-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 26

Geidžiamiausi pasaulio darbdaviai: kodėl milijonai žmonių svajoja pas juos dirbti?

Kiekvienais metais prestižinis verslo žurnalas „Fortune“ sudaro geidžiamiausių pasaulio darbdavių sąrašą. Jame daugelį metų dominuoja tie patys įmonių pavadinimai. Kuo ypatingos šios kompanijos?
„Google“ – geidžiamiausias darbdavys pasaulyje.
„Google“ – geidžiamiausias darbdavys pasaulyje. / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 2 „Google“ Darbas

Pramogų rojus

Ar žinojote, kad kompanija „Google“ kas 25 sekundes sulaukia norinčiojo įsidarbinti gyvenimo aprašymo? Čia atlikti praktiką trokšta bent 40 tūkst. kandidatų! Kad priviliotų tokias minias specialistų, „Google“ naudoja laiko patikrintą metodą – darbo liaudžiai siūlo duonos ir žaidimų. Jeigu tau nusišypsojo laimė ir patekai į išrinktųjų gretas, beveik nebelieka rūpesčių. Kartu su darbo pažymėjimu gauni automobilį pilnu baku, vaikus vedi į nemokamą įmonės darželį, kartu gali pasiimti net šunį. Sušlubavo sveikata? Skubi į gretimą kabinetą pas įmonės gydytoją. Nepatinka atvaizdas veidrodyje? Nusileidi aukštu žemyn į kirpyklą, o grįždamas atgal užsuki į drabužių valyklą. Išalkai? Daugybėje kavinių ir restoranų gali nemokamai pavalgyti. Po sočių pietų nepamaišytų poilsio valandėlė. Kiekvienam norinčiajam – masažo kabinetas, miego kambarys, žaidimų automatai, vandens pramogos, sporto salės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / „Google“

Jeigu nuspręstumėte bėgti pas konkurentus, vadovybė bemat pasiūlytų akcijų paketą, įvertintą šešiaženkle suma. Darbuotojai juokauja, kad „Google“ dirbtų net už ačiū, nes visas būtiniausias paslaugas įmonėje gauna veltui.

Ir tai dar ne viskas. Nelaimės atveju kompanija siūlo dosnias pašalpas. Pavyzdžiui, mirus sutuoktiniui, įsipareigoja šeimai dešimtmetį mokėti pusės darbuotojo atlyginimo dydžio išmokas.

Darbuotojai juokauja, kad „Google“ dirbtų net už ačiū, nes visas būtiniausias paslaugas įmonėje gauna veltui.

Vaikams – tūkstančio JAV dolerių mėnesinius rankpinigius, kol sukaks devyniolika. Nieko nuostabaus, kad metai iš metų interneto kompanija nesitraukia iš geidžiamiausiųjų sąrašų. Kyla tik vienas klausimas – kada jie dirba, kai darbovietėje šitiek pramogų?..

Viršvalandžiai draudžiami

Konsultacijų įmonė „Boston Consulting Group“ darbuotojus vilioja ne pramogomis, bet neribotomis galimybėmis rinktis. Vienas didžiausių įmonės pranašumų, anot darbuotojų, darbo grafiko lankstumas. Kompanijos vadovai laikosi nuomonės, kad dirbti galima bet kur, svarbiausia, geras rezultatas. Todėl BCG konsultuoja vaikus auginančios mamos, pusdieniui į biurą užbėga skubantys studentai, kelias dienas per savaitę užeina kitų įsipareigojimų turintys darbuotojai.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tokia sistema – absoliutus chaosas. Tačiau įmonė kasmet skaičiuoja milijoninį pelną ir puikuojasi geidžiamiausių darbdavių dešimtuke. Negana to, BCG labai atidžiai kontroliuoja viršvalandžius. Bent keletą kartų ilgiau užtrukęs darbuotojas bemat atsiduria po didinamuoju stiklu. Darbui skirtas tik darbo laikas, todėl suburta komisija iškart puola aiškintis, kokios yra nukrypimo nuo grafiko priežastys. Pirmiausia viliamasi, kad pagrindinė jų – per didelis darbo krūvis, o ne aplaidumas ar nesugebėjimas susidoroti su užduotimis. Ši kompanija taip pat gali pasigirti puikia sveikatos priežiūros sistema. Nesvarbu, kokia liga, kiek ilgai sergama ir kokių gydymo priemonių reikia, „Boston Consulting Group“ visuomet yra pasiruošusi apmokėti visas išlaidas. Nors šią įmonę įgūdžių pasisėmę darbuotojai dažnai palieka, ji yra laikoma puikių specialistų kalve, išugdžiusia ne vieną garsų verslo magnatą.

Kartu net mirties patale

Finansinių paslaugų bendrovei „Edward Jones“ į geriausių pasaulio darbdavių penketuką pavyko įsibrauti net penkis kartus. Įmonės darbuotojai tikina, kad labiausiai juos vilioja siūlomų paslaugų kokybė. Kai tiki tuo, ką darai, darbas einasi lyg sviestu patepta. Kaip priversti žmogų patikėti? Anot nerašytos taisyklės, geriausiai dirbama sau. Todėl „Edward Jones“ kompaniją sudaro vienas centrinis biuras ir dešimtys tūkstančių mažų individualių įstaigėlių, kuriose darbuojasi po du tris asmenis. Suteikusi pusės metų nemokamus profesinius kursus ir visas darbui reikalingas priemones, įmonė darbuotojams leidžia įkurti individualius biurus, susidaryti darbo grafikus ir rinktis klientus. Centrinis biuras pasilieka teisę vertinti darbo rezultatus, už juos sumokėti, o geriausiuosius išsiųsti svajonių atostogų į pasirinktą šalį.

Kitas kandidatus motyvuojantis dalykas yra labai tolerantiškas požiūris į išsilavinimą. Nesvarbu, esate inžinierius, darželio auklėtoja ar kirpėja, pilotuojate orlaivį ar pardavinėjate dulkių siurblius, jus vertina pagal asmenines, o ne profesines savybes. Negana to, „Edward Jones“ durys yra atviros ne tik jauniems žmonėms. Net trečdalis specialistų yra vyresni nei 50 m. Anot darbuotojų, labai maži kompanijos biurai su kiekvienu klientu leidžia bendrauti itin artimai. Įsilieję į bendruomenę, konsultantai tampa jos dalimi, todėl ne tik dalija finansinius patarimus, bet ir kartu linksminasi bei liūdi. Darbuotojai pasakoja, kad santykiai su klientais tampa tokie artimi, jog kartais tenka būti šalia net paskutinėmis jų gyvenimo akimirkomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius