-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Įsisenėję mitai apie moterų seksualumą

Moterų seksualumas ir seksualinis gyvenimas seniai nėra nepatogi, nemaloni tema. Tačiau seni stereotipai ir dogmos iki šiol gyvi mūsų sąmonėje. Dauguma moteriškų intymios sferos problemų kyla dėl iškreipto požiūrio į seksualumą.
Seksuali mergina
Seksuali mergina / „Fotolia“ nuotr.

Štai įsisenėję mitai apie moterų seksualumą, kurie neseniai buvo paneigti.

Mitas 1: moterys iš prigimties yra monogamiškos

Kitais žodžiais tariant, moterys, priešingai negu vyrai, yra tarsi „užprogramuotos“, kad jaustų potraukį tik vienam partneriui. Ši idėja pateikiama kaip savaime suprantama ir vienintelė teisingiausia, nes tokia yra (turi būti) moters fiziologija. Manoma, kad moters biologinis tikslas – pagimdyti sveikus palikuonis, ir būtent todėl ji turi būti išranki bei ištikima vieninteliam savo gyvenime vyrui. Deja, viskas yra kiek kitaip.

Taip pat skaitykite: Sekso scenarijai, kuriuos turėtumėte išbandyti

Pasirodo, po kelerių metų santykių moters noras mylėtis su tuo pačiu partneriu sumažėja. Apie tai knygoje „Ko nori moterys? Mokslinė kelionė po moters lytinį potraukį“ („What Do Women Want? Adventures in the Science of Female Desire“) rašė žurnalistas Danielis Bergneris. Kanados psichologai taip pat patvirtino: moterų seksualinis potraukis nuolatiniam partneriui blėsta netgi greičiau negu vyrų. Psichologai mano, kad taip nutinka net tik dėl hormonų pusiausvyros sutrikimų, bet ir dėl psichologinės moters būklės: kaip ji jaučiasi su partneriu, ar jie yra artimi, ar ji jaučiasi moteriška, mylima ir geidžiama.

Mitas 2: Moters seksualinis potraukis mažėja su amžiumi

Klaidingai manoma, kad moterys praranda lytinį potraukį dėl tam tikrų fiziologinių priežasčių, kurios atsiranda su metais. Šis stereotipas neturi jokio rimto pagrindo. Anot Teksaso universitete atlikto tyrimo, 30 ir 40 metų sulaukusios moterys yra seksualiai aktyvesnės negu 20–metės. Be to, Harvardo medicinos mokyklos duomenimis, 40–metės moterys patiria daug stipresnį orgazmą ir turi daugiau galimybių patirti daugkartinį orgazmą.

„Sumažėjęs lytinis potraukis dažniausiai susijęs ne su amžiumi, o su psichologinėmis problemomis, – teigia knygos „Naujas sekso džiaugmas“ („The New Joy of  Sex“) autorė, psichologė Susan Quilliam. – Moterys, kurios brandžiame amžiuje atsisako sekso, net neįtaria, koks jų jausmingumo ir jautrumo potencialas lieka neatskleistas.“

Mitas 3: moterys apie seksą galvoja rečiau negu vyrai

Agentūros „Nielsen/Net“ atlikti tyrimai (2012 m.) parodė, kad tarp interneto vartotojų, kurie žiūri erotiką internete, kas trečias yra moteris. O pagal erotinės literatūros parsisiuntimus daliosios lyties atstovės netgi lenkia vyrus.

„Dalykas ne tas, kad moterų domėjimasis seksu yra mažesnis, – teigia Didžiosios Britanijos Karališkojo universiteto psichologė Meredith Chivers. – Moterų libido yra jautresnis daugeliui kitų dirgiklių: žodžiams, vaizdams, garsams. Be to, moterų susijaudinimo prigimtis yra daug sudėtingesnė, ji yra veikiama daugybės faktorių, o svarbiausią vaidmenį čia atlieka emocinė moters būsena.“

Taip pat skaitykite: 5 taisyklės, kurios padės išvengti erekcijos sutrikimų

Be to, anot Ohajo universiteto atliktų tyrimų, seksualiniams aktyvumo skirtumams tarp moterų ir vyrų, užfiksuotiems anksčiau, įtakos galėjo turėti apklaustųjų moterų kuklumas.

„Moterys labai jautriai reaguoja į socialinius lūkesčius dėl jų seksualinio elgesio, todėl jos būna mažiau atviresnės ir sąžingesnės, kalbėdamos apie tai“, – aiškina viena iš tyrimo autorių Terri Fisher.

Mitas 4: moterims reikia daug laiko, kad galėtų susijaudinti

Tam, kad seksualiai susijaudintų, vyrui ir moteriai reikia maždaug tiek pat laiko. Prie tokios išvados priėjo Makgilio universiteto (Kanada) psichologai. Esminis klausimas čia yra ne „kiek“, o „kaip“. Tyrimo autorių nuomone, pagrindinė priežastis, kodėl moteris negali susijaudinti (arba tam reikia daug laiko), yra ta, kad mylimasi psichologiškai nejaukioje atmosferoje. Štai pavyzdžiui masturbacijos metu moterys sugeba patirti orgazmą taip pat greitai kaip ir vyrai.

„Mūsų kultūroje pirmenybė teikiama vyrų orgazmui ir būdams jam pasiekti, – komentuoja sociologė Lisa Wade. – Moterys dažniausiai galvoja apie tai, kaip suteikti vyrui malonumą, o apie tai, kaip pačiai patirti orgazmą, net negalvoja. Moteris, išmokusi imituoti orgazmą, gali iš viso nesuvokti savo pojūčių, kas ateityje gali sukelti seksualinių sutrikimų.“

Taip pat skaitykite: Sužadintas geismas: kaupiame seksualinę energiją

Mitas 5: seksas moteris priverčia įsimylėti. Jų jausmai priklauso nuo hormonų poveikio

Kitais žodžiais šis mitas skambėtų taip: „Vyro emocijos ir jausmai nėra susiję su seksu, todėl jis gali užsiimti seksu tik dėl malonumo. Tuo tarpu moteriai orgazmo metu pasigamina didelis kiekis hormonų, kurie keičia jos emocinę būseną, t .y „priverčia“ įsimylėti.“

Psichologijos profesorius Barry Komisaruk teigia, kad orgazmo metu ir vyrų, ir moterų organizme gaminasi „meilės“ hormonas oksitocinas. Nėra jokių įrodymų, kad šio hormono poveikis moterims būtų stipresnis. Beje, lygiai taip pat nėra įrodyta, kad būtent dėl oksitocino poveikio žmonės įsimyli vienas kitą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius