Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 03

Etiketas darbe: kokių temų neliesti?

Nuo darbo pobūdžio priklauso, kokie santykiai susidėlioja darbiniame kolektyve. Vienur vyrauja visiškai laisva atmosfera, kitur – griežtesnė. Tačiau, kad ir kur dirbtume, diskusijos neturėtų tapti tokiomis, kurios sugadintų santykius ar sukeltų didžiulį nepasitenkinimą. Taigi, apie ką geriau nekalbėti arba kalbėti labai atsargiai?
Moterys darbe
Moterys darbe / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Etiketas Darbas

Šeiminiai reikalai

Yra tokių dalykų, kuriuos verta pasilaikyti sau. Ypač, jeigu santykiai su tuo, kam pasakojate, nėra patikrinti laiko ir išbandymų. Ar tikrai norite, kad visas biuras pliaukštų apie tai, kad jūsų anyta jus siaubingai erzina, vaikas pabėgo iš namų, o buvęs vyras yra girtuoklis?

Visa tai, ką pasakojate kitiems, gali būti panaudota prieš jus pačius. Norėdami atsiginti liežuvautojų, dalykitės šeimos reikalais santūriai. Štai tikrai nieko blogo nenutiks, jeigu prasitarsite, kad dukra ištekėjo, o sūnus keliauja aplink pasaulį. 

Pinigai

Nereikia girtis, kad uždirbate labai daug, arba skųstis, koks blogas viršininkas, kad nepakelia algos. Taip pat pravartu patylėti apie paskolas, planuojamą pirkti namą, butą ar žiedą su deimantu. Piniginė informacija yra gana intymi sritis, sukelianti bene daugiausiai prieštaringų nuomonių. Ir jeigu jūs pasakosite kitiems, kad jums nieko nereiškia įsigyti paltą už 1000 eurų, tai bendradarbiai, uždirbantys mažiau, tikrai nepaglostys savo žvilgsniais. Taigi, geriau nuo finansinės informacijos susilaikyti – kam kelti audrą stiklinėje? 

Sveikatos temos

Žaliavalgystė, sveika mityba, celiulitas ir žalingi įpročiai dar viena tema, dėl kurios gali kilti ginčų, jeigu nemokate priimti kitų nuomonės. Štai vienas piktinsis, kad jūs valgote mėsą ir visavalgius apdovanos nekokiais epitetais. Mėsvalgiai gali užsipulti kitokią mitybą propaguojančius žmones ir pan. Ta pati situacija ir su gydymosi procesu – juk kai kurie mūsų į vaistus, skiepus žvelgia su siaubu, gydosi tik žolelėmis, kiti – griebia tabletę nuo skausmo, kai tik prasideda migrena.

Taigi, niekas nesako, kad reikia atsisakyti savo nuomonės, tačiau geriau ją išsakyti atsargiai ir su ta mintimi, kad kiekvienas geriausiai žino, kas jam tinka. O pamokslauti juk visi gudrūs, ar ne?

Taip pat skaitykite: 10 požymių, kad jūsų santykiai neturi ateities

Darbinės draugystės taisyklės

Atraskite balansą. Neprovokuokite žmonių, jeigu jie nenori kalbėti viena ar kita tema, neprilipkite, jeigu nepritaria jūsų nuomonei ir nebandykite nieko pakeisti. Pajauskite, su kuo apskritai galite maloniai bendrauti, o nuo ko verčiau laikytis atokiau.

Ir apskritai – konfliktinėse situacijose reikėtų suvokti, kad esate komanda ir ne ginčai, o bendra veikla, siekiant geriausių rezultatų, yra svarbiausia. 

Draugų rato privalumai. Kiek ir ką norite išpasakoti bendradarbiams? Ar jie patikrinti laiko, o gal naujokai? Su kai kuriais geriausiais ir mieliausiais žmonėmis, būna, suveda darbas. Tada visos temos yra palankios apkalbėti ir išsamiai aptarti. Tačiau kiek draugystės pradžioje verta būti atviriems – tai jau jūsų vidinio saugiklio reikalas.

Taigi, su vienais bendraujame itin artimai, su kitais maloniai, bet per atstumą ir dar yra tie, kuriems skirtas tik formalus dalykiškumas. Kai suskirstysite aplink save žmones pagal tai, ką jie jums reiškia ir kaip juos norite priimti, bus paprasčiau. Ir tada tikrai negaišite laiko veltui diskutuodami apie santykius su formalaus dalykinio bendravimo grupės atstovu.

Taip pat skaitykite: Viską ištverianti meilė: po ilgametės draugystės vaikinas pasipiršo gaisro sužalotai mylimajai

„Geriausias karas tas, kuris neįvyko“ – puikiai tinkanti mintis formaliam bendravimui apibūdinti.

„Kritikuokite požiūrį, o ne pašnekovą“. Diskusijoje laikydamiesi tokio požiūrio kur kas lengviau išsisuksite nuo nemalonių pasekmių.

„Juokas – tai vidinė laisvė“. Ginčuose verčiau ieškokite panašumų ir pozityvumo su savo priešininku, o ne visiško neigimo ir nepritarimo. Lankstumas gali išgelbėti ir beviltiškiausią situaciją. 

Ir apskritai – konfliktinėse situacijose reikėtų suvokti, kad esate komanda ir ne ginčai, o bendra veikla, siekiant geriausių rezultatų, yra svarbiausia. O juk sukurti sėkmę kur kas paprasčiau tada, kai nesinori niekam perkąsti gerklės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius