sakė V.Karklytė.

Muziejaus įkūrėja džiaugiasi šiais, jau besibaigiančiais metais. Šiemet muziejui pavyko įsigyti nemažai prieškario Lietuvos kalėdinių ir naujametinių atvirukų: „Labai džiaugiamės. Tokių atvirukų tikrai sunku gauti. Per kolekcionierius tik.“

Ši veikla daugybę žinių suteikė ir pačiai Violetai: „Buvo leidžiami katalogai, jų yra ir dabar. Štai dabar laukiu Ukrainos kolekcionierės išleisto katalogo, kuriame yra visi pastatomi seneliai šalčiai ir snieguolės, kurie buvo gaminami Ukrainoje nuo, berods, 1939-ųjų iki 1969-ųjų metų. Tad žinios ateina ir iš katalogų.

Jei nori sudominti, pritraukti lankytoją – turi jam kažką įdomaus papasakoti, tad ir ieškai įdomių istorijų, nutikimų. Ir atrandi.“

O į klausimą apie brangiausią eksponatą, kurį teko įsigyti, neatsako: telieka tai paslaptis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius