Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 07

Gėlių etiketo žinovė J.Leonavičienė: svarbu žinoti ir gėlių reikšmę, ir kiek jų teikiama

„Gėlių kalba egzistuoja“, – sako gėlių pasauliu besidominti Klaipėdos kolegijos dėstytoja Jūratė Leonavičienė. Vartant knygas apie etiketą, gėlėms jose skirtas vos vienas kitas sakinys. Itin griežti protokoliniai reikalavimai nėra taikomi, tačiau šį bei tą žinoti privalu. Kad ir tai, jog raudonas rožes dovanoti vyras gali tik savo mylimai moteriai, o jei nori įteikti visą glėbį, žiedų skaičius turi dalytis iš šešių.
Gėlių puokštė
Gėlių puokštė / „Scanpix“ nuotr.

Anot kolegijoje etiką dėstančios J.Leonavičienės, tulpė Kovo 8-osios proga iš tiesų labai tinkama. Ji reiškia stiprią meilę. Ir nors anksčiau būta prietarų, jog geltonų tulpių dovanoti negalima, šiandien manoma kitaip.

„Senovėje vadinamosios gero tono taisyklės neleido tiesiogiai išsakyti savo jausmų. Kai norima būdavo pasakyti, kad jausmai blėsta, kad įvyks išsiskyrimas, buvo dovanojamos geltonos tulpės, bet dabar yra atvirkščiai, geltona – tai saulės spalva, simbolizuojanti laimę, gerovę, džiaugsmą, linksmumą, gyvenimišką energiją, – kalbėjo žinovė.

– Tačiau, jei vyras nori išreikšti meilę savo moteriai, gali dovanoti ir kitas gėles. Išlikusi tradicija ir simbolis gyvas iki šių dienų – raudona rožė. Todėl ir tokia populiari gėlė Valentino dienai, nes raudona rožė yra meilė. Tai pasisakymas apie didelius jausmus. Gėlės turi įvairių reikšmių. Pavyzdžiui, tamsiai raudona rožė reiškia gėdą.“

Asmeninio arch. nuotr./Klaipėdos kolegijos dėstytoja Jūratė Leonavičienė
Asmeninio arch. nuotr./Klaipėdos kolegijos dėstytoja Jūratė Leonavičienė

Moters dienos proga puikiai tiks ir rožinės spalvos tulpės, ypač jei poroje artimas ryšys dar tik mezgasi, nes ši spalva simbolizuoja jausmų pradžią.

„Tulpės absoliučiai tinka šiai progai, tačiau patarimas vyrams – gali būti ir margaspalvė puokštė, jei norisi pasakyti daug minčių. Baltos gėlės reiškia tyrumą, jausmų tikrumą, tad jei sudės į puokštę geltonų, raudonų ir rožinių, galima pasakyti labai daug minčių. Jei nesidomi ir nežinai, rinktis patartina įvairiaspalvę, margų gėlių puokštę, niekada neprašausite“, – pataria dėstytoja.

Pavasario šventei itin dera ir frezijų žiedai. Pasak pašnekovės, tai gėlė, kuri turi ne tik nuostabų kvapą, bet ir reiškia pasitikėjimą, jaunystę. Ši gėlė itin tinka norintiems išreikšti padėką, be to, puikiai dera su tulpėmis ir bijūnais.

Štai mėlyni irisai, gėlės, kurios simbolizuoja ištikimybę, patikimumą, šeimą. Tokią pat simboliką turi ir rugiagėlės, levandos, puikiai derančios su baltomis gėlėmis, dėl to neretai matomos nuotakų rankose.

Rugiagėlės
Rugiagėlės

„Jei vyras dovanoja tokias gėles, reiškia jis patikimas žmogus, vertinantis šeimą. Irisas tinka norint atsiprašyti, tai ir išmintingumo gėlė“, – pasakojo žinovė, itin besidominti gėlių pasauliu.

Moteris juokauja, jog iš jos reikėtų atimti piniginę, kad tik nebepirktų naujų rūšių žiedų į savo gėlyną. Moters sritis anaiptol ne floristika, tačiau gėlės gyvena jos dūšioje.

Kolegijoje moteris dėsto etiką, šiek tiek paliečia ir etiketo. Pradėjusi domėtis dovanų teikimo etiketu, moteris pasigilino ir į gėlių pasaulį bei simboliką.

Narcizų legenda

Pavasarį pražysta ir narcizai, pasitaiko, kad derinami ir su tulpėmis. Geltonos spalvos žiedai, simbolizuojantys šviesą, turi savitą „prieskonį“, sukurtą legendų, o šios, sakoma, neatsiranda be pagrindo.

123RF.com nuotr./Narcizų puokštė
123RF.com nuotr./Narcizų puokštė

„Jei žiūrėtume praeities legendų, narcizas vis dėlto reiškia egoizmą ir meilę be atsako. Yra tokia legenda, kaip viena nimfa pamilo gražuolį narcizą, bet jis neatsakė į meilę. Ji išpranašavo, kad jis irgi nesutiks savo meilės. Norėdamas atsigerti upelyje, narcizas pamatė savo atvaizdą, taip grožėjosi savim, kad nei valgė, nei gėrė, nei miegojo ir galiausiai mirė. Ne veltui ir sakoma – gražus kaip narcizas.

Ar galima narcizų dovanoti? Iš tiesų galima, gal tik reiktų paklausti žmogaus, kuriam dovanoji, ar domisi tokiais dalykais“, – kalbėjo moteris.

Svarbu ir žiedų skaičius

J.Leonavičienė pasakoja, kad svarbus net ir įteikiamų žiedų skaičius. Lyginis, kaip žinia, simbolizuoja gedulą, gyvenimą prieš ir po mirties.

Lietuvoje įvairiomis progomis įprasta teikti nelyginį skaičių gėlių, tris, penkias, septynias ar devynias. Trys simbolizuoja pagarbą, penkios – pripažinimą, septynios – meilę, devyni žiedai – dievinimą, vienuolika – neslepiamą aistrą. Trylika žiedų nėra teikiama, o štai jei norima įteikti dar didesnį skaičių žiedų, tuomet jų kiekis turi dalytis iš šešių, vadinasi, teikiama 18 ar 24 žiedai ir pan.

„Vienetas irgi turi ypatingą reikšmę. Parodo, kad tu esi vienintelė(-is), atskleidžia ypatingą vyro ir moters ryšį“, – pasakojo J.Leonavičienė.

Trys simbolizuoja pagarbą, penkios – pripažinimą, septynios – meilę, devyni žiedai – dievinimą, vienuolika – neslepiamą aistrą.

Energijos grobikės

Žinovės teigimu, nors pagal protokolą gėlių vazonėliuose dovanoti negalima, tačiau esant neoficialiai progai, tai visiškai priimtina ir netgi rekomenduotina dovanojant vyresniems žmonėms. Tokios gėlės simbolizuoja išmintingumą ir ilgą gyvenimą, priešingai nei nuvystančios gėlės, tarsi menančios prarastą jaunystę.

„Orchidėja dabar labai madinga gėlė, nors jos nerekomenduoja laikyti gyvenamose patalpose; tai gėlės – energijos grobikės. Šios gėlės netinka miegamajame, nebent kamuoja nemiga, tuomet išsiurbs energiją, padės užmigti. Visos energijos, aišku, neišvogs, bet tokią savybę turi.

Pagal simboliką orchidėja reiškia moters išskirtinumą, didžiulę meilę, rekomenduojama dovanoti tiems, kurie nesulaukia gandrų“, – pasakojo J.Leonavičienė.

Asmeninio albumo nuotr./Orchidėjos žiedas
Asmeninio albumo nuotr./Orchidėjos žiedas

O štai kaktuso dovanoti, sako, nepatariama. Šis augalas sugeria blogąją energiją, tačiau pagal feng šui laikomas mirties strėlių rinkiniu.

Moters teigimu, pastaruoju metu juntamas tikras dirbtinių gėlių renesansas. Oficialioms progoms jos nedera, tačiau atsižvelgiant į šventės pobūdį, tai gali būti puiki dovana, žinoma, jei gėlės kokybiškos, pagamintos iš kokybiškų medžiagų.

Gėlių kalba

Gėlėmis besidominti moteris sako, kad itin griežtų protokolinių reikalavimų, kalbant apie gėles, nėra, o ir informacijos nėra daug. Paprastai knygose apie etiketą gėlėms skiriamas vienas kitas puslapis.

J.Leonavičienė pabrėžia, kad vienintelis dalykas, ko reikėtų vengti, – dovanoti gėles, susuktas popieriuje. Taip pat teikiant nelaikyti gėlių žiedais žemyn.

„Iš tiesų seniau žmonės net mokydavosi tos gėlių kalbos. Kaip sakoma, jei vyras sako gražus žodžius moteriai, bet laiko gėles žemyn žiedais, reiškia, kad sako viena, o galvoja priešingai. Pagal etiketą teikiamos gėlės laikomos tik žiedais į viršų. Tai atėję iš senų laikų“, – pasakoja moteris, primindama, kad pirminė gėlių paskirtis nebuvusi džiuginti moterį – jos buvo dovanojamos, kad užgožtų blogą kvapą.

Gėlės buvo teikiamos dėl sklindančio dvoko laidotuvėse, o vėliau naudotos plačiau, štai kad ir žengiant tam tikromis gatvėmis. Tuomet būdavo galima įsikniaubti į gėlės žiedą ir nejusti aplinkinių kvapų.

J.Leonavičienė pabrėžia, kad su raudonomis rožėmis turėtų būti elgiamasi itin atsargiai.

Ką teikti vyrams?

J.Leonavičienė pabrėžia, kad su raudonomis rožėmis turėtų būti elgiamasi itin atsargiai. Jas vyras turėtų dovanoti tik savo mylimajai, kitoms moterims tokios gėlės nedera, o ir moteris savo vyrui turėtų dovanoti kitokias gėles.

„Sako, vyrai nemėgsta gėlių, bet juos džiuginti gi galima. Su raudonomis rožėmis reikia atsargiai – tai meilės gėlė, siejama su jausmais. Bendradarbis gali ne taip suprasti“, – sakė pašnekovė.

Fotolia nuotr./Meilenis
Fotolia nuotr./Meilenis

Vyrams dera dovanoti pozityvumo simbolį – gerberas, taip pat kardelius, reiškiančius susižavėjimą ir šiltus jausmus, amarilius (meilenius), kurie simbolizuoja pergalę už gerai atliktą darbą (ypač tinka įteikti artistams).

O štai gvazdikas taip pat apipintas legendomis ir dažnai nustumiamas į nedovanotinų gėlių sąrašą, tačiau viskas priklauso nuo asmenybės, kuriai teikiamas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bijūnai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bijūnai

Vyrui itin dera rojaus paukščiai, saulėgrąžos ir bijūnai. Štai Kinijoje pastarieji reiškia vyrišką pradžią, sėkmę ir turtus.

„Seniau buvo manoma, kad bijūnas yra imperatoriaus gėlė, kad tos gėlės žiedų neliečia jokie vabzdžiai, išskyrus bites. Rojaus paukštis reiškia tvirtą charakterį, laikyseną, įkomponuojamas dažniausiai į puokštes. Jei norėtųsi oficialesnei progai, vyrui tinka bonsų medis. Jis tinkamas ir viršininkui“, – pasakojo dėstytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius