Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 10 27

Gatvėje muzikuojantis Mantas: kur groti smagiausia ir kiek galima užsidirbti

Paauglystėje Mantas Varnas gatvėje pradėjo groti dėl noro muzikuoti ir šiek tiek užsidirbti. Gauti pinigų gatvės muzikantams tikrai įmanoma, tačiau šiandien Manto siekiai jau kiti. Vaikinas tik nori skleisti muziką, tad gitarą su savimi nešiojasi kone kasdien ir, radęs sau patinkančią vietą, prisėda bei dalijasi garsais su norinčiais pasiklausyti. „Vienas draugas juokauja, kad aš esu muzika“, – šypsosi jis.
Mantas Varnas
Mantas Varnas / GMD ir Lietuvos muzikos informacijos centro nuotr.

Gatvėje groja nuo paauglystės

Dar mokydamasis pradinėse klasėse, Mantas pradėjo savo pažintį su muzika – vaikinas lankė chorą, bandė jėgas „Dainų dainelės“ atrankose, mokėsi privačiose pianino pamokose. Didesnį žingsnį link muzikavimo gatvėje M.Varnas padėjo tada, kai brolis įsigijo gitarą.

„Jis klausydavosi daug roko, tad aš viską mečiau, ėmiau mokytis groti gitara ir taip prasidėjo paaugliškas rokenrolas. Galų gale mane kažkas pastebėjo muzikuojantį mieste bei pakvietė prisijungti prie grupių.

Iš pradžių grojau metalo grupėje, vėliau perėjau prie lengvesnio alternatyvaus roko, tuomet sekė dar vienas bandymas su kitais muzikantais. Su draugais, kurie grojo grupėje, Panevėžyje išeidavome pagroti į gatves, užsidirbdavome pinigėlių, o už juos nueidavome pavalgyti“, – prisimena M.Varnas.

Mykolo Kimčio nuotr./Mantas Varnas
Mykolo Kimčio nuotr./Mantas Varnas

Vis dėlto grupės keliai išsiskyrė 12-oje klasėje, o mokyklą pabaigęs Mantas patraukė studijuoti muzikos kūrimo į Angliją. Nors ten gyveno 6-erius metus, svetima šalis nepateisino turėtų lūkesčių, tad galiausiai vaikinas sugrįžo namo, kur toliau groja, dainuoja, prodiusuoja.

„Susidūriau su paviršutinišku pasauliu, daugiau laiko sėdėdavau namie su draugais, mokiausi groti, prodiusuoti. Be to, nemažai keliavau – su drauge per pusantro mėnesio autostopu grįžau iš Barselonos į Lietuvą. Su savimi turėjau mažą gitarą, todėl vis kur nors pagrodavau, o tai padėjo užsidirbti pinigų.

Vilniuje esu tik trejus metus. Pasiilgau groti su grupe, bet vis dar muzikuoju vienas – vasarą daug grojau gatvėje. Tačiau neinu užsidirbti, aš tiesiog visur vaikštau su gitara“, – šypsosi M.Varnas.

Dar būdamas 15 metų, Mantas pirmą kartą išbandė gatvės muzikanto duoną. Prisimindamas tą dieną, jis tikina, jog atsistoti prieš praeivius visai nebuvo baisu – priešingai, vaikinas jautėsi drąsiai.

„Turėjau tikslą groti ir gerai leisti laiką. Paauglystėje buvau susikaustęs, tad muzika man buvo kaip komunikacijos priemonė“, – pasakoja M.Varnas.

Nors gatvės muzikantų auditorija nuolat keičiasi ir vienus praeivius pakeičia kiti, Mantas prasitaria, kad savo gerbėjų ratą tikrai įmanoma sukurti. Pats vaikinas pastebi, kad jo pasiklausyti ateina jau anksčiau matyti veidai.

„Yra nemažai muzikantų pasaulyje, kurie, grodami gatvėje, gauna žinomumo, – tikina M.Varnas. – Šią vasarą daug grojau mieste, žmonėms patiko tai, ką dariau, vis susirinkdavo būreliai.“

Turiu savo taisyklę, kad groju ten, kur noriu, tačiau kartu negaliu trukdyti kitiems

Manto teigimu, norint groti gatvėje, nereikia gauti jokių leidimų – kur patinka, ten galima muzikuoti. Tiesa, jis prisimena, kad visai kitokios taisyklės buvo Anglijoje, kur priėjęs policininkas bet kada galėdavo paprašyti parodyti specialią muzikanto kortelę.

„Turiu savo taisyklę, kad groju ten, kur noriu, tačiau kartu negaliu trukdyti kitiems. Pavyzdžiui, jei vyksta nedidelis renginys, niekada nesisėdu netoliese ir nepradedu muzikuoti. Būtų negražu“, – sako M.Varnas.

Galima uždirbti kelis šimtus eurų

Praėjusi vasara Mantui buvo pakankamai intensyvi – nors jis groti eidavo ne kasdien, muzikuodamas galėdavo praleisti kad ir ištisas 5 valandas.

„Būdamas mieste, ne kartą esu pagalvojęs, kodėl su savimi neturiu gitaros, tad vasarą nusprendžiau ją nešiotis kone kiekvieną dieną. Grodavau, kur norėdavau, ir nesirinkdavau specialių vietų, – pasakoja M.Varnas. – Turiu draugų, kurie gyvena iš muzikavimo ir nieko daugiau nedirba. Tačiau tuomet reikia dažnai groti, parinkti dainas, kad būtų daugiau klausytojų. Man labiau patinka groti tai, ką myliu, nes tada visiškai atsiduodu.“

Vietos, kuriose Mantas groja, nuolat keičiasi, tačiau šią vasarą jis dažniausiai lankėsi Užupyje ir su draugais turimoje laužavietėje Belmonto miške.

„Anksčiau esu ėjęs groti į Konstantino Sirvydo skverą. Jei yra noras kažkiek užsidirbti, geriausia eiti ten, kur didesni žmonių srautai – pavyzdžiui, į Rotušės aikštę, Vokiečių gatvę“, – rekomenduoja M.Varnas.

Asmeninio albumo nuotr./Mantas Varnas
Asmeninio albumo nuotr./Mantas Varnas

Mantas neslepia, kad grojant gatvėje, galima išties nemažai užsidirbti. Anot jo, viskas priklauso nuo dienos, žmonių nuotaikos ir, žinoma, sėkmės.

„Vienas žmogus gali įmesti 20 eurų, o kitas – žymiai mažiau, – sako M.Varnas. – Per 1–2 valandas galima uždirbti nors ir iki 300 eurų, tačiau nereiškia, kad taip bus visada. Kitą dieną namo parsinešti gali ir 20 eurų.“

Per 1–2 valandas galima uždirbti nors ir iki 300 eurų, tačiau nereiškia, kad taip bus visada

Įprastai Manto auditorija būna pozityvi ir mielai klausanti jo grojamos muzikos. Nors vaikinas nėra susidūręs su besipiktinančiais praeiviais, jis neslepia iš draugų girdėjęs įvairių istorijų.

„Pavyzdžiui, Palangoje vakarop padaugėja girtų dėdžių, kurie ateina, pradeda prašyti ką nors pagroti. Jei nemoki, ima sakyti, kas tu per muzikantas. Išlenda žmonių įžūlumas“, – pripažįsta M.Varnas.

Rudeniui persiritus į antrą pusę, Mantą išgirsti grojantį gatvėje galima vis rečiau – anot jo, tam paprasčiausiai darosi per šalta.

„Galėčiau groti, buvo kelios saulėtos dienos, bet rankos šąla. Dainuoti įmanoma, bet groti sunkiau ir nelabai sveika“, – mano M.Varnas.

Šaltuoju metų laiku Mantas toliau ketina aktyviai dalyvauti improvizaciniuose vakaruose (angl. jam session), kurie vyksta kiekvieną savaitę.

„Turėsiu debiutinį pasirodymą, nes solo anksčiau nesu koncertavęs, – pasakoja M.Varnas. – Yra, kur groti. Nors jausmas kitoks nei muzikuoti prie upės, bet tikrai rasiu, kur padėti save.“

Lietuvos muzikos informacijos centro nuotr./Mantas Varnas
Lietuvos muzikos informacijos centro nuotr./Mantas Varnas

Mantas atviras – muzika jam prilygsta meditacijai, komunikacijos būdui, be to, gebėjimas groti gatvėje suteikia galimybę daug keliauti.

„Vienas draugas juokauja, kad aš esu muzika. Kasdien groju bent valandą ar dvi, nuolat tobulėju, o kartu rašau poeziją, tapau, – teigia M.Varnas. – Visai nebijočiau rytoj susikrauti kuprinę, pasiimti gitarą ir, neturėdamas finansų, iškeliauti autostopu po pasaulį. Muzika tuo pasirūpintų.“

Mantas pripažįsta turintis didelių planų ateičiai – viena didžiausių jo svajonių yra metams ar dviem nukeliauti į Braziliją, kadangi pastaruoju metu itin pamilo afro sambą.

„Noriu kada nors baigti magistrą, doktorantūrą – turbūt stočiau į kompoziciją. Trokštu turėti pasaulinės muzikos orkestrą, kur būtų iš visų kampelių surinkti folkloriniai instrumentai. Kartu svajoju atidaryti muzikos instrumentų muziejų, – neslepia M.Varnas. – Troškimai mane labai veda į priekį. Jei planai neišsipildys, savęs nebausiu, nes tai tik gražios mintys ir svajonės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius