Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 05

Išmaniųjų telefonų naujienos ir ateitis: ko dar laukti šiemet?

Nuo savo atsiradimo mobilieji telefonai nuėjo ilgą kelią, vis papildydami savo tradicinę telefono funkciją taip, kad taptų bendrosios paskirties komunikacijos įrankiais. Tai – dar ne pabaiga, nes šiemet jie taps dar geresni, greitesni ir galingesni.
Moteris kalba telefonu
Moteris kalba telefonu / 123RF.com nuotr.

Nuo pat pirmosios savo pasirodymo dienos mobilieji telefonai tobulėjo. Dabar pasaulis įžengė į ypač pažangias funkcijas turinčių mobiliųjų telefonų erą. Per pastaruosius 20 metų labai pasikeitė šie mobiliųjų prietaisų aspektai:

Stilius ir išvaizda

Vienas pastebimiausių pokyčių yra mobiliųjų telefonų išvaizda. Jie nuo savo originalios šokolado plytelės formos perėjo prie ikoninio „atverčiamo“ telefono dizaino, kuris ilgą laiką buvo labai populiarus.

Tada modernaus dizaino ir patogaus valdymo dėka rinką užkariavo telefonas su išstumiamu ekranu. Pagaliau pasirodė mobilusis telefonas su jutikliniu ekranu.

Tai – populiariausias telefono tipas dabartinėje išmaniųjų telefonų rinkoje.

s-o-c-i-a-l-c-u-t-e nuotr./ Unsplash nuotr./Mergina naudojasi telefonu
s-o-c-i-a-l-c-u-t-e nuotr./ Unsplash nuotr./Mergina naudojasi telefonu

Dydis

Panašiai kaip kompiuteriai, pirmieji mobilieji telefonai buvo dideli ir nepatogūs; šiandien jie yra maži ir lengvi. Jų evoliucijos tikslas buvo patenkinti vartotojų poreikius ir lūkesčius – būti nešiojamiems ir patogesniems vartotojams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seni mobilieji telefonai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seni mobilieji telefonai

Funkcija

Žinoma, mobilieji telefonai, kaip ir laidiniai jų „giminaičiai“, buvo išrasti bendravimui. Anksčiau telefonai vaidino tik vieną vaidmenį: žmonėms galėjo vieni kitiems paskambinti.

Dėl tobulėjančių technologijų ir besikeičiančių socialinių poreikių, telefonai šiandien suteikia vartotojams daug daugiau galimybių – siųsti ir gauti tekstinius pranešimus ir el. laiškus, fotografuoti ir filmuoti, naudotis internetu, klausytis muzikos ir žaisti žaidimus.

Ir tai dar ne viskas. Svarbu paminėti ir dirbtinio intelekto (DI) technologiją, diegimą mobiliuosiuose telefonuose ir leidžiančią tokius dalykus kaip žmogaus ir mašinos sąveika – „Alexa, įtrauk į mano pirkinių sąrašą pieną ir kiaušinius.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dirbtinis intelektas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dirbtinis intelektas

Fotoaparato technologija

Fotografavimo funkcija atspindi vieną ryškiausių šiuolaikinių išmaniųjų telefonų pokyčių. Iš pradžių dauguma išmaniųjų telefonų turėjo viršuje įtaisytą nedidelį fotoaparatą, skirtą tik fotografuoti. Bet netrukus išmaniojo telefono fotoaparatas sulaukė tikro savo aukso amžiaus: forografuojamą vaizdą tapo įmanoma matyti ekrane, atsuktame į vartotoją, o netrukus atėjo ir vaizdo įrašų, didelės raiškos, naktinio režimo ir „anti-shake“ technologija.

Visų šių funkcijų dėka šiandien fotografavimo funkcija yra vertingiausias šiuolaikinio išmaniojo telefono papildymas.

Žvelgiant į 2020 metus, išskiriamos šešios ryškiausios tendencijos, kurias vartotojai gali tikėtis pamatyti naujausios kartos išmaniuosiuose telefonuose:

Eaters Collective nuotr./ Unsplash nuotr./Maisto fotografavimas
Eaters Collective nuotr./ Unsplash nuotr./Maisto fotografavimas

Daugiau ekrano

Dauguma išmaniųjų telefonų kompanijų pristatė telefonus su visu ekranu. Tokie ekranai turi pranašumų – jie suteikia išmaniajam telefonui puikią išvaizdą ir stulbinamus vaizdo efektus. Viso ekrano dizainas tam tikra prasme skatina kūrybingą išmaniųjų telefonų pramonės plėtrą.

Viena svarbių viso ekrano telefonų savybė per pastaruosius kelerius metus yra įpjova – juodas iškirpimas, paprastai stačiakampis, telefono viršuje, kuriame įtaisyti jutikliai, garsiakalbis ir telefono į priekį nukreipta kamera.

2020 metais greičiausiai pasirodys nauji dizaino modeliai, kuriais bus siekiama maksimaliai padidinti ekrano plotą.

2020 metais greičiausiai pasirodys nauji dizaino modeliai, kuriais bus siekiama maksimaliai padidinti ekrano plotą. Palyginus su labiau matoma dabartine įpjovos, vandens lašo formos įpjova užims užima mažiau vietos ir paliks daugiau jos ekranui.

Ekranas be įpjovos yra naujas produktas rinkoje ir turi palankiausią telefono ekrano ir karkaso santykį „pop-up“ (liet. „ištraukiamos“) kameros, esančios telefono viršuje, dėka.

Erik Lucatero nuotr./ Unsplash nuotr./Telefonas
Erik Lucatero nuotr./ Unsplash nuotr./Telefonas

Mobilioji fotografija

Ypač didelės raiškos kameros yra tikslas, kurio išmaniųjų telefonų gamintojai ir toliau sieks, nes socialiniai tinklai tampa vis svarbesne šiuolaikinio gyvenimo dalimi.

Žmonės socialiniuose tinkluose praleidžia daugiau laiko nei bet kada anksčiau. Jie ne tik siunčia ir gauna rašytinius pranešimus per tokias platformas, kaip „Facebook“ ir „Twitter“, bet ir naudojasi išmaniųjų telefonų kameromis norėdami užfiksuoti ir pasidalyti svarbiais gyvenimo momentais, taigi yra reiklūs nuotraukų kokybei.

Antroje 2019 metų pusėje rinkoje pasirodė išmanieji telefonai su 64 megapikselių kameromis, ir tikėtina, kad ši didelės raiškos vaizdo technologija 2020 metais smarkiai padidins pardavimus.

80 procentų išmaniųjų telefonų gamintojų išleis išmaniuosius telefonus, kuriuose bus įmontuotos šios kameros. Geresnės mobiliosios fotografijos poreikis susijęs su 5G technologija, leidžiančia belaidžiais tinklais perduoti daugiau duomenų.

Siddharth Bhogra nuotr./ Unpslash nuotr./Nuobodulys
Siddharth Bhogra nuotr./ Unpslash nuotr./Nuobodulys

Sulankstomi telefonai

2019 metais CES parodoje Las Vegase pabrėžta, kad populiarėja sulankstomos technologijos, ypač sulankstomi asmeniniai kompiuteriai. Dėl aukštos kainos ir ribotų technologinių galimybių sulankstomi išmanieji telefonai iki šiol nebuvo labai populiarūs tarp vartotojų.

Tačiau turint omenyje išliekantį vis didesnio ekrano poreikį, tikėtina, kad bus atsigręžta į sulankstomus telefonus. Išmaniųjų telefonų gamintojai ir toliau diegia naujoves sulankstomuose modeliuose, ir ateinantį dešimtmetį tikimasi naujų proveržių.

Mika Baumeister nuotr./ Unsplash nuotr./Sulankstomas telefonas
Mika Baumeister nuotr./ Unsplash nuotr./Sulankstomas telefonas

Dirbtinis intelektas

DI technologija suteiks vartotojams žymiai geresnę patirtį, pagerins išmaniųjų telefonų jutimo, analizės ir sąveikos funkcijas. Pavyzdžiui, naudodamas įrenginio jutiklius, tokius kaip „Wi-Fi“, „Bluetooth“ ir „Global Positioning System“ technologijas, išmanusis telefonas gali sukurti išsamų savo vartotojo profilį be interneto ir net numatyti jo poreikius, o tada pateikti pasiūlymus, kurie padės tuo poreikius patenkinti.

Per mašinos ir žmogaus sąveiką išmanusis telefonas gali rinkti atsiliepimus ir nuolat pasitaisyti bei tobulėti, kad neatsitiktų vartotojo. Kadangi 2020 metais ir vėliau DI tikrai bus naudojamas išmaniuosiuose telefonuose, jis taip pat padės pagerinti nuotraukų kokybę, pailginti baterijos veikimo laiką ir patobulinti kibernetinį saugumą.

Franck V. nuotr./ Unsplash nuotr./Dirbtinis intelektas
Franck V. nuotr./ Unsplash nuotr./Dirbtinis intelektas

5G

2020-ieji yra laikomi pirmaisiais 5G ryšio metais. Daugelis analitikų ir apžvalgininkų spėja, kad ši technologija pagyvins ir restruktūrizuos telekomunikacijų pramonę.

5G technologija žada žymiai padidinti greitį ir išplėsti belaidžių tinklų aprėptį, o jos atsiradimas yra didžiulė galimybė išmaniųjų telefonų kompanijoms – 2020 metais numatoma rinkai pasiūlyti šimtus milijonų 5G telefonų.

123RF.com nuotr./5G interneto ryšys
123RF.com nuotr./5G interneto ryšys

Procesoriai

Norint neatsilikti nuo išmaniųjų telefonų pramonės tendencijų, 2020 metais dar yra kur tobulinti mobiliuosius procesorius. Galingesni procesoriai reiškia geresnį grafikos našumą.

„Nintendo Switch“ vaizdo žaidimų konsolės sėkmė rodo, kad išmanieji telefonai su aukštos kokybės vaizdais sulaukia pasisekimo tarp vartotojų. Be to, šiuolaikinės mobiliosios mikroschemos, galinčios palaikyti išmaniojo telefono fotoaparatą, vaizdo, garso, gestų atpažinimo ir kitas funkcijas, tapo pagrindinėmis, aplenkiančiomis paprastą procesoriaus dizainą. Šiemet taip pat pasirodys vis daugiau išmaniųjų telefonų su įmontuotu 5G ryšiu.

Manome, kad dėl 2020 metais įvyksiančių pokyčių išmanieji telefonai taps dar geresniais ir patogesniais prietaisais. Tikimės, kad išmaniųjų telefonų gamintojai mielai priims naujus iššūkius, pasinaudos augančiomis galimybėmis, ir pasiūlys mums produktus, kurie patenkins įvairiausių klientų poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius