Dabar populiaru
Publikuota: 2016 sausio 25d. 12:09

Juozas Statkevičius apie maistą: mandrybės pradeda nusibosti

Juozas Statkevičius Romoje
„Tavo Roma“ nuotr. / Juozas Statkevičius Romoje

Apie madą, stilių, naujas tendencijas, manekenes, sukneles ir podiumus Juozas Statkevičius kalbėjo šimtuose, o gal ir tūkstančiuose interviu. Šįsyk – pokalbis su garsiausiu Lietuvos dizaineriu apie sritį, kurioje jis nėra karalius. Degustacinė vakarienė Romoje baigta, grapos stikliuko Juozas atsisakė, bet eklektiško deserto (baltųjų ledų su persimonais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus) – ne. Kalbamės apie maistą ir Romos virtuvę.

– Juozai, Romoje ragavai tikros itališkos espreso kavos, velniškai kartaus alyvuogių aliejaus, valgei italų istorinį išradimą – ledus ir dar keletą itališkos virtuvės dalykų. Kokie įspūdžiai?

– Man iš karto norisi šiuos įspūdžius palyginti. Su kuo? Su prancūziška virtuve, nes Paryžiuje tenka praleisti nemažai laiko. Ir valgyti, žinoma. Aš visada dievinau Paryžių, Prancūzija man buvo absoliučiai stebuklinga, bet tai, aišku, – mados dalykai. O jeigu jau kalbame apie maistą...

– Ir vėl Paryžius laimi?

– Ne visai... Gyveni ir pradedi po truputį kitaip galvoti apie maistą. Su amžiumi (juokiasi) man norisi vis mažiau maisto mandrybių. Vis mažiau traukia maisto estetika ir visi tie vizualūs maisto dalykai. Žinoma, patiekalo pateikimas yra ir svarbu, ir gražu. Bet... itališka virtuvė yra kitokia. Ji mane žavi vėlgi kaip svarbi ir labai miela mados tendencija. 

Laisvės Radzevičienės nuotr./Juozas Statkevičius ir Dovilė Filmanavičiūtė svečiuose pas Paulių ir Jurgą Jurkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Juozas Statkevičius ir Dovilė Filmanavičiūtė svečiuose pas Paulių ir Jurgą Jurkevičius

– Jos pavadinimas?

– Šiuo atveju ne tiek svarbu pavadinimas. Gera medžiaga, geras kirpimas, gerai „pasodinta“.  Ir nieko man daugiau nereikia... Nereikia mandrybių. 

– Pasakoji apie maistą kaip dizaineris. Kaip mados žmogus.

– Taip. Yra tokios mados tendencijos, nuo kurių nepabėgsime: parduotuvėse gali būti vien tik juodos rūbų kolekcijos ir jos visada gerai perkamos. Ypač jeigu pasiūtos iš geros medžiagos, jeigu gerai nešiojasi, jeigu nesiglamžo. Aš būtent taip mąstau apie itališką virtuvę. Svarbu – patiekalo „medžiaga“ – produktas: aromatingas alyvuogių aliejus, kvepiantis pomidoras, rozmarinais iškvėpinta bulvė, artišokų šviežumas, saikingi prieskoniai. Štai čia ir yra tas puikus skonio kokteilis.

– Na taip – šokas buvo arti! Turiu galvoje artišokus. Tai tipiška itališka daržovė, kurią kunigaikštienė Caterina de Medici atvežė į Paryžių. Ar patiko? 

– O taip, ši daržovė turi ir išvaizdą, ir skonį. Artišokai paprasčiausiai gražūs. Ir skanūs...  

– Bet žmonės kalbėdami apie itališką virtuvę paprastai dėsto savo baimes – makaronų, miltų...

– Žinau, – kai kas bijo makaronų ir miltų, bet juk itališka virtuvė yra ne vien tik miltiniai, ne vien tik makaronai. Aš būdamas Lietuvoje kažkodėl nepradedu gaudyti alyvuogių aliejaus aromatų, nedažau duonos į alyvuogių aliejų. Tik Italijoje tokius dalykus pradedi daryti. Tas pats ir su espreso kava. Aš šiaip nesu kavos mėgėjas, esu daugiau „arbatinis“. Bet negalėjau neparagauti Romoje espreso, jis buvo puikus.   

Projekto partnerio nuotr./Juozas Statkevičius ir Dovilė Filmanavičiūtė Romoje
Asmeninio albumo nuotr./Juozas Statkevičius Romoje

– Na gerai, bet juk tas alyvuogių aliejus, kurį mes čia iš tamsių butelių ragavome, buvo ganėtinai kartus, pikantiškas, piktas.  Sakyk, prašau, teisybę – nebuvo atmetimo reakcijos?

– Aš prie aliejaus skonio esu įpratęs. Vienas pažįstamas man kažkada davė patarimą: rytais – po šaukštą, jeigu nebus bjauru. Girdžiu, kartais žmonės sako – „neskanu, bjauru, kaip žuvies taukai“. Man niekada nebuvo bjauru, ir negali čia būti jokio palyginimo su žuvies taukais...

– ...nes jeigu būtų įmanoma palyginti su žuvies taukais, kažin ar šįvakar būtume gardinę ledų ir persimonų desertą tyru alyvuogių aliejumi?

– Būtent. Pas mus žmonės maistą gardina sviestu, grietine, įvairiais padažais. Taip įpratę... Žinoma, Italijoje – kitoks klimatas, kitokios tradicijos. Man asmeniškai alyvuogių aliejaus skonio švarumas tinka prie daugybės dalykų. Šįvakar sužinojau, kad tinka ir prie ledų.  Atvirai sakau: degustuoti alyvuogių aliejų iš tos plačios vyno taurės „ballon“ buvo kiek netikėta, bet įdomu. 

– Juozai, mane stebini: kažkodėl iki šiol galvojau, kad mados pasaulio žmonės labiau linksta prie sudėtingų, rafinuotų dalykų...

Itališka virtuvė tuo mane ir žavi: ji – sveika, gryno skonio, jos patiekalus valgai ir džiaugiesi.

– Dabar maistas – tai visokios mandrybės kurios man, atvirai kalbant, pradeda pabosti. Itališka virtuvė tuo mane ir žavi: ji – sveika, gryno skonio, jos patiekalus valgai ir džiaugiesi. O mandrybės, – išplaktos, išsuktos, perdirbtos, paverstos į putėsius – man džiaugsmo neteikia.

– Bet Romoje ragavai ir vieną „suktą“ patiekalą – desertą tiramisu. Nežinau, ar patiko.

– Patiko. Juk tai yra tipiškas itališkas desertas. O mes, lietuviai, deserto neturime...

– Kodėl? Šakotis, pavyzdžiui, galėtų mus reprezentuoti?

– Nesutinku, čia daugiau vokiškos maisto kultūros įtaka. Mūsų desertai – medus, obuolienė, baltas varškės sūris... 

Asmeninio albumo nuotr. /Juozo Statkevičiaus ir Dovilės Filmanavičiūtės viešnagė Romoje
Asmeninio albumo nuotr. /Juozo Statkevičiaus ir Dovilės Filmanavičiūtės viešnagė Romoje

– Šįvakar tau pritaikėme kitokį vakarienės modelį. Ne restorane, o namuose. Be galimybės pasirinkti, nes meniu – fiksuotas ir tematinis. Dargi su komentarais. Kaip vertini šią idėją?

– Aš galvoju taip: viskas – per pažinimą. Ar patiktų eiliniam valgytojui be komentarų pateikti ledai su alyvuogių aliejumi? Kažin... Eilinis valgytojas ant aliejaus kepa blynus ir sako, kad aliejus nekaip kvepia. 

– Paskutinis klausimas. Šįvakar ragavome: „crostini“ su šviežiais ir troškintas ančiuviais, Tirėnų jūros aštuonkojų salotas, Granjano „paccheri“ makaronus su aštuonkojais ir Lacijaus artišokais, troškintus aštuonkojus raudoname padaže su rozmarinais ir sicilietiškas pankolių ir apelsinų salotas. Kas labiausiai patiko Juozui Statkevičiui?

– Troškinti aštuonkojai tirštame raudoname padaže su rozmarinais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Verslas

„Aliexpress“ apvagia biudžetą ir Lietuvos verslininkus – siuntos sieną kerta kiaurai

Aktualu

Turgelių gyventoja: mes meldėmės, o jie atėjo kaip šėtonai

Aktualu

Austėja atsisveikino su dvejus metus širdies laukusiu tėčiu: „Vylėmės, kad tikrai sulauksime“

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine. Užtemimo medžioklė Amerikoje

Gyvenimas

V.Šapurovas: kiek santuokoje svarbus seksas ir kaip išsaugoti aistrą iki senatvės

Vardai

Justinas Jankevičius po 4 metų palieka „Kitokių pasikalbėjimų“ vedėjo kėdę

Kultūra

Justinas Žilinskas: Kas yra ir su kuo valgoma „fantasy“?

24sek

Prieš 2 mėnesius „Lietkabelį“ palikęs latvis sumanė atsisveikinti ir sulaukė pokštų

Verslas

Pasakiška galimybė: parduodama į jaukius namus paversta bažnyčia

Verslas

Prieš rugsėjį lietuviai užgulė Suvalkus – mokinius čia apiperka perpus pigiau

Vardai

Remigijus ir Rovena Žiogai pakrikštijo sūnų Rojų: ypatingą dieną ir patys tapo krikšto tėvais

Gyvenimas

Juvelyrė J.Gusarovienė: pati sau esu didžiausia konkurentė

Sportas

Jose Mourinho svyla padai? „Manchester United“ sensacingai pralaimėjo

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Aktualu

Aplaidumas: Didžiosios sinagogos liekanas tampo praeiviai – niekas nesaugo

Maistas

Orkaitėje kepti pomidorai – ir greitam valgymui, ir keliems mėnesiams šaldiklyje

Vardai

Garsios moterys pasidalijo savo grožio paslaptimis: ką naudoja, dėl ko gailisi ir kam neturi laiko?

Gazas

Lietuvos institucijos svarsto, kaip pažaboti elektrines transporto priemones

Sportas

Stebuklinga alkūnė: įniršio kupinas S.Gaižauskas nokautu patiesė dar vieną tailandietį

Aktualu

Žiaurius eksperimentus su žirgais vykdžiusiam ūkininkui – tik įspėjimas

Naujienos

Aktualu

Tarp Ukrainos separatistų gretose kovojančių italų – ir banditas, ir politiko sūnus

15min tema Verslas

„Aliexpress“ apvagia biudžetą ir Lietuvos verslininkus – siuntos sieną kerta kiaurai

Aktualu

Turgelių gyventoja: mes meldėmės, o jie atėjo kaip šėtonai

Aktualu

Austėja atsisveikino su dvejus metus širdies laukusiu tėčiu: „Vylėmės, kad tikrai sulauksime“

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine. Užtemimo medžioklė Amerikoje

Gyvenimas

V.Šapurovas: kiek santuokoje svarbus seksas ir kaip išsaugoti aistrą iki senatvės

Vardai

Justinas Jankevičius po 4 metų palieka „Kitokių pasikalbėjimų“ vedėjo kėdę

Kultūra

Justinas Žilinskas: Kas yra ir su kuo valgoma „fantasy“?

24sek

Prieš 2 mėnesius „Lietkabelį“ palikęs latvis sumanė atsisveikinti ir sulaukė pokštų

Verslas

Pasakiška galimybė: parduodama į jaukius namus paversta bažnyčia

Verslas

Prieš rugsėjį lietuviai užgulė Suvalkus – mokinius čia apiperka perpus pigiau

Vardai

Remigijus ir Rovena Žiogai pakrikštijo sūnų Rojų: ypatingą dieną ir patys tapo krikšto tėvais

Gyvenimas

Juvelyrė J.Gusarovienė: pati sau esu didžiausia konkurentė

Sportas

Jose Mourinho svyla padai? „Manchester United“ sensacingai pralaimėjo

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Aktualu

Aplaidumas: Didžiosios sinagogos liekanas tampo praeiviai – niekas nesaugo

Vardai

Garsios moterys pasidalijo savo grožio paslaptimis: ką naudoja, dėl ko gailisi ir kam neturi laiko?

Maistas

Orkaitėje kepti pomidorai – ir greitam valgymui, ir keliems mėnesiams šaldiklyje

Gazas

Lietuvos institucijos svarsto, kaip pažaboti elektrines transporto priemones

Sportas

Stebuklinga alkūnė: įniršio kupinas S.Gaižauskas nokautu patiesė dar vieną tailandietį

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką