-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 04 01

Fotografas A.Repšys kasdien 18.08 val. įamžina miestų centrines aikštes – nuo Vilniaus iki Mažeikių

Naujausioje savo darbų serijoje menininkas Andrius Repšys nagrinėja šiuo metu pasaulyje kone aktualiausią temą – koronaviruso įtaką žmonėms ir jų kasdienybei.
Mažeikiai, 2020 03 25
Mažeikiai, 2020 03 25 / Andriaus Repšio nuotr.

„Vykdau fotografinį projektą „Projektas 1808 Karantinas“. Nuo pat pirmos dienos, kasdien 18:08 val. fotografuoju pagrindinę miesto aikštę“, - 15min redakcijai rašo A.Repšys.

Pats projekto pavadinimas kreipia į šiuo metu Lietuvoje veikiančią koronaviruso karštąją liniją 1808. Atsispyręs nuo šio numerio, A.Repšys dokumentuoja pasirinktas vietas kasdien tuo pačiu laiku – 18:08 val.

Iš viršaus fiksuojamos architektūrinės kompozicijos pradeda panašėti į abstrakčių figūrų išsidėstymą bei ritmą, kartkartėmis nutraukiamą žmonių „paliktų“ ženklų, tokių kaip mašinos, šiukšliadėžės, stulpai ir panašiai.

Andriaus Repšio nuotr./Šiauliai, 2020 03 19
Andriaus Repšio nuotr./Šiauliai, 2020 03 19

Ar akistatoje su baime išliekame sąžiningi, o gal apsimetame, jog mums grėsmės nėra?

Kardinaliai pasikeitęs mums įprastas vaizdas simbolizuoja ne tik kiekvieno mūsų laikinumą, bet ir šiandien patiriamos vienatvės, atskirties būseną. Kita vertus, menininko užfiksuotuose vaizduose galima įžvelgti ir retus praeivių siluetus, tačiau pastarieji tik dar labiau padidina tuštumos jausmą – išryškėja erdvių mastelis, sustiprinamas vienišo žmogaus įspūdis.

Andriaus Repšio nuotr./Panevėžys, 2020 03 18
Andriaus Repšio nuotr./Panevėžys, 2020 03 18

Tuo pačiu kvestionuojamas ir žmogaus vidinis pasaulis: ar tokioje situacijoje namai staiga virsta kalėjimu? Ar akistatoje su baime išliekame sąžiningi, o gal apsimetame, jog mums grėsmės nėra? Ir galiausiai, ar mokame gyventi bendruomenėje net būdami vieni?

Vykstant esminėms permainoms gamtoje ir visame pasaulyje, keičiasi ir mūsų vertybės bei nusistatymai. Greta labiausiai vertinamų profesijų, tokių kaip medikai, policininkai ar ugniagesiai, šiandien mums ypač svarbūs tampa ir kurjeriai, kasininkai, ūkininkai ar mažmenine prekyba užsiimantys pardavėjai. Kitaip tariant, pasaulinės krizės laikotarpiu atsiranda ir ypač šviesių, nuotraukose matomas tuščias erdves užpildančių pokyčių, vedančių į dar didesnį suartėjimą su aplinkiniu pasauliu ir mumis pačiais.

Taigi A.Repšio, kuris yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys ir Spaudos fotografų klubo valdybos narys, serija „Projektas 1808 Karantinas“ ne tik dokumentuoja šį istorinį įvykį, bet ir nagrinėja šiam laikotarpiui artimas temas.

Nėra abejonių, kad po viruso pasaulis pasikeis, tačiau - kaip? Atsakysime patys.

Daugiau apie autorių ir jo projektus rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius