Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 03

Įdomu žinoti: pagalvė - mylimojo pakaitalas, pranašautoja, mirties įnagis...

Be jos neįsivaizduojame nakties poilsio, esame ir taip pripratę, kad dažnai nė nesusimąstome, kas jos viduje. Gal maišelis, pripildytas šieno, o gal – pūkų? Viduje gali būti ir avių vilna, lateksas, sintetinis pluoštas. Kad ir kas jos viduje būtų, pagalvė rūpestingai priglaudžia mūsų pavargusias galvas.
Mergina tarp pagalvių
Mergina tarp pagalvių / Fotolia nuotr.

Iš kur ji atsirado?

Pagalves žmonija žino nuo neatmenamų laikų. Dabartinių pagalvių „prosenelės“ rastos Egipto piramidėse. Tiesa, tada jos padėjo ne saldžiai miegoti, bet saugojo šukuoseną. O daromos jos buvo iš medžio, akmens, porceliano arba metalo. Medinė pagalvė buvo panaši į įgaubtą lentelę, pastatytą ant padėkliuko, kurioje buvo pavaizduota dievybė, sauganti miegantįjį nuo tamsiųjų jėgų. Tokios pagalvės buvo brangios, o naudojosi jomis tik turtingieji. Japonai tokias pagalvėles naudojo iki pat XIX amžiaus pabaigos.

Kinijoje ypač populiarios buvo pagalvėlės iš nefrito. Iš akmens būdavo išpjaunama gulinčio tigro forma, kurioje būtų patogi įduba galvai. Tokios pagalvėlės kainavo labai brangiai, tačiau buvo manoma, kad miegoti ant jų labai sveika. Epikūro pasekėjai nusprendė, kad pagalvė pirmiausia turi būti patogi ir leisti gerai išsimiegoti, o ne saugoti šukuosenas. Pirmosios minkštos pagalvės atsirado Senovės Graikijoje. Graikai, išsiuvinėdami pagalvėlių užvalkalus nuostabaus grožio paauksuotais raštais, jas pavertė tikrais meno kūriniais. Ir vėl jas galėjo įsigyti tik turtingieji.

Kiek sveria žąsų pūkai?

Romėnai, prigrobę pagalvių per įvairius karus, iš pradžių žvelgė į jas atsargiai, tačiau palyginti greitai įvertino savo grobio naudingumą. Patricijams ypač patiko žąsų pūkų prikimštos pagalvėlės. Šaudyti laukinių žąsų buvo siunčiami patys taikliausi šauliai. Plebėjai tenkinosi pagalvėmis, prikimštomis žąsų plunksnų, vilnos, o tokių pagalvių užvalkalai buvo siuvami iš šiurkštaus audinio ar odos.

Romos imperatorius Oktavianas Augustas kartą nusipirko vieno patricijaus pagalvėlę per šio turto varžytynes. Nustebusiems aplinkiniams jis pasakė: “Ši pagalvė neįkainojama, nes dovanoja ramų miegą net tokiam žmogui, kuris iki ausų paskendęs skolose.“

Minkštasis mirties pagalbininkas

Ir ko tik neprisigalvoja žmonės. Pagalvė, tarnavusi poilsiui, viduramžiais tapo žudymo įrankiu. Uždusintos pagalvėmis buvo dvi iš devynių Ivano Rūsčiojo žmonos. Taip pat buvo nužudytas ir metropolitas, atsisakęs vėl sutuokti carą. Imperatorius Pavelas I taip pat buvo uždusintas pagalve, o žmonėms pranešta, esą jis mirė savo lovoje ištiktas epilepsijos priepuolio.

Anglijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje XVIII a. pabaigoje ir XIX a. pradžioje visos kriminalinės kronikos tik ir skelbė apie pagalvėmis uždusintus naujagimius ir senukus. G. de Maupassant‘as savo apsakyme vaizdžiai aprašo tokį įvykį. Jo veikėja neturtinga tarnaitė pagimdo dvynukus ir išsigandusi, kad neturės kuo jų maitinti užmeta ant nelaimėlių pagalvę. Vargšeliai tuoj pat uždūsta. Tai tik pluoštelis mirčių, kurias įvykdė „nekaltoji“ pagalvė. Pamirškime jas. Geriau prisiminkime, kaip pagalvėlė arba tai, kas po ja padėta, gelbėjo ir saugojo žmones.

Eglės šakelė ar mobilusis telefonas

Pagalvė visada buvo miego draugė, o miegą senovėje žmonės manė esant jaunesniuoju mirties broliu, todėl po ja dėdavo okultinius reikmenis ar talismanus. Romos imperatorius Neronas po pagalve laikė diržą iš gyvatės odos, tikėdamas, kad naktį šis apgins jį nuo tamsiųjų jėgų ir piktadarių.

Vedę vyrai, norėdami susilaukti sūnaus, po savo pagalvėmis dėdavo kirvius, o mylėdamiesi su žmonomis šnabždėdavo: „Sūnų, sūnų pagimdyk.“

Anglijoje, norėdami susapnuoti pranašingą sapną saulėgrįžos išvakarėse po pagalvėmis žmonės dėdavo amalo šakelę, o prieš Kalėdas – žalią eglės šakutę, taip pat ir duonos, žirkles, iš degtukų padarytą šulinėlį, vantos kotą. Visi šie daiktai daikteliai turėjo prišaukti pranašingą sapną: mergelėms - ar suras jaunikį, vyrams – nuotaką ir turtą.

Tačiau laikai keičiasi. Neseniai buvo pranešta, kad viename name vos neįsiplieskė gaisras, nes užsidegė pagalvė, po kuria buvo padėtas mobilusis telefonas. Mat telefono savininkė labai laukė mylimojo skambučio. Pabudusi pamatė degančią pagalvę. Laimei, merginas tėvai laiku pajuto dūmų kvapą ir suskubo užgesinti gaisrą.

Mūsų laikais pagalvė vis dažniau mirga reklamose, pasaulyje vis populiaresni pagalvių mūšiai. Juose kaunasi net trys ir daugiau tūkstančių žmonių, bet aukų ar nukentėjusiųjų nebūna. Pagalvės daugiau glosto nei muša.

Scanpix nuotr./Pagalvių mūais
„Scanpix“ nuotr./Pagalvių mūšis

Minkščiausios ir kiečiausios

XIX amžiuje vokiečių gydytojas Oto Shtaineris savo gigantiškame moksliniame darbe „Patalas“ sakė, kad ant plunksnų, kuriomis pripildomos pagalvės, lieka dalelytės paukščių mėsos ir lašinių. Skildamos  jos pradeda skleisti nemalonų kvapą ir prasiskverbusios pro pagalvės užvalkalą patenka ant žmogaus odos, o tokie neprašyti „svečiai“ sveikatos niekam neprideda. Sunerimę mokslininkai ištyrinėjo plunksnas, kuriomis kemšamos pagalvės, ir atrado ant jų daugiau nei dešimt mikroorganizmų, sukeliančių alergiją. Nepaprastai daug buvo rasta dulkių erkučių – vienoje pagalvėje beveik 3 milijonai.

Po tokių siaubingų atradimų pagalvių gamybos technologijos iš esmės pakito. Dabar joms naudojamas apdorotas pūkas, kuris labai kruopščiai renkamas nuo specialiai tam tikslui auginamų žąsų. Specialistai tvirtina, kad žąsims tai visai nekenkia, nes po dviejų savaičių pūkai atauga. Tokios pagalvės laikomos minkščiausiomis ir lengviausiomis. Beje, jos ir šilčiausios, ir stipriausios, nes tarnauja žmogui ne mažiau kaip dvidešimt metų.

Na, o tie, kurie nemėgsta miegoti ant žąsų pūkų pagalvėlės, gali rinktis pripildytas ančių plunksnų. Paprastai ir šios maišomos su žąsų pūkais, tačiau yra stangresnės ir geriau išlaiko formą. Norite sušilti šaltuoju paros metu ir pasirūpinti vėsa per karščius? Tada jums pravers avių vilnos pagalvės. Alergiški žmonės gali rinktis pagalves, prikimštas tokia sintetine medžiaga, kuri nepritraukia jokių kvapų, o ekologiškų produktų šalininkai galvą deda ant grikių pagalvės.

Pagalvė vietoje mylimojo

Japonai sugalvojo įvairias pagalvių formas, kurios padeda patirti gerų emocijų ir patenkinti  poreikius. Pavyzdžiui, moteris, pripratusi užmigti ant vyriško peties, gali įsigyti vyro liemens formą imituojančią pagalvę; vyrai, mėgstantys ilsėtis ant mylimosios kelių, gali nusipirkti tam tikras moters formas primenančią pagalvę, tik jų įsivaizduojama mylimoji bus prisidengusi sijonėliu. Tiems, kurie sunkiai pabunda rytais, sukurta pagalvė žadintuvas. Nustatytu laiku ji pardeda judėti, iš pradžių vos vos, o paskui vis stipriau, bet jeigu miegalius dar nesikelia, pagalvėlėse įmontuoti prietaisai pradeda jį daužyti.

Novosibirske veikiančio sveikatos centro specialistai sukūrė pagalvėlę, kurios vidus pripildytas valerijonų šaknelių kvapo. Kam, kam, o katinams jos labai patinka...

Draugė ar kenkėja?

Fotolia nuotr./Pagalvėlės interjere
Fotolia nuotr./Pagalvėlės interjere

Tikriausiai pastebėjote, kad vienuose namuose ant lovų, kušečių ir sofų prikrauta daugybė pagalvėlių, jos didelės ir mažos, margos ir vienspalvės. Kitur ant sofos ar lovos rasime tik vieną pagalvę, na, daugiausia dvi ar tris. Sakysite, toks šeimininkų skonis ir nevalia jo kritikuoti. Tačiau pasirinktos pagalvėlės gali daug pasakyti apie jūsų charakterį, polinkius, o teisingai pasirinktos kartais pagelbėti atliekant mažus ir didelius darbus.

♦ Jeigu norite, kad jūsų namuose dažnai lankytųsi ir nakvotų draugai, giminės ir, žinoma, užsibūtų mylimasis, pristatykite ant lovų ir sofų daugybę mažų pagalvėlių, tik pirkite ar siūkite rausvas ar rožines. Šiukštu, nepirkite pagalvėlių, išpuoštų abstrakčiais ornamentais, venkite tokių, kurių raštuose daug detalių. Abstraktūs piešiniai dažnai sukuria netikrumo įspūdį, o tai gali sukelti sunkumų bendraujant.

♦ Norite jaustis namuose saugiai ir ramiai, nepirkite dekoratyvinių pagalvėlių su trikampiais  ar smailais simboliais, geriau rinkitės lygias, neraštuotas. O pagalvių perteklius miegamajame trukdo miegoti.

♦ Jeigu miegate ant šono, jums prireiks kietos pagalvės, ji turi būti gana aukšta, ypač jeigu jūsų pečiai platūs. Kad būtų patogiau, nedidelę pagalvėlę galima pasidėti tarp kelių. Mėgstate miegoti ant nugaros? Kad būtų patogiau, pagalvę dėkite ne tik po galva, bet ir po kaklu. O jeigu dažniausiai miegate ant pilvo, įsigykite minkštą ir kompaktišką pagalvėlę. Tada neleis įsitempti raumenims. Pagalvėlė neturi būti stora, kad galva nepasikeltų labai aukštai. Tačiau jeigu naktimis knarkiate, plona pagalvė jums netinkama.

♦ Miegant galvą ir kaklą geriau prilaiko kvadratinės ir pailgos pagalvės nei cilindro formos ar apvalios. Ir dar. Atminkite, negalima miegoti visai be pagalvės, tada kaklo slanksteliai ir raumenys neatsipalaiduoja ir nepailsi.

♦ Neseniai Izraelio mokslininkai paskelbė sukūrę pagalvę, kuri miegant lygina veido raukšles. Pagalvės paslaptis ta, kad į jos medžiagą įpinta varinė viela. Bandymų metu nustatyta, kad po keturių savaičių miego ant šios pagalvės ima mažėti veido raukšlių.

♦ Prie pagalvių prisirišame lyg prie gerų draugų, tačiau jos irgi susidėvi. Tačiau jeigu sena pagalvė jums patiko, pirkite panašią, apie naują ir kitokios formos pamąstykite tik tuo atveju, jeigu naktį blogai miegate, o ryte pabundate skaudamu kaklu. Miego draugė turi būti ne tik miela, bet ir patogi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius