Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 12

Įspūdingas Anelės menas: imbieriniam Rokiškio dvarui sukurti prireikė daugiau kaip 30-ies valandų

Anelė Čirūnaitė sako, kad turbūt jau šešerius metus kasmet kepa kalėdinius imbierinius skanėstus – vienais metais tai buvo tradiciniai namukai, kitais – įspūdingas šiltnamis, o šiais – Rokiškio dvaro kopija, kuriai įgyvendinti prireikė 31 valandos ir 15 minučių.
Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras
Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras / Giedriaus Kujelio nuotr.

Kokia gi dvaro gimimo istorija? Anelė sako, kad gavo žinutę iš muziejininko Giedriaus Kujelio, kurioje jis paprašė įgyvendinti gražią mintį – iškepti ir sukurti kalėdinį imbierinį Rokiškio dvarą, kuris būtų ir kalėdinė dekoracija, ir puošmena.

Asmeninio archyvo nuotr. /Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras
Asmeninio archyvo nuotr. /Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras

„Idėja man pasirodė nereali. Užbūrė. Tą pačią dieną pietų pertrauką išnaudojau vaikščiodama apie muziejų, jį fotografuodama ir galvodama, kaip sudėlioti jo sienas.

Šiuo metu dirbu auklėtojos padėjėja, bet prieš grįžtant į gimtąjį miestą Rokiškį buvau matininkė. Kitaip tariant, „kepiau“ pastatų bylas. Tad vaikščiodama apie muziejų labiausiai norėjau rankose turėti lazeriuką...

Asmeninio archyvo nuotr. /Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras
Asmeninio archyvo nuotr. /Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras

Tiksliems matmenims išsikepiau kelias sienas, o tada gavau pusrūsio planą iš architektų, kurie daro muziejaus pakeitimo projektą. Nors ir be matmenų, bet bent jau turėjau aiškesnes proporcijas nei iš nuotraukų.

Labiausiai bijojau dėl stogo konstrukcijos, nes nėra dvaro stogas toks paprastas, tad teko ir Youtube vaizdelius iš paukščio skrydžio pažiūrėti, ir nuotraukas iššifruoti – tai buvo sudėtingiausia darbo dalis“, – pasakoja Anelė, kuri meduolinį namelį kūrė pagal Beatos Nicholson imbierinių sausainių receptą.

Kuo pagražinti langai? „Langeliai – tai lydyti ledinukai. Iš pradžių sudėjau visokių spalvų, bet nepatiko, tai teko išimti. Vėl kaitinau ir iš naujo dėjau kitos spalvos.

Baigiau dvaro kūrybą antrą valandą nakties. Nuėjau pažadinti mamą ir sakau: „Kelkis! Einam pažiūrėti! Atsikėlė, tad dvarą dar patobulinome“, – sako Anelė.

Šiuo metu dvaras puošia Kalėdinio pašto langus Rokiškyje – galima nueiti ir pasigrožėti.

Giedriaus Kujelio nuotr. /Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras
Giedriaus Kujelio nuotr. /Anelės Čirūnaitės sukurtas imbierinis Rokiškio dvaras

Tai, kaip supratote, nėra pirmas valgomas ir toks išvaizdus Anelės darbas. Štai praėjusiais metais ji sukūrė valgomą šiltnamį, kurį valgyti atrodo tikra nuodėmė.

Na, o meilė kepiniams prasidėjo tada, kai gimė Anelės vaikai. Paklausta, ar leidžia ir vaikams šeimininkauti virtuvėje, pašnekovė juokauja, jog kai kūrė Rokiškio dvarą, neleido net į virtuvę įeiti, tačiau visada leidžia jiems pasireikšti dekoruojant sausainius.

„Nesu nei konditerė, nei kokius tortus darau, bet sau už meduolinį muziejų pasidovanojau maistinių dažų ir pabarstukų, o juos vaikai greičiausiai subarstys į manų košę“, – juokiasi Anelė.

Paklausta, ar dvaras vėliau bus suvalgytas, Anelė sako, kad jo likimas dar nėra aiškus, tačiau iš savo patirties žino – ilgainiui gali pradėti tirpti langai.

Tad kol neištirpo, jūsų dėmesiui – įspūdingasis Rokiškio dvaras!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius