Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 14

Darbas karališkoje Saudo Arabijos šeimoje moteriai paliko randus visam gyvenimui

Kai Cay Garcia, 50-metė moteris iš Keiptauno, gavo pasiūlymą dirbti pas Saudo Arabijos princesę, ji nusprendė nepraleisti progos ir net šokinėjo iš džiaugsmo. Visgi, praėjus beveik 4 mėnesiams, ji buvo pasodinta į lėktuvą ir išsiųsta iš šios šalies vien dėl to, kad nepakluso savo darbdavei.
Moteris
Moteris / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Darbas Šeima

Grįžusi iš Saudo Arabijos moteris parašė knygą, remdamasi savo patirtimi ir tuo, ką išgyveno dirbdama su karališkąja šeima. Joje ji atskleidžia gyvenimo Rijade realybę, apie kurią visuomenė neturi jokio supratimo, rašo „The Dailymail“.

„Rijade moters laukia sunkus gyvenimas. Vieniša ir netekėjusi dailiosios lyties atstovė net negali viena nueiti į kavinę, nes tai amoralu“, – sako Cay. Moterys gali vaikščioti po parduotuvę, bet išeiti pabėgioti aplink kvartalą yra nepriimtina.

Labai sudėtinga gyventi pagal šalies religijos policijos – mutavos – įstatymus. Tačiau tai yra smulkmena palyginti su tuo, ką moteris išgyveno dirbdama pačiuose karališkuose rūmuose. Ten Cay Garcia gyveno kartu su dviem filipinietėmis ir dviem merginomis iš Malavio.

„Iš pradžių atrodė, kad princesė gerai išauklėta ir mandagi, tačiau tik paskui ji parodė savo tikrąjį veidą“, – prisimena Cay. Moteris prisipažįsta, kad kartais būdavo labai sunku nesubarti jos, kuomet perpus jaunesnė už moterį princesė kritikuodavo jos batus.

Nors, Cay nepatyrė fizinių sužalojimų, tačiau kitos kambarinės kęsdavo nepakenčiamą princesės charakterį. Blogiausia tai, jog dėl asmens tapatybės kortelių sistemos (iqama), užsieniečiai be darbdavio leidimo negali išvykti iš šalies. Todėl abi filipinietės buvo įkalintos Saudo Arabijoje dar dvejus metus po to, kai pasibaigė jų darbo sutarties galiojimo terminas.

Baisiausias įvykis, su kuriuo moteris susidūrė dirbdama karališkąjai šeimai, buvo tada, kai princesė liepė vienai iš tarnaičių pasiimti kibirėlį ledo, užsidėti ant galvos ir stovėti ištisą naktį, kęsti šaltį ir vandens varvėjimą per visą kūną. Cay sako, jog buvo baisu klausytis personalo pasakojimų ir matyti baisius jų sužalojimus. Anot Cay, šis smurtas yra realus ir vyksta už uždarų durų, tačiau to visuomenė nemato.

Visi imigrantai privalo turėti ir visada nešiotis tapatybės korteles, kurios išduodamos atvykus į šalį. Jose įrašoma viskas: turimos ar įgytos technologijos, vedybinė padėtis, buto nuoma ir netgi Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Niekas negali išvykti iš šalies, jei negauna darbdavio leidimo. Tik darbdavys gali garantuoti, kad bus galima palikti Saudo Arabiją ir pasas bus grąžintas, nes atvykus jis yra tiesiog atimamas. „Saudo Arabijoje yra nemažai imigrantų, o iqamos tapatybės kortelė – būdas juos kontroliuoti. Nėra jokios prasmės eiti prieš įstatymą, tai dalykas, kurį reikia priimti“, – teigia Cay.

Dar vienas Cay papiktinęs dalykas – nuolatinė princesės kontrolė. Ji norėjo kontroliuoti absoliučiai visą moters gyvenimą, net ir detales iš Cay ir jos gydytojo pokalbio. Cay prisipažino savo daktarui, jog yra nelaiminga būdama Saudo Arabijoje, o princesė įsiuto, nes manė, jog darbuotoja ją išdavė.

„Šioje šalyje negalima niekuo pasitikėti. Iš pradžių dar maniau, kad ir čia galioja konfidencialumo principai tarp gydytojų ir pacientų, pasirodo, klydau“, – pasakojo Cay.

Galiausiai po kelių mėnesių nesutarimų su savo darbdave, Cay sutartis buvo nutraukta susitarus abiems pusėms.

Moteris jautė ir palengvėjimą, ir liūdesį. Per mažiau nei 24 valandas ji turėjo susikrauti daiktus ir atsisveikinti su kitais darbuotojais, kurie jau buvo tapę jos draugais. Dar sunkiau buvo atsisveikinti su benamėmis katėmis.

Rijade yra įprasta surinkti kuo daugiau kačių ir paskui išleisti jas į dykumą tam, kad ten jos tiesiog nugaištų.

„Esu gyvūnų mylėtoja ir man skaudu matyti begales benamių, badaujančių kačių, kurios renkasi aplink šiukšlių dėžes“, – prisipažįsta moteris.

Baisu tai, kad katės Saudo Arabijoje laikomos kenkėjomis. Rijade yra įprasta surinkti kuo daugiau kačių ir paskui išleisti jas į dykumą tam, kad ten jos tiesiog nugaištų.

Visgi moteris teigia, kad į Saudo Arabiją ji tikrai dar norėtų grįžti, tik nebūtinai į sostinę Rijadą.

„Rijadas yra vienas iš konservatyviausių Artimųjų Rytų miestų; mutavos religiniai įstatymai čia yra daug griežtesni. Sostinėje moterims leidžiama dėvėti tik juodą drabužį, kuris uždengia visą kūną, o kituose, mažesniuose miestuose, pastelinės spalvos nėra draudžiamos“, – tikina moteris.

Vis dėlto dirbti pas princesę Cay daugiau nesiryžtų, tačiau apie ją ji galėtų pasakyti ir kelis gražius žodžius. „Ji man papasakojo kelis nutikimus, nežinau, ar jie buvo tikri, ar išgalvoti, bet gyvenime jai teko nemažai nukentėti. Manau, ji serga maniakine depresija dėl to, kad negali susilaukti vaikų. Gali būti, kad būtent dėl to ji kartais ir būna tokia žiauri“, – pasakoja Cay Garcia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius