-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 12 25

J.Marčiulaitienė atradusi eterinius aliejus išmetė vaistus. Aliejai emocijoms, kūnui, sveikatai ir namams

Per šventes turbūt kiekvienam norisi į savo namus ir širdis įsileisti kuo daugiau meilės, šilumos ir gerumo. Taigi bent akimirkai sustokite ir įsiklausykite, ką jums kužda širdis. Pasinerkite į nepakartojamus prisiminimus: pajauskime šiurpuliukus bėgančius per kūną, kai kažko taip stipriai laukiame, išgirskime tylą, kuri atneša giliausius pajautimus ir veda į naujus atradimus, užuoskime kvapus, kuriais kvepia tikra Kalėdų meilė, ramybė, padėka ir laimė.
Levandų aliejus
Levandų aliejus / Fotolia nuotr.

O kokia jūsų kalėdinė istorija? Ar kada pagalvojote, kuo jums kvepia ši ypatinga diena?

Greičiausiai dažnas pasakys, kad cinamonu ir vanile kvepiantis mamos kepamas pyragas ar imbieriniai sausainiai, ką tik iš miško parnešta eglutė, o gal senelio po staltiese padėtas šienas. O gal Kalėdos kvepia mūsų vaikystės prisiminimais, artimųjų meile, dėmesiu vienas kitam, buvimu čia ir dabar su taip mums brangiais žmonėmis?

„Kiekviena diena turi savo aromatą“, – sako Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė, holistinės aromaterapijos praktikė Jūratė Marčiulaitienė. Visai nenuostabu, kad cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, citrusinių vaisių, eglių ar pušų kvapas mums asocijuojasi su Kalėdom. Juk šie kvapai puikūs antidepresantai, gerina nuotaiką, skatina atsipalaidavimą, mažina nuovargį, įtampą, energizuoja, pašalina vienatvės būseną. O viso to juk taip reikia ruošiantis ir laukiant didžiųjų metų švenčių.

Priimti, kas padeda, ir atmesti, kas kenkia

Veikli moteris, jau ne vienerius metus propaguojanti sveiką gyvenseną ir mitybą, įsileidusi į savo gyvenimą eterinius aliejus, sako atradusi būdą, kaip padėti sau ir žmonėms nenaudojant chemijos, kuri dažnai netgi griauna sveikatą.

Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Marčiulaitienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Marčiulaitienė

„Sveikam žmogui reikalinga kūno ir proto harmonija bei taika širdyje“, – sako Jūratė. „Natūrali aromaterapija sujungia protą ir sielą, o įprasta medicina juos visiškai atskiria, suardydama organizmo vienybę. Kvapo poveikis ignoruojamas, nes jį išmatuoti labai sunku. Pažadinkime savo intuiciją bei organizmo gebėjimą atpažinti ir priimti tai, kas jam padeda, ir atmesti tai, kas kenkia“, – dalijasi patarimais pašnekovė.

Aromaterapija gali padėti išsivaduoti iš įvairių anomalijų, odos problemų, numalšinti skausmą, negalavimus, reguliuoti emocinę būklę.

Pati Jūratė jau ne vienerius metus nevartoja jokių sintetinių vaistų. Jos namuose jų tiesiog nėra. O sveikatos, energijos ir jaunystės gali pavydėti kiekvienas.

Istoriniai šaltiniai mini, kad eteriniai aliejai buvo naudojami jau prieš 6 tūkstančius metų. Nuo neatmenamų laikų augalai yra glaudžiai susiję su žmonių fizine, emocine ir dvasine savijauta.

Be akivaizdaus gydomojo ir apsauginio-profilaktinio poveikio, eteriniai aliejai skleidžia išskirtinį aromatą, pakeliantį nuotaiką, gerinantį savijautą, išsklaidantį neigiamas emocijas bei sukuriantį romantišką atmosferą.

„Eteriniai aliejai turi unikalią savybę prasiskverbti į ląstelės membraną ir nukeliauti į kraują bei audinius. Unikali, riebaluose tirpi eterinių aliejų struktūra yra labai panaši į mūsų ląstelės sienelės sandarą, eterinių aliejų molekulės yra santykinai mažos, tai sustiprina jų gebėjimą prasiskverbti į ląsteles. Tepant eterinius aliejus ant pėdų ar minkštųjų audinių, jie pasiskirsto po kūną vos per kelias minutes.

Terapinės klasės eteriniai aliejai turi gydomųjų ir profilaktinių savybių, užkertančių kelią įvairioms ligoms bei emociniams sutrikimams. Aromaterapija gali padėti išsivaduoti iš įvairių anomalijų, odos problemų, numalšinti skausmą, negalavimus, reguliuoti emocinę būklę.

Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Marčiulaitienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Marčiulaitienė

Eteriniai aliejai tiesiogiai veikia nervų sistemą, pašalindami depresiją, melancholiją, liūdesį ar stresą. Šiandien mokslas įrodė, kad eteriniai aliejai pasižymi stipriomis antivirusinėmis, antibakterinėmis, antioksidantinėmis, priešgrybelinėmis, raminamomis bei nervų sistemą stimuliuojančiomis savybėmis, taip pat pagreitina žaizdų gijimą. Augaliniuose aliejuose yra daug naudingų mitybos elementų, hormonų, vitaminų ir mineralų.

Viena iš ligų atsiradimo priežasčių yra ta, kad mitybos produktai negali tinkamai įsiskverbti į ląsteles ir dėl to plinta bakterijos, kurios sukelia toksikozes, mutacijas, o eteriniai aliejai dėl savo ypatingos cheminės struktūros turi unikalią savybę prasiskverbti į ląsteles, jas pamaitinti ir duoti deguonies, suaktyvina ląstelėse deguonies cirkuliaciją ir taip stiprina imuninę sistemą.

Viena svarbiausių eterinių aliejų savybė, duodanti didžiulį teigiamą poveikį žmogaus sveikatai – organizmo ląstelių aprūpinimas deguonimi“, – dalijasi patirtimi pašnekovė.

Aliejai emocijoms, kūnui, sveikatai ir namams

Sveikos mitybos ir gyvensenos propaguotoja Jūratė Marčiulaitienė dalijasi kvapais, kurie padeda palaikyti harmoniją visose gyvenimo srityse – tai emocijos, kūnas, sveikata ir namų švara. Jūratė rekomenduoja, kokie aliejai turėtų būti kiekvieno iš jūsų namuose.

Levandų eterinis aliejus: ramina, atpalaiduoja ir subalansuoja tiek fiziškai tiek emociškai, padeda užmigti ir gerina miego kokybę, stangrina, drėkina odą, dezinfekuoja žaizdas, mažina patinimą, skatina gijimą, mažina randus, stabdo kraujavimą, galima naudoti nudegimams, pūslelinei, atbaido vabzdžius, padeda malšinti ausų, reumato, artrito, nugaros, menstruacijų skausmus, tinkamas virusinių ligų gydymui ir prevencijai, virškinimo trakto funkcijų sutrikimams, skatina plaukų augimą.

Fotolia nuotr./Moteris levandų lauke
Fotolia nuotr./Moteris levandų lauke

Pipirmėčių eterinis aliejus: virškinimo trakto sutrikimams, refliuksui, galvos skausmui, pykinimui, viršutinių kvėpavimo takų ligoms ir slogai, pūslelinei, mažina protinį ir fizinį nuovargį, suteikia energijos ir gyvybingumo, mažina apetitą, skaido riebalus, gerina trumpalaikę atmintį, nuo kirmėlių, priešgrybelinis, nuo pleiskanų, stimuliuoja plaukų augimą, skatina kraujotaką, imuniteto stiprinimui, puikus antiseptikas.

123RF.com nuotr./Pipirmėčių eterinis aliejus
123RF.com nuotr./Pipirmėčių eterinis aliejus

Citrinžolių eterinis aliejus: plečia kraujagysles, naudojamas esant hipertonijai, gerina kraujo apytaką ir limfotaką, stipri priešgrybelinė priemonė, skatina skysčių šalinimą, gerina proto aiškumą, atpalaiduoja, gerina nuotaiką, balansuoja visas organizmo sistemas, malšina skausmą (galvos, artrito), stiprina imunitetą, gerina virškinimą, grynina orą nuo bakterijų ir teršalų, gerai valo riebią odą.

Frankinsence (bosvelijos sakų eterinis aliejus): didina dvasinį sąmoningumą, skatina medituoti, tobulina pasaulėjautą ir pakelia ūpą, skiriamas alternatyviam onkologinių ligų gydymui, skatina leukocitų aktyvumą, imuniteto stiprinimui, viršutinių kvėpavimo takų ligų gydymui, ramina spazminį kosulį, didina deguonies kiekį kraujyje, tonizuoja visas kūno sistemas, skatina hormonų sekreciją, atpalaiduoja raumenis, skirtas brandžios odos priežiūrai, drėkinimui, stangrinimui, elastingumo didinimui, raukšlių mažinimui, odos spalvos išlyginimui, puikus antidepresantas.

123RF.com nuotr./Bosvelijos medžio derva, dar vadinama frankincensu arba ladanu.
123RF.com nuotr./Bosvelijos medžio derva, dar vadinama frankincensu arba ladanu.

Sveikam kvėpavimui padės spygliuočių kvapai. O laimės, džiaugsmo ir saugumo jausmo suteiks aromatų kompozicija iš apelsinų, cinamono ir juodųjų eglių.

Parengė Indrida Merkininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius