Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Iš barmeno lūpų: patarimai geram kokteiliui pagaminti

Barmenas Mantas Vinikas.
Barmenas Mantas Vinikas.
Šaltinis: 15min
0
A A

Pagaminti gerą kokteilį – gerokai sunkiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Mobilaus kokteilių baro „eMVi“ įkūrėjas Mantas Vinikas  tikina, kad darant kokteilį svarbi kiekviena smulkmena, o vienas nepamatuotas lašas gali visiškai pakeisti gėrimo skonį.

Pats mokslus krimtęs Dortmundo kokteilių akademijoje, Mantas Ji24.lt skaitytojams pateikia 9 svarbiausias pamokas, kaip namuose pasigaminti meistro rankos vertą kokteilį.

  • Laikykitės matematinio tikslumo. Atidžiai skaitykite receptą, nes kokteilių gamyboje proporcijos turi būti matuojamos labai atsakingai, ypač jei kokteilį gaminate pirmą kartą. Daugelio kokteilių receptai buvo tobulinami metų metus, siekiant sukurti geriausią skonių derinį, todėl iškraipius receptą skonis gali stipriai nukentėti.
  • Rinkitės kokybišką gėrimą. Aš visada sakau, kad kokteilio gamyba prasideda jau prekybos centre. Pasirinkite kokybiškus gėrimus, nes iš prastų joks profas gero kokteilio nesukurs.
  • Atkreipkite dėmesį į sultis. Kokteiliams geriausia naudoti šviežių vaisių sultis arba šimtaprocentes sultis iš prekybos centrų. Ir būtinai naudokite šviežias citrinų (ar žaliųjų citrinų) sultis!
  • Skonio akcentui – prieskoniai. Kiekvienas šefas ir barmenas žino, kad be prieskoninių augalų patiekalas ar kokteilis bus tarsi neužbaigtas, jam kažko trūks. Vienas pagrindinių prieskonių yra juodasis pipiras. Kartu su cukrumi ir druska jie – trys skonio veteranai. Į kokteilius dedame ir tarkuotą apelsinų žievelę, nes joje esantis aliejus kokteiliui suteikia labai ryškaus skonio. Aš dažnai į kokteilius dėl aromato beriu ir šviežiai tarkuoto muskato riešuto.
  • Kartus ar saldus – skonio reikalas. Paprastai kokteilio skonį išryškina karčiosios trauktinės arba „bitteriai“. Seniausiuose kokteiliuose, kurie kilo iš Niujorko, yra pilami keli lašai „bitterio“, jis skonį suriša ir išryškina. Kiek jo pilsite – asmeninio skonio reikalas. Aš pastebėjau, kad vyresni žmonės ieško ryškesnių skonių. Jaunesni geria saldesnius, egzotinius, su daugiau ingredientų kokteilius.
  • Rinkitės pagal metų laikus. Kai ruošiame maistą, labai didelę reikšmę turi sezonas, pavyzdžiui, žiemą norime karštesnių patiekalų. Tas pats galioja ir kokteiliams. Jei vasara, karšta, žmonės renkasi kokteilius kaip „Mojito“, „Caipirinha“, jei vėsiau – stipresnius, aštresnius, pavyzdžiui „Manhattan“.
  • Nepamirškit ledo. Tai – bene pagrindinė kiekvieno gero kokteilio sudedamoji dalis, dažnai nepatyrusiam barmenui pakišanti koją. Ledas turi būti gerai atšalęs, nes kitaip bus netinkamas, o kokteilis – tiesiog nekokybiškas. Ši taisyklė labai svarbi, tačiau dažnas dėl skubėjimo ar nežinojimo ledą palaiko kambario temperatūroje. Pavandenijęs ar patirpęs ledas kokteiliui nebetinkamas.
  • Atkreipkite dėmesį į taurę. Geras gėrimas vertas gražios taurės. Kaip vynas, brendis ar alus, taip ir kiekvienas kokteilis turi savo taurę. Pavyzdžiui, žemos taurės skirtos gėrimams, kuriuos po truputį „statome“, sluoksniuojame. Aukštesnės, vadinamosios „long drink“ taurės, skirtos kokteiliams su putojančiais gėrimais.
  • Gėrimo išvaizda – pusė skonio. Kaip ir maistą, kokteilį pirmiausiai įvertina mūsų akys, tad estetika labai svarbi. Puošyboje galioja tokia taisyklė – ką naudoji kokteiliui, tuo ir puoši. Pavyzdžiui, jei į kokteilį pilu apelsinų sulčių, taurę papuošiu apelsino žievele. Juk svarbu, kad skonis ir vaizdas derėtų tarpusavyje.

Barmeno Manto kokteilio „Žalioji jaunatis“ receptas

Kokteilis „Žalioji jaunatis“
Kokteilis „Žalioji jaunatis“

Reikės:

  • 100 ml „Schweppes Bitter Lemon“,
  • 40 ml „Žalių Devynerių“, 
  • 10 ml šviežių žaliųjų citrinų sulčių,
  • griežinėlio imbiero,
  • šaukštelio medaus,
  • 2 lašų „Tabasco“ padažo.

Gaminimas. Imbierą sutriname arba išmaišome su medumi ir šviežiomis žaliųjų citrinų sultimis, į 2/3 taurės įdedame gabalinio ledo, supilame likusius gėrimus ir išmaišome. Galite papuošti rozmarino šakele. 

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką