Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 03 24

Giedrė iš atostogų parsivežė ypatingą NIA praktiką, kuri išlaisvina vidinį pasaulį ir gamina laimės hormoną

Giedrė prieš keletą metų nusprendė, kad jos gyvenimui trūksta naujų, nepažintų horizontų, todėl nusprendė atostogas paaukoti ne gulėjimui šiltame paplūdimyje, o moterims skirtai stovyklai. Ten išbandžiusi NIA judesio praktiką, įsimylėjo šį šokį nuo pat pirmos akimirkos, nors neturėjo žalio supratimo, ką šoka. Šiandien ji pati šio šokio ir sporto sintezės moko kitus.
Giedrė
Giedrė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kiek save atsimena, tiek šoko

Giedrė atviravo, kad šokančią save atsimena nuo mažens. Visą vaikystę ir paauglystę lankė lietuvių tautinius šokius, dar labiau mėgo šokti laisvo šokį tiesiog improvizuodama. Būtent tokiu šokiu, dalyvaudama mokyklos šokių konkurse, ji sužavėjo komisiją.

„Su šiuo šokiu, kuris buvo sukurtas be jokių išankstinių pasiruošimų tiesiog ant scenos, laimėjau šauniausio moksleivio mokyklinį 1–4 klasių konkursą, o rajoniniame konkurse užėmiau trečią vietą. Džiaugiausi, kad laimėjau ne pirmą vietą, mat būtų tekę nacionaliniame konkurse rodyti tą patį numerį, o juk tas šokis buvo laisvas, sukurtas iš jausmo tuo konkrečiu šokio momentu, todėl neatsiminiau nei žingsnelių, nei jų eigos, tiesiog išjaučiau, ką girdėjau muzikoje, ir transliavau tai auditorijai per laisvai kuriamas judesio formas“, – prisiminė pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė
Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė

Deja, atvykusi į Vilnių studijuoti, savo pomėgį šokti mergina „uždarė į stalčių“. Universitete buvo profesionalus liaudies šokių kolektyvas, tačiau jis reikalavo atsidavimo ir laiko, būtų tekę praleisti paskaitas vykstant su kolektyvu į gastroles, o Giedrei tuo metu prioritetas buvo mokslai, todėl ji pasitenkino sporto treniruotėmis.

„Kadangi išaugau gamtos apsuptyje, Varėnos rajono miškuose, judėjimas visada atrodė organiškas, natūralus dalykas. Susipažinau su joga, pilatesu, kalanetika, lankiau funkcines treniruotes, taigi kūnas išbandė įvairius metodus, pajuto, kas yra viena, kas kita.

Taip pat daug laiko leidau gamtoje, bėgiojau, važinėjau dviračiu, bet vis kažko trūko – ar muzikos, ar atrodė, kad per daug dėmesio skiriama raumenyno formavimui, bet vidus lieka tuščias.

Nebuvo taip, kad sportavau labai intensyviai, tačiau reguliariai ir nuolat. Pabandau tai vieną sporto šaką, tai kitą. Juolab kad prasidėjo sporto klubų banga, kuriuose gali rasti visko. Tik aerobika neprilipo. Atsimenu, per pačią pirmą treniruotę nualpau. Pasirodė man per didelis krūvis“, – teigė mergina.

Nusprendė vykti į moterims skirtą stovyklą

Vieną pavasarį atostogų formatui Giedrė pasirinko stovyklą moterims Ispanijoje. Matyt, kaip pati sakė, buvo atėjęs metas, kai norėjosi kažko nauja, neatrasta, neatpažinta.

„Daug nesigilinau, kas ten bus, man užteko kelių raktinių žodžių – poilsis, saulė ir kokybiškas laikas sau su naujais atradimais. Išvažiavau kaip į nežinomybę, pasiryžusi nerti į tai, kas ten bus. Ir nuo pirmo mano susitikimo su ta aplinka, su pačia stovyklos iniciatore, įkritau į visas tas veiklas.

VIDEO: NIA technikos treniruotės

Buvo visko – pasikalbėjimų, fizinio aktyvumo, meditacijų, pokalbių, kelionių, rašėme sau laiškus, pasižadėjimus. Visa tai atitraukė nuo buitinės rutinos, kasdienio bėgimo, o tada daug aiškiau viskas matosi – ko vidus iš tiesų geidžia, nori. Dažnai mes mąstome tik apie tai, kad reikia daryti tą, aną, ir nebegirdime savo vidaus šauksmo“, – svarstė pašnekovė.

Giedrė prisimena, kad jau pats pirmas judesio užsiėmimas stovykloje nuo pirmų žingsnių ir muzikos garsų nunešė ją atgal į vaikystę. Akimirką ji pasijautė taip, lyg „grįžusi namo“, kaip ant scenos šokanti savo konkursinį šokį. Tuo metu ji nežinojo, kokius judesius daranti, iš kur jie paimti, manė, kad pačios dėstytojos charizma sužadino tą jausmą.

Pasirodė, kad ji šoko NIA judesio praktiką.

Kas yra NIA

NIA – angliškų žodžių „Now I am“ („Aš esu čia ir dabar“) trumpinys. NIA šokių pradininkė yra iš JAV kilusi Debbie Rosas, kuri pati buvo aerobikos trenerė ir ilgainiui sportuodama pradėjo jausti, kad jos kūnas nors ir sportuoja, yra žalojamas. Ji ėmė klausti savęs, kodėl sportuojant skauda kelius, sąnarius, į treniruotes einama išgėrus vaistų nuo skausmo, ir pradėjo ieškoti judėjimo formų, kurios teiktų džiaugsmo, sveikatintų tiek kūną, tiek protą, tiek dvasią, o ne žalotų.

Debbie Rosas sako, kad NIA judesio praktikoje kiekvienas randa tai, ko reikia būtent jam.

Taip atsirado NIA – judesio praktika, apjungianti kovos menus, šokį ir sveikatinimo metodus. Per 35 metus metodo autorė, stebėdama pas ją ateinančius žmones, jį ištobulino ir išplėtė.

Dauguma žmonių tiesiog troško numesti svorio, pakoreguoti tam tikras kūno vietas, suformuoti dailias kūno linijas ar tiesiog sustiprinti nugarą. Kiti norėjo rasti būdą geriau jaustis sergant tokiomis ligomis, kaip artritas, fibromialgija, išsėtinė sklerozė, Parkinsonas.

VIDEO: Adele's „Hello“ using the Nia Technique

Treti ieškojo priemonių, galinčių padėti susitvarkyti su emocinėmis, psichologinėmis traumomis – skausmingomis skyrybomis, mylimų žmonių netektimis. Kai kurie ieškojo būdų kaip sustabdyti senėjimo procesus ir visą gyvenimą jaustis oriai ir gerai, gebėti pačiam judėti net ir sulaukus gilios senatvės. Tuo tarpu Debbie Rosas sako, kad NIA judesio praktikoje kiekvienas randa tai, ko reikia būtent jam.

Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė
Asmeninio archyvo nuotr./Giedrė

NIA autorė šiandien savo metodą apibrėžia ne tik kaip judesio praktiką, bet ir kaip filosofiją bei mokslą.

52 judesiai, kurie įtraukia ne tik kūną, bet ir protą

„Tai buvo vieta, kur susitikau su šiuo šokiu ir aiškiai suvokiau, kad atradau tai, ko seniai ieškojau, ko man visada trūko, ir kad dabar tikrai negaliu to paleisti. Grįžusi namo susiradau merginas, kurios jau praktikavo NIA, vėliau nuskridau pas dėstytoją Londone, nes kuo toliau, tuo labiau norėjosi gilintis ne tik į judesį, bet į tai, kokia filosofija po juo slypi.

Nors egzistuoja tam tikri konkretūs judesiai – 52 žingsniai, įvairios jų kombinacijos, iš kurių sukuriama rutina, t. y. valandos laiko užsiėmimas, – kiekvienas asmuo juos interpretuoja kitaip, nuspalvina savo energija, savo impulsais, mąstysena, jausmais, požiūriu į viską.

Asmeninio archyvo nuotr./Jogos praktika Balyje
Asmeninio archyvo nuotr./Jogos praktika Balyje

Kiekvienas užsiėmimas turi savo pavadinimą, temą, pavyzdžiui, aistra, laukinis šėlsmas ir pan. Šokdami mes galvojame apie tą konkrečią temą ir ją išjaučiame. Tarkime, susirenkame su intencija „daugiau šviesos“ ir ši mintis skleidžiasi per visą šokį, mes apie tai galvojame. Taigi gaunasi holistinis šokis, apimantis kūną, protą ir jausmus.

Tai, kaip minėjau, yra įvairūs žingsniai, rankų, kojų judesiai, kaip ir kiekviename sporte yra apšilimo, kilimo ir piko etapai, tada pereiname į pratempimus, nusiraminimo būseną. Tačiau kiekvienos praktikos metu yra laikas, skirtas laisvam šokiui, kai tu jau pats tikrai tampi kūrėju. Ir tai yra didžiausias malonumas ir džiaugsmas“, – pasakojo Giedrė.

Paklausta, ar sunku tuos judesius išmokti, NIA trenerė tvirtino, kad šokyje nėra būtina šokti taip pat, kaip trenerė. Svarbiausia jausti kūną ir tai, kaip norisi atlikti judesį, nereikia savęs kankinti.

„Judesiai gali būti nuo labai paprastų, pavyzdžiui, riešo sukimo, iki įvairių jogos pozų. Kai kūnas tuos pačius judesius padaro kelis kartus, jis pradeda juos atsiminti, ir jau nebereikia smegenims galvoti. Tuomet protas nutyla ir atsiranda džiaugsmas, kai mintys nurimsta, o kūnas koncentruojasi į judesius ir jų tempą“, – tikino pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Šokio praktika
Asmeninio archyvo nuotr./Šokio praktika

Gyvenime atsirado daugiau ramybės, džiaugsmo ir šviesos

Kuo ją pačią praturtino šis atradimas? Pašnekovės teigimu, jis tarsi patenkino visus jos poreikius. Ji ir pasportuoja, ir nurimsta, ir gauna dozę džiaugsmo. Be to, pastebėta, kad NIA praktika gerina širdies ir kraujagyslių sistemos fizinę būklę, didina lankstumą, judrumą, paslankumą, ištvermę ir stiprybę, mažina cholesterolio lygį, padeda įveikti stresą.

„Šio šokio filosofija labai gili. Tai įrankis, padedantis viską sujungti į viena. Tai emocinis balansas, fizinė sveikata ir galimybė pabūti su bendramintėmis. Ši praktika moko susitelkimo, padeda nurimti.

Per tą šokio valandą keičiasi ir visa cheminė laboratorija kūne, nes gaminasi laimės hormonai. Gali ateiti į užsiėmimą kupinas įvairių rūpesčių, nebaigtų darbų, tačiau uždarai duris, pašoki, pabūni, ir įvyksta kažkoks stebuklas – gera, ramu, šviesu, ir visos tos ankstesnės problemos atrodo tokios nereikšmingos. Atsiranda harmonijos ir pilnatvės jausmas.

Asmeninio archyvo nuotr./Nia su Giedre
Asmeninio archyvo nuotr./Nia su Giedre

Drąsiai galiu pasakyti, kad mano gyvenime atsirado daugiau ramybės, džiaugsmo ir šviesos. Jei tik lenda įkyrios mintys, apima nuovargis, užtenka pasileisti muziką ir pašokti.

Dažnai mes manome, jog turime kažkur skristi, važiuoti, kad pailsėtume. Iš tiesų niekur nereikia bėgti, užtenka sugrįžti dėmesiu į savo kūną ir išgirsti, kas jame vyksta, ką jame reikia paleisti, sustatyti į vietas, subalansuoti“, – aiškino pašnekovė.

Pasak merginos, kai esame nurimę, labiau įsiklausome, lengviau priimame, į viską reaguojame paprasčiau, o sveikas ir žvalus kūnas, kupinas gyvybinės ir kuriančios energijos, leidžia mėgautis gyvenimo pilnatve, įgyvendinti savo svajones. Todėl ji trokšta savo atradimu dalintis su visais.

„Mano vizija, kad šoka ne tik maža grupelė, ne penkios, ne dešimt moterų, bet jungiamės į festivalį, turime NIA šokio dienas, t. y. didesnio masto renginius. Norėtųsi įkurti ir NIA mokyklą. Džiaugčiausi, jei mano atradimas pasiektų kuo daugiau žmonių ir širdžių“, – atviravo Giedrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius