Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 18

Išvyko į Bristolį studijuoti, o tapo džiazo grupės lydere – pripažįsta jau ir vietos žvaigždės

Baigusi mokyklą 22-ejų metų kaunietė Karolina Griškutė išvyko studijuoti į Jungtinę Karalystę. Bristolį ji pasirinko neatsitiktinai – šiame mieste vertina meniškus žmones. Nuo paauglystės žygiuojanti muzikiniu keliu, vos po 6 mėnesių svetimoje šalyje jaunoji vokalistė subūrė džiazo grupę, o šiandien kuria dainas ir svajoja atsivežti savąjį kūrinį į Lietuvą.
Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę
Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę / Daumanto Každailio nuotr.

Pirmuosius džiazo akordus Karolina išgirdo dar vaikystėje – šeima mėgo įvairią muziką, tačiau susidomėjimas žanru atėjo sulaukus 15-os metų. Postūmiu tapo privačiose vokalo pamokose išgirsti žodžiai, kad jos balsas tiktų džiazui.

Dainavusi mokykloje ir savo kambaryje, kaunietė gimtajame mieste pasiryžo surengti koncertą – tuomet jai tebuvo 16 metų.

Johnny Ng nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę
Johnny Ng nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę

„Aš gyvenau muzika, daug laiko praleidau dainuodama ir norėjau išbandyti save. Rizikavau, nes nežinojau, kaip pasiseks, bet ta meilė muzikai vedė į priekį. Galvojau, pabandysiu ir pasižiūrėsiu, ar čia mano kelias, ar ne“, – jausmus prieš pirmąjį pasirodymą prisiminė pašnekovė.

Muzikinio kelio pradžia, pasak jos, buvo sunki – trūko pažinčių, o ir vietų pasirodyti nebuvo daug. Tačiau Karolina įsitikinusi – atkaklus darbas plečia galimybių ratą.

Po pasikartojančių solinių pasirodymų Kaune ir Vilniuje, vokalistė buvo pakviesta į „Kaunas Jazz“ festivalį.

„Tai buvo didelis pastūmėjimas į priekį, nes jaučiausi labiau pripažinta muzikos scenoje ir Lietuvoje“, – ankstyvaisiais pasiekimais pasidalijo Karolina.

Sukūrė džiazo grupę

Sprendimą po mokyklos baigimo išvykti į Jungtinę Karalystę Karolina priėmė 11-oje klasėje. Tam įtakos turėjo tuometinė studijų kokybė ir noras įgyti patirties bei savarankiškumo.

Įstojusi į Vakarų Anglijos universitetą, medijų ir kultūros programą, netrukus Karolina suprato, kad tai – ne jai, todėl įsitikinusi, jog nori studijuoti muziką, nuo praėjusio rugsėjo mokosi Didžiosios Britanijos ir Airijos šiuolaikinės muzikos institute. Čia ji specializuojasi vokalo srityje.

Bristolis lietuvaitei patinka – miestas nei per didelis, nei per mažas, jame dažnai skamba muzika.

„Bristolyje daug nemokamų koncertų įvairiose mažose vietelėse. Tu, kaip studentas, gali būti ten, bet neišleisti didelių pinigų“, – įspūdžiais dalijosi K.Griškutė.

Muzikinę karjerą Jungtinėje Karalystėje Karolina turėjo pradėti nuo nulio. Aiškiai žinojusi, kad nori suburti grupę, ji nuo pirmų dienų vaikščiojo į džiazo koncertus ir mezgė pažintis.

Pasak pašnekovės, atkaklumas ir žinojimas, ko nori, padėjo jai vos po pusmečio sukurti džiazo grupę pavadinimu „Karolinos Griškutės kvartetas“. Tiesa, pradinė jos sudėtis (būgnai, kontrabosas, pianinas bei vokalas) keitėsi. Pokyčių numatoma ir ateityje.

Daumanto Každailio nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę
Daumanto Každailio nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę

„Turiu planų rudeniui. Noriu gal net praplėsti grupę, nes jaučiu, kad truputį įstrigau su kvartetu. Norėčiau saksofono, trimito ar gitaros, tad gali būti, kad tas paskutinis pavadinimo žodis kis“, – grupės plėtros idėją papasakojo Karolina.

Grupės nariai – skirtingų tautybių

Bristolyje koncertuojančią grupę galima laikyti daugiakultūre: vokalistė – iš Lietuvos, pianistas – iš JAV, buvusi kontrabosistė – pusiau vokietė, pusiau amerikietė, o nauji komandos nariai – iš visos Jungtinės Karalystės.

„Manau, jų patirtys atneša labai daug spalvų ir kūrybinių idėjų į mūsų grupę. Net jeigu jie yra iš kažkurios kitos Anglijos vietos arba dar daugiau – kitos šalies, gal kažko išmokę daugiau, gal daugiau idėjų turi. Visa tai atneša kūrybinės laisvės ir mes darome plačiau negu kad visi būtume iš to paties krašto“, – svarstė pašnekovė.

Visad malonu išgirsti lietuviškai kalbančių žmonių.

Karolinos Griškutės kvarteto debiutas Bristolyje sulaukė ne tik vietinių, bet ir tautiečių palaikymo.

„Žmonės priėmė labai maloniai. Manau, daug susidomėjimo kėlė mano vardas, taip pritraukdamas gan daug lietuvių, kurie, pamatę mano pavardę, irgi ateidavo. Buvo labai smagu pamatyti žmonių ne tik iš Bristolio, bet ir lietuvių, gyvenančių Bristolyje. Ne kartą buvo, kad nepažįstu lietuvių, kurie čia gyvena, bet jie prieina po koncerto. Visad malonu išgirsti lietuviškai kalbančių žmonių“, – nusišypsojo Karolina.

Šiandien grupei nebereikia belstis į kiekvienas pasirodymų erdvių duris – mieste juos pažįsta. Kvartetas koncertuoja keletą kartų per mėnesį, tačiau nesiima privačių renginių.

„Mums visiems norisi labiau iš meninės prasmės pasirodyti, ne viskas tik dėl pinigų. Labiau dėl artistinės prasmės“, – paaiškino Karolina.

Karolinos Griškutės asmeninio albumo nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę
Karolinos Griškutės asmeninio albumo nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę

Karolinai įsiminė pasirodymas laive, kuris plaukiojo po Bristolio įlanką.

„Mus pakvietė popietei, kad būtų vokalas ir pianinas. Kol žmonės mėgavosi gėrimais bei pačia kelione, mes grojome. Buvo įdomu, nes pirmą kartą koncerto vieta judėjo. Labai smagu ir neįprasta. Tada ateina supratimas, kad gali groti visur, nesvarbu, ar laive, ar gatvėje, ar džiazo klube, ar prašmatniausiame festivalyje. Vis tiek jausmas tas pats, nes tu duodi tai, ką tu nori, kad žmonės jaustų“, – įspūdžiais iš pasiplaukiojimo dalijosi Karolina.

Bristolyje pasijuto pastebėta

Karolinos kilmė Bristolyje yra sutinkama teigiamai – grupės nariai jaučia, kad lietuvė įneša į muzikos sceną naujų spalvų ir atiduoda dalelę savęs, o klausytojams tai kelia susidomėjimą.

„Buvimas lietuve prideda šiek tiek egzotikos ir žavesio, nes tada visiems įdomu paklausti, iš kur tu esi, ar dainuosi lietuviškai, ar planuoji kurti lietuviškai. Tai, manau, jiems visai įdomu, ypač tiems melomanams, kurie nuolatos eina į koncertus“, – patikino pašnekovė.

Praėjus keliems mėnesiams nuo grupės debiuto, Karolina buvo pakviesta duoti interviu į Bristolio radijo stotį „Ujima Radio“, kur sudainavo ir vieną kūrinį.

Karolinai tenka groti ar prasilenkti renginiuose su žymiausiais miesto džiazo atlikėjais.

„Žmonės, kurie tai daro jau 20 arba 30 metų, ir mane pripažįsta ir žino... Man smagu būna“, – šyptelėjo K.Griškutė.

Skaidros Nepagausi nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę
Skaidros Nepagausi nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę

Tiesa, pašnekovė pasakojo, kad po koronaviruso Bristolyje vyrauja stipresnė konkurencija, kadangi vietų koncertams skaičius yra sumažėjęs.

„Aš per daug nejaučiu, nelabai stengiuosi būti tame, nes, manau, kad tai atneša daug negatyvo. Tada pradedi save lyginti su kitais žmonėmis, o kūrėjas turi to vengti. Kiekvienas sukuria kai ką įdomaus ir naujo. Kažką savo“, – konkurenciją vertino Karolina.

Planuoja papildomą muzikinę veiklą

Sėkmė muzikos pasaulyje, pasak pašnekovės, gali priklausyti nuo laikotarpio, pažinčių ir įdėto darbo, tačiau jeigu esi atkaklus – įmanoma viskas.

Už pirmus koncertus Karolinai pavyko gauti atlygį, tačiau tam įtakos turėjo žmonės, kurie pamokė ją, kaip prašyti sau koncertų ir save pateikti.

„Muzikantais, būna, pasinaudoja. Kadangi esi jaunas, tiesiog nežinai, nori duoti. Labai daug žmonių pamato tai, tą ugnį tavo akyse ir jie tiesiog nori, kad viską darytum nemokamai, bet kartais reikia už save pakovoti“, – patirtimi dalijosi Karolina.

Atlikėja džiaugėsi, kad pradėjo studijuoti muziką būdama brandesnė. Pasak jos, pragyventi tik iš koncertų – sunku, todėl suprato, kad vėliau galėtų mokyti vokalo ar rašyti kūrinius kitiems žmonėms.

„Kai pradėjau studijuoti muziką, mums iš karto pasakė, kad šiuolaikinis muzikantas ar artistas turi išmokti daugiau dalykų negu ankstesnių kartų muzikantai, nes koncertai anksčiau buvo labiau vertinami. Dabar koncertai nėra taip gerai apmokami, nebent esi didelė žvaigždė“, – pasakojo Karolina.

Karolinos Griškutės asmeninio albumo nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę
Karolinos Griškutės asmeninio albumo nuotr./Kaunietė Karolina Bristolyje subūrė džiazo grupę

Tikisi atsivežti grupę į Lietuvą

Sukūrusi džiazo grupę, Karolina turi naujų siekių. Rudenį ji planuoja grįžti į muzikos sceną su kvartetu arba didesne grupe ir papildyta koncertine programa, o iki metų pabaigos įrašyti nepilną muzikinį albumą, kuriame būtų 4 arba 5 lietuvės kūrybos dainos.

„Norisi su grupe pakoncertuoti Lietuvoje. Būtų smagu parodyti tiems, kurie manęs anksčiau klausėsi, kaip patobulėjau. Tai būtų kaip ir grupės mini turas. Būtų labai smagu sugrįžti į Lietuvą“, – pasidalijo Karolina.

Į džiazo muziką ji nori įnešti modernumo.

„Norime, kad jis būtų kaip ir klasikinis džiazas, bet su modernumo prieskoniu. Tiesiog savo kūrybą, kas esu aš, norėčiau įdėti į esamą džiazą ir sumiksuoti“, – nusijuokė Karolina.

Karolina atskleidė, kad ją inspiruoja žmonės, kurie tiki savo menu.

„Tai gali būti ir maisto gaminimas. Man yra labai gražu, kai žmogus įdeda meilės į tai, ką jis daro“, – šyptelėjo Karolina.

Muzikinės karjeros prasme Karolina išskyrė dainininkę Melody Gardot, kuri pradėjo kurti džiazą su modernumo skambesiais. Pasak jos, M.Gardot gyvena Karolinos svajonių gyvenimą – važinėja po džiazo festivalius, kuria savą muziką, taip pat yra įvairiapusiška asmenybė.

Paklausus, koks yra Karolinos svajonių pasirodymas, ji nenutolo nuo M.Gardot veiklos.

„Aš vis grįžtu prie džiazo festivalių. Įsivaizduoju kokį festivalį kur nors Ispanijoje arba Italijoje. Įsivaizduoju, kad būtų šilta ir labai daug žmonių atviroje erdvėje, pavyzdžiui, kažkokiame lauke. Žmonės klausytųsi ir jiems būtų smagu, ir man būtų smagu. O vilkėčiau tai, nežinau, pagal temperatūrą“, – nusijuokė svajone pokalbį užbaigusi Karolina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius