Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 01 18

„Deals on Wheels“: keisčiausi faktai apie automobilius

Kadangi apie automobilių pristatymus, naujus modelius bei visą su šiais dalykais susijusią informaciją galima rasti šiek tiek pasiknisus internete, šiandien jums papasakosime keletą netikėčiausių faktų, susijusių su automobilių pasauliu, kurių taip greit nerasite. Didelės dalies jų iki šio straipsnio nežinojome ir patys.
Automobiliai
Automobiliai / 123RF.com nuotr.

Ar žinojote, kad tik 18 proc. amerikiečių moka vairuoti automobilį su mechanine greičių dėže? Ir tikėtina, kad šis skaičius dar sumažės. Taip įvyks dėl to, kad vos apie 5 proc. naujų parduodamų automobilių JAV šiuo metu turi mechanines greičių dėžes.

Išvada? Jei gyvenate JAV ir nenorite, kad pavogtų jūsų automobilį – pirkite su mechanine greičių dėže. Ten transporto priemonė pavagiama kas 45 sekundes. O dažniausiai vagiamas modelis yra „Honda Accord“.

Vokietijoje esantis greitkelis, vadinamas „Autobahn“, yra vienintelė vieta pasaulyje, kurioje neribojamas jūsų maksimalus greitis. Tai viešas kelias, kuriame galite patys pasirinkti saugų greitį. Tik jei ten važiuosite – prieš darydami lenkimą 150 km/h įsitikinkite, kad jūsų niekas nelenkia važiuodamas 300 km/h.

2020 liepos mėnesį „Tesla“ pralenkė „Toyota“ ir dabar yra vertingiausia automobilių gamybos kompanija pasaulyje. Jos įkūrėjas Elonas Muskas 2020 metų pabaigoje buvo paskelbtas turtingiausiu pasaulio žmogumi.

Vokietijoje esantis greitkelis, vadinamas „Autobahn“, yra vienintelė vieta pasaulyje, kurioje neribojamas jūsų maksimalus greitis.

O „Porsche Taycan“ nėra pirmasis „Porsche“ elektromobilis. Pirmasis elektra varomas „Porsche“ buvo pagamintas paties įkūrėjo Ferdinando 1898 metais ir vadinosi „C2 Phaeton“. Tai buvo pirmasis jo kada nors pagamintas automobilis. Tam tikra prasme, tai reiškia, kad ir pirmasis kada nors pagamintas „Porsche“ buvo varomas elektra.

XX amžiaus pradžioje automobiliai apskritai nebuvo siejami vien tik su benzinu. Tuomet net 38 proc. visų automobilių buvo varomi elektra, 40 proc. garais ir tik 22 proc. benzinu.

2020 metais Norvegijos automobilių rinka padarė perversmą ir daugiau nei pusė per praeitus metus parduotų naujų automobilių ten – varomi elektra. Tačiau Norvegijos vyriausybė neleidžia jų išskirtinai žymėti, nes pagal juos – visi automobiliai kenkia aplinkai. Tik kai kurie šiek tiek mažiau.

Pirmąjį modelį su visais keturiais pasisukančiais ratais masinei produkcijai 1989 metais išleido „Honda“. Tai buvo jų modelis „Preliude“. Keista, kad dabartiniai automobiliai to neturi. Atrodytų, tai puiki funkcija, padedanti apsisukti.

Didžiausia kada nors išrašyta bauda atiteko „Mercedes-Benz SLS“ savininkui. Pastarasis važiavo 290 km/h zonoje, kurioje greitis buvo apribotas iki 110 km/h. Baudos dydis siekė 1 milijoną. O visa tai įvyko Šveicarijoje, kur baudos yra skaičiuojamos pagal jūsų uždarbį.

Didžiausia kada nors išrašyta bauda atiteko „Mercedes-Benz SLS“ savininkui. Jis turėjo susimokėti 1 milijoną.

Jei jau priėjom pinigus – ant 500 rielių kupiūros (apie 0,15 eur) Kambodžoje yra pavaizduoti du automobiliai: „Nissan Juke“ ir „Toyota Camry“. Ir tai nėra pirmas kartas, kada ant šios šalies valiutos yra vaizduojami automobiliai.

Šiuo metu pasaulyje yra apie 1 300 000 000 automobilių. Palyginti su žmonių skaičiumi, 1 žmogui tenka 5 automobiliai. San Marino respublika – šalis labiausiai iškreipianti šią statistiką. Ten 1 žmogui tenka 1,2 automobilio. Kam ten jų tiek? Nežinau, bet smagu, kai gali paįvairinti keliones. Miestas, labiausiai iškreipiantis statistiką, – Los Andželas. Ten automobilių taip pat daugiau nei žmonių.

Per visą gyvenimą maždaug 5 mėnesius kiekvienas vairuotojas praleidžia stovėdamas prie raudono šviesoforo signalo. Visuomet sakiau, kad žiedai yra žymiai geriau. Na, bet bent jau žinodami šį faktą turėsime apie ką pagalvoti mirties patale.

Šiuo metu pasaulyje yra apie 1 300 000 000 automobilių. Palyginti su žmonių skaičiumi, 1 žmogui tenka 5 automobiliai.

2008 metais „Lamborghini“ gamintojai pasielgė labai gražiai ir Italijos policijai padovanojo greičiausią pasaulyje tarnybinį automobilį – V10 „Gallardo“. Turbūt nenustebinsiu pasakydamas, kad jau po metų automobilis buvo sudaužytas. Nepataisomai.

Geriausiai parduodamas automobilis 2020 metais tapo „Toyota Corolla“. Jų per visą istoriją buvo parduota daugiau nei 44 mln. vienetų. Apskaičiuota, kad pasaulyje yra parduodama po 1 „Corollą“ kas 40 sekundžių. Pagarba, „Toyota“.

Ilgiausiai vieno automobilio savininku yra išbuvęs amerikietis Alanas Swiftas. Savo 1928 metų gamybos „Rolls-Royce Roadster“ jis vairavo net 77 metus. Po jo mirties 2005 metais automobilis buvo paaukotas muziejui.

Ar žinojote, kaip skaičiuojama viena arklio galia? Ji yra lygi 250 kilogramų svoriui, pakeltam į 30 centimetrų aukštį per 1 sekundę. Vidutiniškai vienas arklys gali turėti net iki 15 arklio galių.

3 taškų saugos diržus, kokius naudojame šiandien, išrado „Volvo“ automobilių gamintojai prieš 50 metų. O būdami geri ir norėdami, kad ne tik jų, bet ir visų kitų gamintojų automobilių pirkėjai būtų saugūs – šio išradimo neužpatentavo ir leido juo naudotis visiems. Ačiū, miela iš jūsų pusės, „Volvo“.

Pasaulyje yra daug keistenybių ir netikėtumų, susijusių su automobiliais ir naujovėmis, kurias pastarieji įneša į pasaulį. Bėgant metams naujienų bus vis daugiau, o alternatyvus kuras ir išprotėję mokslininkai prie to būtinai prisidės.

Šiandien tiek. Jei patiko – bus ir daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius