Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 19

Joninės bus šaltos ir šlapios: karščiai iškeliauja iš Lietuvos

Dar prieš keletą dienų, stebint orų prognozes, buvo daug vilties, kad šiemet per Jonines nelis, tačiau nemaloni tradicija, regis, išlieka. Penktadienio naktį mus lepinę karšti orai trauksis, temperatūra gerokai nukris ir atkeliaus taip ilgai lauktas, tik ne per Jonines, lietus. Vienintelė paguoda, kad lis neištisai.
Pirmadienį Vilnių išmaudė liūtis
Pirmadienį Vilnių išmaudė liūtis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas, orų permainos prasidės jau ketvirtadienį. Šaltas oras į Lietuvą ims skverbtis nuo vakarinių rajonų, vidurio Lietuvos.

Pirma ketvirtadienio pusė dar bus sausesnė, tačiau po pietų pradės kauptis lietaus debesys, griaudės perkūnija. Galutinis orų pasikeitimas greičiausiai įvyks penktadienio naktį.

Nuo penktadienio įsivyraus šaltesni orai

„Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį laukiama lietaus, vietomis – smarkaus, rytinėje šalies pusėje gali būti ir perkūnija. Su lietumi veršis ir šaltesnis oras, todėl penktadienio paryčiais temperatūra sieks tik 10–15 laipsnių. Dieną iš vakarų ir šiaurės vakarų toliau pas mus keliaus drėgni orai.

Daugelyje rajonų trumpai palis, tik kritulių intensyvumas bus mažesnis nei naktį. Kai kur galima ir perkūnija. Vėjas tiek naktį, tiek dieną bus stiprokas, daugiausiai vakarinių krypčių, o temperatūra dieną pakils tik iki 16–21 laipsnio. Taigi diena bus gerokai vėsesnė nei prieš tai buvusios.

Šeštadienį ir toliau išliksime šaltų oro masių zonoje. Dangus šeštadienio naktį kiek prasisklaidys, bus nepastoviai debesuota, palis daugiausiai tik pajūryje, tačiau temperatūra sieks vos 8–13 laipsnių, o dieną vėl formuosis pavieniai kamuoliniai debesys ir daugelyje rajonų trumpai palis, beje, krituliai toje pačioje vietovėje gali iškristi ir ne po vieną kartą. Temperatūra kils iki 17–22 laipsnių“, – pasakojo specialistas.

Trumpalaikiai lietūs visoje Lietuvoje

Panašūs orai vyraus ir sekmadienį. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį palis tik vietomis, bet dieną ir vėl daug kur numatomi trumpi lietūs. Temperatūra naktį – 8–13, dieną – 16–21 laipsnis.

Taigi Joninių savaitgalį, ypač dienomis, deja, laukia lietingesni ir šaltesni orai nei buvo pastarosiomis savaitėmis.

Paklaustas, kiek tikimybės, kad prognozė dar pasikeis, T.Kantautas patikino, kad geresnių orų tikėtis tikrai neverta. Likus iki Joninių vos kelioms dienoms jau aišku, kaip per Lietuvą keliaus oro masės.

Kita vertus, galima pasidžiaugti, kad nebus ištisinio lietaus, kaip neretai būna per Jonines. Palis trumpai, be to, nuo penktadienio vakaro, kuomet daug kur jau pradedamos švęsti Joninės, lietaus mažės – lis rečiau ir mažesniu intensyvumu nei penktadienio naktį ir dieną. Taigi svarbu pasirūpinti apsauga nuo lietaus, gerais batais, šiltais drabužiais ir gera nuotaika.

VIDEO: 15min studijoje – klimatologo įžvalgos, ko tikėtis iš neįprastų šios vasaros orų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius