Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 15

Gatvės šokių trenerė: nežinau, kuo juos tėveliai maitina, bet šie vaikai ypatingi

Kėdainiečių gatvės šokių grupės „Street stars“ narių mintyse vis dar sukasi prisiminimai apie įspūdingą pasaulio šokių čempionatą, kuriame jie dalyvavo Vokietijoje, Bremenhaveno mieste. Ir nors šis debiutas Lietuvoje pergales be vargo skynusiems šokėjams pasaulinio lygio arenoje čempionų titulo neatnešė, įgyta patirtis tik dar labiau paskatino siekti užsibrėžtų tikslų.
Gatvė šokių grupė „Street stars“
Gatvė šokių grupė „Street stars“ / Vaidos Dargužytės asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Šokiai Kėdainiai

Jaunųjų „Street stars“ šokėjų trenerė Vaida Dargužytė prisipažįsta, kad tiek jai, tiek jos auklėtiniams teko išlieti nemažai sūraus prakaito tam, kad išsikovotų teisę atstovauti Lietuvą pasaulyje.

Laukta netikėta pergalė

Šokių klubui „Vilnis“ priklausanti gatvės šokių grupė „Street stars“ dar visai jaunutė, tačiau jos pasiekimai jau gana įspūdingi. Pernai 8–12 metų vaikų kolektyvas „Street stars“ debiutavo Lietuvos gatvės šokių čempionate „Lithuania Open 2019“ ir savo kategorijoje tapo šių varžybų nugalėtoja bei iškovojo teisę atstovauti Lietuvą pasaulyje.

„Šokių grupė „Street stars“ priklauso gatvės šokių federacijai. Ji kiekvienais metais organizuoja čempionatą, kurio nugalėtojai toliau varžosi pasaulio čempionate. Tokią teisę kasmet gauna tik trys mūsų šalies šokėjų komandos. Didelis pasiekimas, kad šiame trejetuke buvome ir mes. Nors daug dirbome, treniravomės ir pergale Lietuvos čempionate labai tikėjome, tačiau vis vien buvo nuostabu, kad mes, „Street stars“, šiame konkurse dalyvaujantys pirmą kartą, nugalėjome ilgiau gyvuojančias ir labiau patyrusias gatvės šokių grupes“, – sako šokių trenerė Vaida Dargužytė.

Pedagogė pastebi, kad mūsų šalyje gausu gatvės šokių kolektyvų, tad konkurencija įvairiuose konkursuose yra tikrai nemenka.

„Gatvės šokių kolektyvai Lietuvoje vieni kitus labai gerai pažįsta, žino, kas ką geriausia moka, koks kiekvieno stilius, lygis ir panašiai. Todėl buvo daug nustebusių, kai pernai Lietuvos čempionate ant nugalėtojų pakylos pakilo šokėjai iš nedidelio Lietuvos miesto, iki tol niekur nematyti, negirdėti. Visiems tai buvo didelė staigmena, tik turbūt ne man, nes aš puikiai žinojau, ką šie vaikai sugeba ir ką jie išdarinėja scenoje. Gatvės šokių komandų Lietuvoje yra labai daug, tačiau tikrai stiprių ir profesionalių ratas yra gana siauras, o jame nuo šiol yra ir mūsų gatvės šokių grupė“, – tvirtina V.Dargužytė.

Patirtis

Besiruošdami Lietuvos čempionatui „Street stars“ išliejo devynis prakaitus ir visai ne perkeltine prasme. Vaida prisimena, kad šią vasarą vykusiems šalies čempionatams treniruoti vaikus buvo nelengva dėl itin varginusių oro sąlygų.

„Lietuvos čempionatas vyko šių metų birželio viduryje. Pernai birželis buvo labai karštas, oro temperatūra kone kasdien kildavo virš 30 laipsnių, mūsų salė neturėjo kondicionieriaus ar efektyvios vėdinimo sistemos, tad mes kasdien po kelias valandas repetuodavome suplūkę – buvo nelengva, „Street stars“ vaikai, į treniruotę sugužėję po pamokų, nors kartais ir pasiskųsdami, kad sunku, pademonstravo didžiulę ištvermę ir pasiaukojimą dėl tikslo, jie labai norėjo dalyvauti konkurse, jame gerai pasirodyti, labai didžiuojuosi jais. Sunkus darbas atsipirko – Lietuvos čempionate triumfavome“, – sako V.Dargužytė.

Rudenį energingieji „Street stars“ po visas vasaros atostogas trukusių ilgų ir atkaklių treniruočių iškeliavo į Vokietijoje Bremenhaveno mieste vykusi Pasaulio čempionatą „IDO Hiphop, Break & Electric Competitions 2019“. Šokių trenerė prisipažįsta, kad visai grupei tai buvo didžiulis įvykis.

„Pasaulio čempionatas didelis renginys. Į jį Vokietijoje suvažiavo šimtai šokėjų komandų iš kone visų pasaulio žemynų. Ir mano vaikus tai, deja, kiek išgąsdino, jie pamatė didžiulę areną, daugybę komandų – vaikams buvo šokas. Mačiau, kaip jie mano akyse pradėjo gūžtis, jų pasitikėjimas smuko. Per bandomąjį šokį aš neatpažinau savo vaikų – jie buvo sutrikę. Prieš išeinant šokti juos bandžiau užvesti, pasakyti, kad jie puikūs, tačiau patirties dalyvavimo tarptautiniuose konkursuose stoka vis vien padarė savo – likome 16-je vietoje iš 21.

Šokių klubui „Vilnis“ priklausanti gatvės šokių grupė „Street stars“ dar visai jaunutė, tačiau jos pasiekimai jau gana įspūdingi.

„Street stars“ po pergalių maratono Lietuvoje norėjo jų dar daugiau, gal kiek ir užrietė savo mielas nosytes, tad 16 vieta juos labai nuvylė, buvo daug ašarų. Aš labai džiaugiuosi jų noru dalyvauti, varžytis ir nugalėti. Nes yra daug vaikų, kurie to nenori, greitai praranda susidomėjimą tuo, ką daro, meta. O „Street stars“ sudėtis nesikeičia, vaikų yra 16 nuo pat pradžių.

Tačiau nepaisant to, kad rezultatas mus nuvylė, tai buvo svarbi patirtis, kuri mane, tikiuosi, ir vaikus įkvėpė tik dar labiau treniruotis ir siekti. Juk vis dėlto tai buvo pasaulio čempionatas, mes jame dalyvavome ir užėmėme gana garbingą vietą. Tai jau yra daug, tai ženklus pasiekimas“, – tvirtina V.Dargužytė.

Negaili laiko

Gatvės šokių trenerė kėdainiečius „Street stars“ pradėjo treniruoti prieš porą metų. O juos atrado visai atsitiktinai. Tiesa, gavusi kvietimą padirbėti Kėdainiuose, V.Dargužytė nė nesitikėjo, kad būtent su šio miesto komandomis skins pergales.

„Turiu šokių studiją Kaune, tačiau atvykstu dirbti ir į Kėdainius. Čia dirbu jau treti metai, turiu keletą komandų.

Kėdainiuose dirbti pakvietė šokių klubo „Vilnis“ vadovė Natalija Tokareva. Ji prasitarė, kad norėtų suburti gatvės šokių grupę, tetrūko trenerio.

Besiruošdami Lietuvos čempionatui „Street stars“ išliejo devynis prakaitus ir visai ne perkeltine prasme.

Dabar net nežinau, kodėl sutikau, matyt, buvo nuojauta, kad Kėdainiais neteks nusivilti. Nors pradžioje kiek vargino kelionė iš Kauno į Kėdainius, bet dabar apsipratau ir esu labai laminga, kad likimas man davė kėdainiečių komandas, nes būtent jos yra mano vienos geriausių, su kuriomis ir pelnome prizines vietas. Nors šiandien daugiausiai kalbame apie „Street stars“, taip pat didžiuojuosi savo kėdainiečių merginų grupe, kuri pernai Lietuvos čempionate pradedančiųjų kategorijoje užėmė pirmąją vietą“, – tvirtina Vaida.

Šokėja prisimena, kad vos pirmą kartą susitikusi su būsimos šokių grupės „Street stars“ vaikais, liko apstulbusi.

„Kai pamačiau tuos vaikus, jų judesius, užsidegimą, mano mintys buvo: „Oho, čia tai energijos užtaisas! Iš šitų vaikų tikrai kažkas bus!“ Ir iš tikrųjų pirmas įspūdis manęs neapgavo, „Street stars“ vaikai labai imlūs, greitai viską „pagauna“. Be to, jie labai ištvermingi ir kas itin svarbu siekiant rezultatų – ambicingi bei labai darbštūs. Mano Kėdainių vaikai tikrai yra kitokie, nežinau, kuo juos tėveliai maitina ir kaip augina, bet jie turi tiek daug energijos, yra fiziškai labai stiprūs – tokių vaikų labai reta. Jie nuo pat pradžių itin sparčiai tobulėjo, darė didžiulį progresą ir startavę konkursuose iš karto pelnė prizines vietas.

Beje, pergalei svarbu ne tik trenerio ar pačių šokėjų darbas. Daug įtakos komandos pasiekimams turi ir vaikų tėveliai. Komandos „Street stars“ vaikų tėvai nori rezultatų, turi tikslą, kad jų atžalos dalyvautų konkursuose ir juose laimėtų. Jie nežiūri į gatvės šokius kaip į pramogą. Tėvelių indelis į vaikų pasiekimus labai didelis, daug su jais bendradarbiaujame – jie vaikus vežioja į treniruotes, konkursus, skiria tam lėšų, perka sceninius drabužius konkursams ir t.t. O kur dar savo vaikų ir manęs palaikymas, rūpinimasis įvairiais techniniais, ūkiškais reikalais. Ačiū jiems labai!“ – savo auklėtiniais ir jų tėvais didžiuojasi trenerė.

Gatvės šokių trenerė kėdainiečius „Street stars“ pradėjo treniruoti prieš porą metų.

Pasaulinė atranka

Pašnekovė prisimena, kad paruošti vaikus pasaulio čempionatui nors buvo ir sunku, tačiau maloni užduotis, kuriai visa komanda skyrė didžiulį dėmesį. Tačiau iki to, kuomet vaikai pradėjo šlifuoti pirmuosius pasaulio čempionato šokio žingsnius, turėjo būti atliktas dar vienas svarbus darbas – sukurtas pats šokis!

„Sukomponuoti šokį, padaryti jo choreografiją pasaulio čempionatui yra nemenkas iššūkis. Viskas turėjo ne tik atitikti tarptautinius reikalavimus, bet ir muzika bei choreografija privalėjo būti priderinta prie šokančių vaikų – jų galimybių, gabumų, o taip pat norų ir pomėgių.

Iš patirties žinau, kad konkursuose pranašiausios tos komandos, kurios į savo pasirodymą įtraukia kuo daugiau įvairių šokių stilių. Tad į „Street stars“ šokį, skirtą pasaulio čempionatui, įtraukiau hiphopo, dancehall stilius bei įdėjau šiek tiek breiko elementų, kuriuos mums padėjo nušlifuoti Lietuvos breiko legenda Viktoras Zujevas“, – pasakoja Vaida.

Po pasaulio čempionato „Street stars“ jam skirto šokio dar nepamiršta ir vis tobulina. Su juo dalyvauja kituose konkursuose bei parodomuosiuose renginiuose. Beje, „Street stars“ mielai pasirodo ne tik konkursuose, bet ir per krepšinio varžybų pertraukas, savo profesionalumą dovanoja įvairių kitų renginių metu.

V.Dargužytė pastebi, kad pasaulio čempionatuose dalyvauja ne tik pačios geriausios komandos, nemažai įtakos pergalėms turi ir tai, kaip jos formuojamos.

„Kitose šalyse, pavyzdžiui Lenkijoje, yra ne tik rengiamos nacionalinės atrankos komandų, atstovausiančių savo šalį pasaulyje, bet ir panašiai kaip, tarkime, krepšinyje, iš geriausių komandų atrenkami geriausi šokėjai bei suburiami į vieną nacionalinę rinktinę. T. y. šalis siunčia net ne pati geriausią kolektyvą, o geriausių kolektyvų geriausius šokėjus. Be to, su tokia rinktine dar dirba visa geriausių šalies trenerių, choreografų bei kitų specialistų komanda. Tad nenuostabu, kad ir šiame pasaulio čempionate, Bremenhavene nugalėtojais tapo būtent Lenkijos šokėjai. Su tokiomis komandomis labai sunku varžytis“, – pastebi Vaida.

Pašnekovė prisimena, kad paruošti vaikus pasaulio čempionatui nors buvo ir sunku, tačiau maloni užduotis, kuriai visa komanda skyrė didžiulį dėmesį.

Du dešimtmečiai

Ne taip lengva patikėti, kad kartu su vaikais koja kojon šokanti gatvės šokių trenerė Vaida Dargužytė judesio paslapčių moko jau 18 metų. Patyrusi pedagogė, kaip ir daugelis jos kolegų, pastebi, kad šiuolaikiniai vaikai yra kitokie.

„Laikas bėga, kartos keičiasi – taip, kaip dirbau anksčiau, dabar jau nebetinka, tokių pačių metodų taikyti negaliu. Vaikai dabar gerokai pasikeitę – jie daug laisvesni, kūrybingesni. Tai yra puiku, tačiau tokius išradingus vaikus nėra lengva sudominti, jiems sunkoka susikaupti, ilgiau išlaikyti dėmesį. Dabar vaikai supranta kad jų poreikiai yra svarbesni, turi mažiau kantrybės, ne visi gali pasiaukoti dėl konkurso, kai reikia pasistengti ir labai daug dirbti.

Tačiau randu kitų būdų kaip juos įkvėpti, uždegti. Su dabartiniais vaikais dirbti be galo įdomu!“ – tvirtina V.Dargužytė.

Pati Vaida šoka nuo mažų dienų. Įdomu, tačiau mokytis šokti ji pradėjo nuo visiškos gatvės šokių priešingybės – liaudies šokių.

„Esu išbandžiusi ir mokiusis įvairių šokių stilių. Kai buvau penkerių, darželyje pradėjau mokytis tautinių šokių, mano tėveliai taip pat šoko liaudies šokius. Tada, prieš 30 metų, nebuvo tokio didelio šokių stilių pasirinkimo, o kadangi tautiniai šokiai buvo mano artimoje aplinkoje, jie ir tapo pirmaisiais mano gyvenime. Vėliau mokykloje, pradinėse klasėse perėjau į pramoginius šokius, ties jais apsistojau gana ilgam, tačiau po maždaug 8 metų ir juos palikau. Tuomet pasirinkau sportinę gimnastiką, tuo pačiu pradėjau lankyti lengvąją atletiką – bėgimą. O bebaigdama vidurinę mokyklą pradėjau domėtis Lietuvoje pirmus žingsnius žengiančiais gatvės šokiais – juos iš karto įsimylėjau ir štai jie su manimi jau kone 20 metų!“ – pasakoja pašnekovė.

Pasiekimai įkvepia

Vaida save išbandė ir palaikymo šokėjų veikloje – ji tris metus buvo krepšinio klubo „Žalgiris“ šokėja.

O gatvės šokėjus Vaida treniruoti pradėjo vos po trejų metų treniruočių. Ir nors moteris yra įgijusi su verslu susijusią specialybę, daugybę metų jos aistra ir mylimu darbu lieka gatvės šokių mokymas.

„Šiuo metu turiu net 13 šokėjų grupių. Tiek daug jų dar niekada neturėjau. Džiugu, kad ir Kėdainiuose treniruoju net 4 komandas. Maloniai stebina, kad komandos yra stabilios, vaikai kantrūs ir atsakingi – niekas lengvai pasiduoti čia nė nežada. Tai reiškia, kad vaikams patinka šie šokiai, mano darbo metodai jiems yra priimtini, o tai labai įkvepia ir skatina dar labiau tobulėti bei siekti vis aukštesnių rezultatų.

Mano mokinių skaičiaus didėjimą Kėdainiuose galbūt lėmė tai, kad pirmosios mano komandos pasiekė puikių rezultatų, nes kad ir kur Lietuvoje mes benuvyktume, imame pirmas, antras vietas, be to, vykome į pasaulio čempionatą – manau, kad toks pavyzdys įkvepia“, – spėja V.Dargužytė.

Pašnekovė pastebi, kad gatvės šokių reikia mokytis kone visą gyvenimą, mat šis šokių stilius vis pasipildo naujais šokių žingsneliais, judesiais. Be to, pašnekovė šiuo metu siekia jau antro magistro laipsnio – mokosi kūno kultūros pedagogikos. Įgyti daugiau žinių ją skatina noras kuo profesionaliau dirbti.

„Gatvės šokiai labai gyvi ir organiški. Jie įspūdingi ne vien savo ekspresyvumu, bet ir nuolatiniu augimu. Gatvės šokiai kinta, tai labai platūs vandenys kūrybiškam darbui, nes čia daug improvizacijos.

Tad privalu nuolat sekti naujienas, domėtis tendencijomis. Gatvės šokiuose be seminarų, tobulinimosi ir nuolatinio mokymosi niekaip neapsieisi. Beje, reikia žinoti ne tik kaip šokti, bet ir aprangos, manierų kryptis. Šokėjai turi būti įvairiapusiški, artistiški – tik tokie varžybose turi šansų nugalėti. Bet tobulinimasis man yra viena iš smagiųjų šio darbo dalių – man pačiai norisi atrasti kažką naujo ir tai pasiūlyti savo auklėtiniams, kad nebūtų monotonijos“, – pastebi šokių trenerė.

Sportas ir mokslas

Trenerė pastebi, kad šokis – tai sportas, kuriam reikia ne tik lankstumo ir artistiškumo, bet ir nemenko fizinio pasirengimo.

„Gatvės šokėjams labai svarbi fizinė ištvermė, nes šie šokiai energingi, greiti – ne visi vaikai pakelia tokį tempą. Iš karto matosi skirtumas, kai vaikai ateina į gatvės šokius iš kokios nors sporto šakos ar net derina sportą ir šokius, tokie šokėjai yra visa galva aukščiau už nesportavusius. Deja, labai liūdna, kad nors bendrojo ugdymo mokykloje vaikai turi net po 2–3 val. fizinio lavinimo pamokų per savaitę, tačiau rezultatų nesimato. Nežinau, kokios priežastys, tačiau visai nesijaučia, kad vaikai mokykloje užsiimtu sportu, nors tiek sportinės veiklos per savaitę tikrai nėra mažai“, – stebisi V.Dargužytė.

Anot pašnekovės, gatvės šokiai yra pakankamai jaunas šokių stilius, kol kas jis vis dar skinasi savo kelią į platesnį pripažinimą, tuo tarpu breikas jau pelnė olimpinį pripažinimą – breiko šokėjai yra kviečiami dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Vaida pastebi, kad gatvės šokiai populiarėja bei yra labai populiarūs vaikų bei paauglių tarpe. Ir nors atsiranda sakančių, kad gatvės šokiai nėra rimtas dalykas, trenerė įsitikinusi, kad kitų kalbos neturi reikšmės.

„Kiekvienas turi atrasti tai, kas labiausiai patinka ir labiausiai „veža“. Žmogui turi patikti tai, kuo jis užsiima. Tuomet veikla ne tik teikia džiaugsmą, bet ir rezultatai būna puikūs. Su motyvuotais vaikais ir dirbti yra nesudėtinga, ir rezultatai kiti.

Ir man pačiai šokių trenerės veikla net nėra darbas, tai – mano gyvenimas ir mylima veikla. Man net liežuvis nesiverčia sakyti, kad važiuoju į darbą. Aš einu į treniruotę, šokti! Kol man ši veikla teiks malonumą, tol aš šoksiu, treniruosiu vaikus, o kai tik pajusiu, kad man tai darosi it prievolė, vargas, nebus motyvacijos, iš karto ieškosiu kitos veiklos!“ – pabrėžia V.Dargužytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius