Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 22

Gardžios iškylos užkandžių idėjos

Vasara – pats iškylų sezono įkarštis. Savaitgaliais, kai visus lepina geras oras, susiraskite pintinę, prisikraukite gardžių užkandžių ir pakvieskite smagią kompaniją praleisti laiką gryname ore, gamtoje. Paiškylaukite!
Iškyla
Iškyla / Astos Černės nuotr.

Siūlome pluoštelį idėjų, kaip paįvairinti iškylos valgių repertuarą. Juk gamtoje galima skanauti ne tik tradicinių sumuštinių...

► Nedidelės naminės mielinės bandelės su dešrelėmis yra gražios, skanios ir sočios. Po žaidimų ir atrakcijų gamtoje toks maistas visuomet pasitinkamas aplodismentais. Žinoma, galite ruošti ir standartinio dydžio bandeles, tačiau iškylų metu paprastai maži užkandžiai visuomet sulaukia didesnės sėkmės. Tereikia prisiminti, kad bandelių su pieninėmis dešrelėmis nereikėtų ilgai laikyti atviroje kaitrios saulės apšviestoje vietoje – kol jų nevalgote, verčiau sudėkite į sandarią dėžutę ir laikykite pavėsyje.

Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite 16 nedidelių mielinių bandelių su dešrelėmis.

Nedidelės mielinės bandelės su dešrelėmis
Receptas: Nedidelės mielinės bandelės su dešrelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Mielės: 5.00 g (sausos)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (po 60 g svorio)
Pienas: 165.00 ml (šiltas (tiek, kad bendras kiaušinio ir pieno svoris būtų 220–230 g))
Sviestas: 2.00 valg. š. (minkštas)
Pieninės dešrelės (8 cm ilgio): 16.00 vnt.
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų ir druską. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą (bet ne karštą!) pieną ir sumaišykite.
  2. Pamiltuokite rankas ir apie 3–5 min. minkykite tešlą, kol taps vientisa, elastinga. Jeigu matote, kad trūksta miltų, įberkite jų šiek tiek, kad išminkytumėte reikiamą tešlą.
  3. Sudėkite mažais kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir toliau minkykite, kol jis tolygiai pasiskirstys tešloje. Kai įdėsite sviestą ir pradėsite minkyti, pamatysite, kad jis ims veltis aplink dubens sieneles, ant rankų ir neįsiminkys į tešlą iš karto. Neišsigąskite, viskas yra gerai – tiesiog nenustokite minkyti ir jau po kelių minučių tešla bus lygi, elastinga ir vientisa.
  4. Perdėkite tešlą į švarų, šlakeliu aliejaus išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir leiskite tešlai pakilti: palikite ją 1 val. 30 min. šiltoje kambario temperatūroje. Tešlos tūris po šio laiko turi padvigubėti.
  5. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite. Padalykite į 16 lygių dalių šešiolikai bandelių. Iš kiekvienos suformuokite po ritinėlį (maždaug 20–25 cm ilgio) ir 5 min. palikite ritinėlius pakilti. Po šio laiko juos dar šiek tiek „pratempkite“ ir „pakočiokite“ tarp delnų, kad būtų kiek ilgesni ir vienodo storio. Ritinėlio ilgis priklauso nuo jūsų naudojamų pieninių dešrelių ilgio – jis turi būti pakankamas, kad apvyniotumėte ją visą. Apvyniokite tešlą aplink dešrelę ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Stenkitės, kad tešlos galai būtų apačioje. O kad bandelės gražiai iškeptų, tešlos ritinėlio galus stenkitės kuo labiau prilipinti prie bandelės, antraip kepdami jie atšoks ir bandelės praras savo dailią formą.
  6. Uždenkite kepimo skardą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu ir vėl palikite pastovėti, kol tešla pakils dvigubai.
  7. Per šį laiką įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
  8. Pakilusių bandelių paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir apie 8 min. kepkite. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ºC ir dar apie 5 min. kepkite, kol bandelės bus gražios aukso spalvos.
  9. Išimkite iš orkaitės. Galite jas valgyti dar šiltas arba atvėsusias. Laikykite sandariame inde.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Gardžios iškylos užkandžių idėjos

Suskleisti

► Gamtoje, iškyloje itin didelio populiarumo paprastai sulaukia vieno kąsnio užkandžiai. Ištiesiame ranką vieno, antro, o po valandėlės, žiūrėk, jau ir visas krepšelis... tuščias. Būtent toks užkandis yra sūrio rutuliukai, kurie neabejotinai patiks tiek suaugusiesiems, tiek mažiesiems. Jei norite subtilesnio skonio užkandžio, rinkitės skirtingus sūrius ar įmaišykite šaukštelį mėgstamų prieskonių.

Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite apie 60 sūrio rutuliukų.

Sūrio rutuliukai
Receptas: Sūrio rutuliukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Sūris: 500.00 g (fermentinis)
Kmynai: 4.00 valg. š. (4–5)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (4–5)
Miltai: 2.00 puodelis (apie 210–280 g – tiek, kad iš tešlos išeitų suformuoti rutuliukus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 500.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Fermentinį sūrį (geriau rinkitės kietesnį) sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį suberkite kmynus, įmuškite kiaušinius, įberkite žiupsnį druskos ir viską sumaišykite.
  2. Įberkite šiek tiek miltų ir vėl pamaišykite. Miltus berkite palaipsniui, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą.
  3. Rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens. Iš paruoštos masės suformuokite nedidelius plokščius kamuolėlius (2–3 cm skersmens).
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kamuolėlius. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus ir taps aukso spalvos, tuomet apverskite ir taip pat apkepkite. Jei norite sausesnių sūrio rutuliukų, darykite juos mažesnius ir kepkite iki tamsios aukso spalvos. Na, o jei norite, kad rutuliukai viduje būtų minkšti, darykite juos šiek tiek didesnius ir kepkite iki šviesios aukso spalvos.
  5. Iškeptus sūrio rutuliukus, išimkite iš keptuvės ir sudėkite į dubenį ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte aliejaus perteklių.
  6. Paruoštus sūrio rutuliukus sudėkite į krepšelį ir patiekite.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Gardžios iškylos užkandžių idėjos

Suskleisti

► Maži saldūs džiūvėsėliai (cantuccini) – tiesiog idealus pasirinkimas, kai svarstote, kokius saldžius gardėsius įsidėti į iškylų krepšį. Jie patogiai transportuojami, nebijo nei šaltos, nei karštos temperatūros; net ilgai pabuvę saulėkaitoje, jie nepraras nei dailios išvaizdos, nei puikaus skonio. Traškūs ir turtingo skonio sausainiai skanūs tiek vieni, tiek prie puodelio arbatos – jei norite, valgydami šiuos cantuccini, drąsiai juos mirkykite į puodelį arbatos.

Be tuo, ruošdami šiuos gardėsius, galite drąsiai eksperimentuoti skoniais. Priedus rinkitės pagal savo norus: vietoje kavos galite įmaišyti kakavos, vietoje migdolų galite rinktis kitus riešutus, kokosų drožles ar džiovintus vaisius, šokoladą galite keisti pieniniu, baltuoju ar iš viso jo nenaudoti.

Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite apie 50 saldžių džiūvėsėlių (cantuccini).

Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Cukrus: 100.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (¼ arbat. š.)
Kava: 3.00 valg. š. (malta tirpioji)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Sviestas: 60.00 g (tirpintas)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas arba 2 arbat. š. vanilinio cukraus)
Juodasis šokoladas: 60.00 g (gabalėliai)
Migdolai: 75.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Migdolus tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5–10 minučių. Išimkite, atvėsinkite ir susmulkinkite iki vidutinio dydžio gabalėlių maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir tirpiąją kavą. Įmaišykite smulkintus šokolado gabalėlius ir smulkintus migdolus. Kitame dubenyje iki purios masės suplakite kiaušinius, tirpintą ir atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą (arba vanilinį cukrų).
  4. Sausų produktų mišinį suberkite į kiaušinių plakinį. Išmaišykite iki vientisos masės. Tešla turi būti sausa. Sudrėkinkite rankas vandeniu ir paminkykite ją, kad gautumėte vientisos tešlos rutulį.
  5. Padalykite paruoštą tešlą į 3 dalis. Iš kiekvienos dalies ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite po nestorą maždaug 20 cm ilgio tešlos ritinėlį („kepalėlį“). Tarp suformuotų kepalėlių palikite bent kelių centimetrų tarpą, nes kepdami „kepalėliai“ šiek tiek išsiplės.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–35 min., kol gražiai apskrus. Išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir jos temperatūrą sumažinkite iki 150 ºC. Iškeptiems kepalėliams apie 5 min. leiskite atvėsti, kol galėsite juos perkelti ant pjaustymo lentelės.
  7. Supjaustykite „kepalėlius“ maždaug 1,5 cm storio riekelėmis. Suguldykite jas atgal ant kepimo skardos. Kepkite apie 7–10 min. iki 150 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Tuomet trumpam išimkite iš orkaitės, apverskite visas riekeles kita puse ir dar apie 7–10 min. kepkite. Iškepę saldūs džiūvėsėliai (cantuccini) turi būti sausi ir traškūs.
  8. Išėmę iš orkaitės, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Jeigu laikysite sandariai užsidarančiame indelyje kambario temperatūroje, skaniais saldžiais džiūvėsėliais galėsite džiaugtis net iki dviejų savaičių.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Gardžios iškylos užkandžių idėjos

Suskleisti

Tekstas Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius