Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 16

Indija Lietuvoje – šokiai, padedantys pažinti emocijas ir atrasti harmoniją

Norintiems pajusti Indijos dvasią ir patirti jos kultūrą, kelių tūkstančių kilometrų keliauti nebereikia. Pakanka atsidurti Ogmios mieste, kur veikia Rajyashree Ramesh scenos meno ir šokio teatro akademija – vieta, įkurta žymiosios choreografės ir mokytojos Radžjašri Rameš, daugiau nei 40 metų atskleidžiančios savo mokiniams gracingųjų Indijos šokių paslaptis.
Kasmetinis Indina menų festivalis SurSadhana
Kasmetinis Indina menų festivalis SurSadhana / Partnerio nuotr.

Apie tai, kodėl verta išbandyti klasikinį Indijos šokį Bharata Natyam bei kuo jis ypatingas, kalbamės su pačia akademijos vadove Irina Kušelevič.

Padeda pažinti emocijas ir atrasti harmoniją

Anot I.Kušelevič, Bharata Natyam yra klasikinis indų šokio stilius, kilęs iš Pietų Indijoje esančio Tamil Nadu regiono. „Tai dinamiškas ir labai tikslus šokio stilius, pasižymintis grakštumu ir tuo pat metu jėga. Čia atliekami judesiai koreguoja laikyseną, lavina koordinaciją, grakštumą, stiprina ištvermę bei jėgą, tokiu būdu balansuodami vyrišką ir moterišką pradą ir padėdami atrasti vidinę harmoniją. Klasikinis indiškas šokis moko surasti bei pažinti savyje tam tikras emocijas ir teisingai bei vaizdžiai jas parodyti. Tokiu būdu šokantis indiškus šokius gali išmokti nebeslopinti emocijų, o kai reikia – ir kontroliuoti jas. O juk tai tėra tik vienas iš daugelio terapinių klasikinio indų šokio aspektų“, – pasakoja specialistė.

R. Apanavičienės nuotr./Rajyashree Ramesh Akademija LT
R. Apanavičienės nuotr./Rajyashree Ramesh Akademija LT

Jos teigimu, Bharata Natyam gali mokytis visi norintys – vaikai, paaugliai, moterys bei vyrai, nepriklausomai nuo jų amžiaus ir turimos patirties. „Pamokos vedamos pagal mokytojos R. Rameš sudarytą unikalią metodinę programą, o drauge su manimi klasikinio šokio pamokas rengia profesionalios šokėjos Neringa Raudytė ir Justina Ližaitienė“, – teigia pašnekovė.

G.Grigonio nuotr./Water Global Dance projektas Kernavėje
G.Grigonio nuotr./Water Global Dance projektas Kernavėje

Ypatingą reikšmę turi riešų ir pirštų judesiai

Pasak I.Kušelevič, kaip ir kiekviena tradicinė disciplina, Indijos klasikiniai šokiai reikalauja tam tikrų įgūdžių, fizinio ir protinio pasiruošimo. „Šokio pamokos prasideda nuo paruošiamųjų bei ritminių pėdų veiksmų. Mokomės prisiderinti prie įvairaus ritmo bei atlikti visus šokio judesius trimis greičiais – lėtai, greitai ir labai greitai. Pagrindinė šokio pozicija yra panaši į baleto „plije“ – kai šokėjas pasuka pėdas į šonus ir pusiau pritupia. Ši padėtis suteikia stabilumo šokant bei padeda atverti klubus. Indiškuose šokiuose turime naudoti smulkias kūno dalis – pėdas, riešus, kaklą, galvą, akis bei liemenį. Šokėjas mokosi koordinuoti bei tuo pat metu atlikti pėdų, riešų bei pirštų judesius, kombinuojant visa tai su galvos ir akių judesiais, įvairių emocijų išraiškomis“, – pasakoja I. Kušelevič ir priduria, jog indiškuose šokiuose gestai yra itin svarbūs, o kiekviena riešų ir pirštų padėtis turi ypatingą reikšmę.

Pradėti lankyti indiško šokio pamokas – itin paprasta, o norinčiajam tereikia užsiregistruoti atsiunčiant laišką el. paštu info@indiskisokiai.lt ir atvykstant į bandomąją pamoką. Pašnekovės teigimu, visuomet geriausia pradėti šokio pamokas nuo sezono pradžios, rugsėjo, spalio mėnesiais, tačiau prisijungti prie esamos grupės galima viso sezono metu. „Akademijos atstovės yra reguliariai kviečiamos pasirodyti įvairiuose renginiuose ir šou programose, tokiose kaip televizijos projektai „ŠOK!“, „Lietuvos talentai“, klasikinio bei modernaus šokio festivaliuose Lietuvoje, kitose Europos šalyse ir Indijoje, įvairiose miesto šventėse“ – tikina I.Kušelevič.

Partnerio nuotr./Rajyashree Ramesh šokių pamokos Trakuose
Partnerio nuotr./Rajyashree Ramesh šokių pamokos Trakuose

Daugiau informacijos rasite Indian Dance Lithuania – Rajyashree Ramesh šokio akademijos internetiniame puslapyje www.indiskisokiai.lt .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius