Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 06

Įspūdingiausi pasaulio medžiai

Sunku paneigti faktą, kad gamta pasauliui dovanoja akis džiuginančių reginių. Argi negalime pavadinti jų tikru stebuklu? Kad ir medžiai! Kokių tik jų nebūna: alsuojantys didingumu, neapglėbiamo kamieno, raižantys dangų savo liaunais kamienais ar net primenantys vėduokles... Gal kai kam medžiai tėra medžiai, bet apie jų draugystę su žmonėmis parašyta ne viena knyga. Tad žvilgtelėkime į egzotiškiausius ir įspūdingiausius pasaulio medžius.
Madagaskaro ravenala dar vadinamas „keliautojų medžiu“
Madagaskarinės ravenalos dar vadinamos „keliautojų medžiu“ / Fotolia nuotr.

 

► Madagaskarinė ravenala (Ravenala madagascariensis Sonn)

 

Šis įdomus augalas iš Madagaskaro gal ir nėra itin gigantiškas, tačiau atrodo labai mielas ir primena vėduoklę. Dažnai jis dar vadinamas „keliautojų medžiu“ arba „keliautojų palme“. Madagaskarinė ravenala siekia 4–12 metrų, o jos lyg išskleista vėduoklė išsidėsčiusios šakos savyje kaupia vandenį (net iki 25 litrų!), galintį laiku ir vietoje numalšinti praeivių troškulį. Ši palmė itin mėgstama įvairių vabzdžių, bičių, drugelių ir paukščių. Ir dar – tikima, kad šis keliautojų medis gali atnešti laimę: tereikia tiesiai stovint priešais jį sugalvoti norą, kuris turi būti pagrįstas gerais ketinimais, ir svajonė būtinai išsipildys. Tad ten atsidūrę būtinai išbandykite!

 

Madagaskaro ravenala dar vadinamas keliautojų medžiu
Shutterstock nuotr. / Madagaskarinė ravenala dar vadinama „keliautojų medžiu“

 

► Banjanas, arba bengalinis fikusas (Ficus benghalensis)

 

Tai nacionalinis Indijos medis, dažnai pavadinamas „medžiu mišku“. Kaip matote, jis tikrai ypatingas savo išvaizda: medžio centre matomas kamienas, išleidžiantis šakas, nuo kurių kabančios kitos šakos ilgainiui įsišaknija. Taip tęsiasi iki begalybės ir medis vis plečiasi. Vienas seniausių ir įspūdingiausių banjanų auga Indijoje. Jam daugiau kaip 250 metų, o kamienų ir šakų gausos neįmanoma nė suskaičiuoti (teigiama, kad gali būti daugiau kaip 3 000).  Didysis banjanas Indijoje užima daugiau kaip 1,5 hektaro ploto.

 

Banjanai
Shutterstock nuotr. / Banjanas

 

► Drakono kraujo medis (Dracaena cinnabari)

 

Pirmiausia kyla klausimas, kodėl šis medis pavadintas tokiu skambiu vardu? Drakono kraujo medžiai auga Sokotros saloje, esančioje prie Indijos vandenyno. Šie vieniši, didingi, keistos ir skėtį primenančios lajos formos augalai atrodo lyg sustingę laike. Dėl raudonos spalvos sakų, kurie teka iš kamienų, medžiai ir gavo tokį pavadinimą. Jie naudojami spalvai išgauti, medicinoje, netgi įvairiems magiškiems ritualams, meno dirbiniams. O kas paneigs, kad juose slypi išties magiška energija?

 

Drakonmedis
Shutterstock nuotr. / Drakono kraujo medis

 

► Baobabai

 

Tai dar vieni įspūdingi, dėmesio verti medžiai, apdainuoti paties Antoine’o de Saint-Exupéry.  Jie, pasižymintys neįtikėtinu atsparumu, auga Afrikoje, Australijoje, be to, vadinami nacionaliniais Madagaskaro medžiais. Baobabai gali sulaukti sunkiai suvokiamo amžiaus – net 2000 metų! Jie vadinami itin skambiai – gyvybės medžiai. Afrikos regione baobabai labai vertinami kaip vandens, maisto, pastogės, prieglobsčio suteikėjai. Lapai naudojami kaip prieskoniai, vaisiai, dar pavadinami „beždžionių duona“, turi daug vitamino C ir yra puikus maistas žmonėms, kurie jų skonį apibūdina kaip greipfrutų, kriaušių ir vanilės derinį. Trumpai tariant, tikrai verta pamatyti!

 

Baobabai
Shutterstock nuotr. / Baobabai

 

► Sekvojos

 

Na kas gi nežino didžiųjų sekvojų, drūtakamienių, išlakiųjų, amą atimančių medžių? Amerikoje, Siera Nevados kalnuose, galima išvysti sekvojų nacionalinį parką. Jame auga ir didieji mamutmedžiai. Sekvojos siekia net 130 metrų aukštį, o kamienas – nuo 4–5 m ir gerokai didesnį skersmenį. Žinoma, šie skaičiai nieko nesako, tačiau pakanka išvysti šiuos medžius nuotraukoje, kad suvoktume neįtikėtiną gamtos galią. Įdomu, jog sekvojos gali sulaukti ne vieno tūkstančio metų. Paklydusios amžinybėje jos siūbuoja savo šakomis ir dar kartelį leidžia įsitikinti jų galia.

 

Sekvojos
Fotolia nuotr. / Sekvojos

 

► Eukaliptas ir vaivorykštinis eukaliptas

 

Daugiausia eukaliptų auga Australijoje, Indonezijoje, Naujojoje Gvinėjoje, na, o dailusis vaivorykštinis eukaliptas paplitęs Filipinuose, Naujojoje Britanijoje, Seramo saloje ir kt. Eukaliptai išsiskiria savo dydžiu ir gali siekti daugiau kaip 100 metrų. Tam daugiausia įtakos turi drėgmė. Didžiausi jie užauga tuose regionuose, kuriuose dažnai iškrinta kritulių. Eukaliptų rūšių yra begalės. Bene labiausiai jie vertinami dėl gydomųjų, organizmą stiprinančių, peršalimą įveikiančių savybių. Koalos tam pritartų, mat pačios minta eukaliptų lapais.

 

Paprastasis eukaliptas
Shutterstock nuotr. / Eukaliptai

 

Vaivorykštinis eukaliptas – tai dar vienas gamtos stebuklas. Sunku patikėti, kad  Eucalyptus deglupta nepaliestas dailininko teptuko. Įvairiomis spalvomis mirguliuojantis grožis toks tampa dėl tam tikru metu vis nusilupančios žievės, kuri įgauna oranžinės, žalios, tamsiai mėlynos ir įvairių kitų spalvų atspalvių. Vaivorykštinis eukaliptas auginamas ir dėl dekoratyvinių tikslų, tačiau dar daugiau šių medžių naudojama popieriui gaminti.

 

Vaivorykatinis eukaliptas
Fotolia nuotr. / Vaivorykštinis eukaliptas

 

► Puošnusis kapokmedis (lot. Ceiba speciosa)

 

Labiausiai šis medis išsiskiria ne tik gražiais žiedais, bet ir itin „aštriu“ kamienu. Jeigu jums rožė atrodo per daug dygliuota, tai ką tuomet pasakytumėte apie šį motinos gamtos šedevrą?  Pietų Amerikoje paplitęs medis, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia „girta lazda“. Užauga iki 25 m, yra atsparus sausroms ir vidutiniam šaltukui. Jaunų medžių kamienas yra žalias, tačiau sendami jie įgauna pilką spalvą. Gali pasigirti dailiais, įvairiaspalviais žiedais, o užaugusiuose ir sunokusiuose vaisiuose galima aptikti medžiagos, primenančios medvilnę arba šilką. Daugiausia puošnusis kapokmedis auginamas dekoratyviniais tikslais.

 

Puoanusis kapokmedis
Fotolia nuotr. / Puošnusis kapokmedis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius