Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 06

Japonių grožio etalonas – kreivi dantys

Pasaulyje įsigalėjusi balta, lygut lygutėliais dantimis spindinti šypsena – tikras grožio etalonas, tačiau Japonijoje jis greičiausiai patirtų nokautą. Kodėl? Nes šioje šalyje jau kelerius metus itin populiari „tseuke-yaeba“ dantų procedūra, kuri ne tiesina, o atvirkščiai – kreivina dantis. Štai Amerikoje žmonės dantims taisyti išleidžia krūvas pinigų, o Japonijoje odontologui mokama už tai, kad jis sukurtų „katės“ ar „vampyro“ dantų efektą.
Japonių grožių etalonas – kreivi dantys
Japonių grožių etalonas – kreivi dantys / dentaldynamicsonline.com nuotr

Pirmoji tokia procedūra buvo atlikta dar 2011-aisiais ir jau tuomet sulaukė neregėto spaudos dėmesio visame pasaulyje. (Vis dėlto sunku suvokti, kodėl, turint dailią šypseną, reikia išdarkyti ją?) Tačiau didžiausias dėmesys ir noras taip atrodyti Japonijoje pasiekė apogėjų, kai susikūrė mergaičių grupė TYB48, arba Tseuke-Yaeba 48, kurios pagrindinis akcentas buvo vampyriškos šypsenos. Beje, grupės įkūrėjas buvo Taro Masuoka – tas pats odontologas, į pasaulį paleidęs kreivų dantų šypseną.

VIDEO: Japonių grožių etalonas – kreivi dantys

„Dauguma mano pacientų yra stilingi ir labai mieli žmonės. Norėjau kokiu nors būdu tai parodyti pasauliui, todėl sukūriau grupę TYB48“, – teigė T. Masuoka.

 

Taip, grožio samprata Japonijoje kitokia negu kitose pasaulio valstybėse. Tekančios Saulės šalyje vyrauja tokios mados kryptys, kuriose galima įžvelgti vaikiškumo, gal todėl ši „tseuke-yaeba“ šypsena tokia populiari. Odontologas T. Masuoka teigia, kad atsikišę ir kreivi dantys merginoms suteikia dar daugiau žavesio ir patrauklumo, sukuria nutrūktgalvišką ir išdykėlišką įvaizdį, kuris itin patinka vyrams. Beje, odontologas taiko nuolaidą besimokantiems mokyklose, tereikia pateikti tai įrodantį pažymėjimą. Procedūra gali būti laikina arba ilgalaikė. Taigi rinktis yra iš ko.

 

Štai Rolandas Keltsas, knygos Japan America autorius, samprotauja, kad šioje padykusioje šypsenoje gali slypėti gilesnės psichologinės priežastys. Jo manymu, nutrūktgalviškos, paprastos ir, svarbiausia, netobulos merginos išvaizda japonams vyrams yra patrauklesnė. Kodėl? Dėl lyčių vaidmenų pasiskirstymo. Tiesiog tobulos gražuolės ir jų šypsenos gali bauginti ir kelti įtampą, mat kurį laiką vyrai vis daugiau sričių užleidžia moterims, o santuoka ir vaikų gimimas, turintys istorinę reikšmę, pamažu netenka savo pozicijų. Trumpiau tariant, vyrai baiminasi prarasti savo vaidmenį.

 

Ar gali būti, kad pasaulį užkariaus nauja manija taip „dailintis“ dantis? Odontologas Josephas Bankeris mano, kad tai – prasta idėja: „Nereikia rizikuoti sveikata. Nors ši procedūra neatrodo itin pavojinga, vis dėlto dantys gali būti pažeisti net keliais būdais. O ką jau kalbėti apie dantų ėduonį, žandikaulio problemas ir bakterijas.“

 

Amerikoje odontologai praleidžia ypač daug laiko bandydami sukurti dailią simetrišką šypseną. „Žmonės ateina pas mus tikėdamiesi idealios ir baltos šypsenos. Jie nori atrodyti estetiškai“, – teigia ortodontas Markas Yanosky.

Beje, 2012 m. Teksaso universiteto atlikti tyrimai byloja, kad net 40 proc. žmonių nenorėtų susitikinėti su asmeniu, kurio dantys nedailūs, o štai 73 proc. mano, kad žmonės su lygiais dantimis yra daug patikimesni.

 

Vis dėlto pasaulinio garso aktorės ir išskirtinės natūralios „vampyriškos“ šypsenos savininkės Kirsten Dunst, Anna Paquin, savo vaidmenimis užkariavusios visą pasaulį, tarsi mums teigia, kad net ir tokia šypsena gali atrodyti patraukliai. Tai tiesiog skonio reikalas... 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius